Ontwerp-instemmingsbesluit opslagplan Zuidwending voor gasopslag, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

KENNISGEVING

Van 10 januari 2019 tot en met 20 februari 2019 ligt het ontwerp-instemmingsbesluit voor het opslagplan Zuidwending voor gasopslag ter inzage. Iedereen kan reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit met een zienswijze. In deze kennisgeving staat hoe dat gaat.

Wat staat er in het opslagplan Zuidwending?

EnergyStock B.V. (hierna: EnergyStock) heeft een verzoek tot instemming met het opslagplan Zuidwending voor gasopslag ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het opslagplan Zuidwending betreft de zoutcavernes A1, A2, A3, A4, A6 en A7, gelegen binnen het gebied van de opslagvergunning Aardgasbuffer Zuidwending. Geografisch gezien ligt het gasveld in de provincie Groningen, in de gemeente Veendam en in het verzorgingsgebied van het Waterschap Hunze en Aa’s.

Sinds 2011 wordt er gas opgeslagen in de bestaande zoutcavernes. Het ingediende opslagplan Zuidwending betreft alleen een wijziging van het vigerende opslagplan voor gasopslag in de caverne A1. De redenen voor de wijziging is het in gebruik nemen van de A1 caverne voor het opslaan van aardgas voor de Aardgasbuffer Zuidwending.

Ontwerp-instemmingsbesluit en onderliggende stukken

Het opslagplan Zuidwending is, zoals voorgeschreven in de Mijnbouwwet, ook voorgelegd voor advies aan de betrokken decentrale overheden. Daarnaast zijn Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de Mijnraad om advies gevraagd. Alle uitgebrachte adviezen zijn meegenomen in het ontwerp-instemmingsbesluit en zitten bij de onderliggende stukken die ter inzage liggen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt vanaf 10 januari 2019 het ontwerp-instemmingsbesluit en de onderliggende stukken inzien op: http://www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage en tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Veendam, Raadhuisplein 5 te Veendam.

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag.

Reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit?

U kunt van 10 januari 2019 tot en met 20 februari 2019 reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit met het opslagplan en de onderliggende stukken. In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van het ontwerp-instemmingsbesluit met het opslagplan en de onderliggende stukken. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerpbesluit?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

U dient in uw zienswijze duidelijk aan te geven op welke onderdelen van het ontwerp-instemmingsbesluit u reageert en uw zienswijze te onderbouwen met argumenten.

Het is goed om te weten dat alleen personen of instanties die op het ontwerp-instemmingsbesluit een zienswijze hebben ingebracht, later tegen het instemmingsbesluit beroep kunnen instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoe kunt u reageren?

U kunt uw zienswijze schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Inspraakpunt opslagplan Zuidwending

Postbus 248

2250 AE Voorschoten

Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd.

Wat zijn de vervolgstappen?

Alle zienswijzen en reacties worden betrokken bij het definitieve instemmingsbesluit. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in het definitieve instemmingsbesluit zijn verwerkt. Hierop staat beroep open. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant en in dit huis-aan-huisblad. Tevens krijgen alle indieners van een geldige zienswijze persoonlijk een brief van het Ministerie ter kennisgeving van de publicatie van het definitieve besluit.

Wilt u meer weten?

Voor nadere informatie en mondeling inspreken kunt u van maandag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur contact opnemen met de heer H. de Vries, telefoon 06 – 24 35 21 36.

Naar boven