Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 11 februari 2019 nr. DUO/OND/ODS-2018/9674 M, houdende aanpassing van een aantal stichtings- en opheffingsnormen voor basisscholen in verband met wijzigingen van de gemeentelijke indeling en grenscorrecties met ingang van 1 januari 2018 (Regeling aanpassing van de stichtings- en opheffingsnormen voor basisscholen in verband met gebiedswijzigingen per 1 januari 2018)

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op de artikelen 77, vierde lid, en 156, eerste en tweede lid, van de Wet op het primair onderwijs;

Besluit:

Artikel 1. Vaststelling nieuwe stichtings- en opheffingsnormen

Voor de basisscholen in de onderstaande gemeenten worden de navolgende stichtings- en opheffingsnormen vastgesteld.

Gemeentenaam

Gemeentecode

Opheffingsnorm

Stichtingsnorm

Leeuwarden

0080

96

200

Midden-Groningen

1952

54

200

Súdwest-Fryslân

1900

zie art. 2

200

Waadhoeke

1949

44

200

Westerwolde

1950

24

200

Zevenaar

0299

90

200

Artikel 2. Vaststelling afzonderlijke opheffingsnormen

Voor de basisscholen in de delen van gemeenten zoals hieronder omschreven, worden de navolgende opheffingsnormen vastgesteld.

Gemeentenaam

Gebied 1

Opheffingsnorm

Gebied 2

Opheffingsnorm

Súdwest-Fryslân

Stedelijk gebied

154

Plattelands gebied

30

Artikel 3. Inwerkingtreding

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2019.

  • 2. Deze regeling vervalt met ingang van 1 augustus 2023.

Artikel 4. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling aanpassing van de stichtings- en opheffingsnormen voor basisscholen in verband met gebiedswijzigingen per 1 januari 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Met ingang van 1 januari 2018 zijn de navolgende gemeenten gevormd als gevolg van een herindeling van de daarbij genoemde oude gemeenten:

  • Leeuwarden (uit de oude gemeenten Leeuwarden, Leeuwarderadeel en Littenseradiel)

  • Midden-Groningen (uit de oude gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren)

  • Súdwest-Fryslân (uit de oude gemeenten Súdwest-Fryslân en Littenseradiel)

  • Waadhoeke (uit de oude gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Leeuwarderadeel, Littenseradiel en Menameradiel)

  • Westerwolde (uit de oude gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde)

  • Zevenaar (uit de oude gemeenten Rijnwaarden en Zevenaar)

Op grond van artikel 77, vierde lid en 156, eerste lid, van de Wet op het primair onderwijs (WPO) moeten na een gemeentelijke herindeling en/of grenscorrectie met ingang van 1 januari daaropvolgend nieuwe stichtings- en opheffingsnormen voor de betrokken gemeenten worden vastgesteld. De nieuwe normen die bij deze regeling worden vastgesteld treden derhalve in werking met ingang van 1 januari 2019.

Artikel 1 bevat deze nieuwe stichtings- en opheffingsnormen. Voor de gemeente Súdwest-Fryslân voor de gebiedsdelen binnen die gemeenten in artikel 2 afzonderlijke opheffingsnormen vastgesteld (artikel 156, tweede lid van de WPO).

Op grond van artikel 77, vierde lid, tweede volzin en artikel 156, vierde lid, eerste volzin van de WPO treden de nieuwe normen op 1 januari volgend op de datum van herindeling dan wel grenscorrectie in de plaats van de eerder vastgestelde normen. Uit deze wettelijke bepalingen volgt dat de Regeling in werking diende te treden op 1 januari 2019, om zo veel mogelijk aan te sluiten op deze inwerkingtredingsdatum is besloten terugwerkende kracht te verlenen aan deze Regeling.

Aangezien de opheffingsnormen in dit geval voor de eerste maal effectief zijn op 1 oktober 2019 (eerst op dat moment wordt het aantal leerlingen aan de basisscholen in de betrokken gemeenten voor de eerste maal gerelateerd aan de dan geldende opheffingsnorm) heeft dit geen gevolgen voor de basisscholen in die gemeenten. De opheffingsnormen voor de basisscholen in de betrokken gemeenten die golden voor 1 januari 2019, blijven geldig tot die datum.

Administratieve lasten

Aan deze regeling zijn geen structurele of eenmalige administratieve lasten verbonden omdat er geen informatieverplichtingen mee gemoeid zijn.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven