Kaderconvenant MKB verzuim-ontzorg-verzekering

1. Partijen

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, handelend in de hoedanigheid van bestuursorgaan, hierna te noemen Minister van SZW

MKB-Nederland, mede namens VNO NCW en LTO Nederland, hierna te noemen werkgeversorganisaties

Het Verbond van Verzekeraars namens hun leden ofwel verzekeraars

Sluiten dit convenant af en maken onderstaande afspraken.

2. Algemeen

Werkgevers hebben de verplichting om aan zieke werknemers twee jaar lang het loon door te betalen. Hiermee worden werkgevers geprikkeld om ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid te voorkomen en beperken en de zieke werknemer zo snel mogelijk te re-integreren. Werkgevers kunnen op de private markt ondersteund worden bij deze taken. Kleine werkgevers hebben de behoefte om meer ontzorgd te worden bij de begeleiding van langdurig zieke werknemers. De Minister van SZW wil daarom samen met werkgeversorganisaties en verzekeraars afspraken maken over een verzekeringsaanbod dat ontzorgt en duidelijker maakt waar kleine werkgevers aan toe zijn: een MKB verzuim-ontzorg-verzekering. Dit kaderconvenant dat deze partijen sluiten geeft de algemene afspraken rond een MKB verzuim-ontzorg-verzekering weer. Intentie van een MKB verzuim-ontzorg-verzekering, waar de partijen zich hard voor maken, is de kleine werkgever te helpen bij de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte, een goed en betaalbaar dienstverleningspakket aan te bieden voor die twee jaar en zodoende het (langdurig) verzuim van zijn werknemers te helpen beperken.

De Minister van SZW sluit daarom met werkgeversorganisaties en verzekeraars dit kaderconvenant. Werkgeversorganisaties en verzekeraars sluiten daarnaast een productconvenant dat ingaat op de minimum eisen van het verzekeringsproduct ‘MKB verzuim-ontzorg-verzekering’ per 1 januari 2020. Onderstaande afspraken zijn van toepassing op dit verzekeringsproduct. Beide convenanten zijn onderdeel van het pakket aan loondoorbetalingsmaatregelen, zoals vermeld in de Kamerbrief van 20 december 2018.

3. Overwegingen

Overwegende dat:

  • a. Met name kleine en middelgrote werkgevers zich via een verzuimverzekering verzekeren tegen de loondoorbetalingsverplichting indien een werknemer wegens ziekte uitvalt.

  • b. Verzekeraars werkgevers ondersteunen bij de verzuimbegeleiding en ontzorging bieden van arbobegeleiding en re-integratiedienstverlening.

  • c. De formele werkgeversverantwoordelijkheid in het kader van de Wet verbetering poortwachter bij werkgevers ligt en blijft liggen.

  • d. Ook werknemers verplichtingen hebben om mee te werken aan een zo spoedig mogelijke terugkeer naar een werkplek.

  • e. De Minister van SZW een optimaal werkend verzuimverzekeringsproduct noodzakelijk acht ter ondersteuning van vooral MKB werkgevers.

4. Doel van het convenant

Verzekeraars zetten zich in om per 1 januari 2020 een MKB verzuim-ontzorg-verzekering aan te bieden. Ter uitvoering hiervan sluiten werkgeversorganisaties en verzekeraars een productconvenant dat ingaat op de minimumeisen van de MKB verzuim-ontzorg-verzekering.

5. Inhoudelijke afspraken

De inhoud van de verzekering voldoet in ieder geval aan de volgende eisen:

  • De MKB verzuim-ontzorg-verzekering zorgt voor optimale ontzorging door een minimum pakket van eisen aan dienstverlening en expertise, met daarin onder andere een casemanager die de regie voert over de re-integratie

  • De verzuim-ontzorg-verzekering is poortwachterproof

  • De verzuim-ontzorg-verzekering werkt met gecertificeerde professionals

  • De verzuim-ontzorg-verzekering bevat tools om werknemers bewust te maken van de financiële gevolgen van langdurig verzuim en arbeidsongeschiktheid

  • De verzuim-ontzorg-verzekering voorkomt onverwacht hoge premiestijgingen als gevolg van verzuim in het eigen bedrijf

  • Er wordt een loket ingericht waar werkgevers met klachten over dit specifieke product terecht kunnen

  • De ‘MKB verzuim-ontzorg-verzekering’ is herkenbaar en vergelijkbaar voor werkgevers

  • Werkgeversorganisaties en verzekeraars evalueren de afspraken zoals overeengekomen in het productconvenant. Partijen informeren de Minister van SZW over de uitkomsten.

6. Nader overleg

  • Partijen treden in overleg om wet- en regelgeving te bezien als deze een succesvolle re-integratie belemmeren.

  • Partijen communiceren allen over de doelen en afspraken van beide convenanten.

7. Wijziging

Elke partij kan de andere partij(en) schriftelijk verzoeken het convenant te wijzigen. De wijziging behoeft de schriftelijke instemming van alle partijen.

8. Opzegging

  • Elke partij kan het convenant schriftelijk opzeggen, indien een zodanige verandering van omstandigheden is opgetreden dat dit convenant billijkheidshalve op korte termijn behoort te eindigen.

  • Ingeval van beëindiging van het convenant krachtens opzegging is geen van de partijen jegens een andere partij schadeplichtig.

9. Inwerkingtreding en looptijd

Dit convenant treedt in werking met ingang van de dag van ondertekening door de partijen en wordt voor vier jaar aangegaan.

10. Publicatie

Het convenant wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

Ondertekening

Aldus overeengekomen en ondertekend, op 20 december 2018, te ’s-Gravenhage

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid W. Koolmees

MKB-Nederland, namens deze J. Vonhof, voorzitter

Verbond van Verzekeraars, namens deze R. Weurding, algemeen directeur D.E. Knibbe, vicevoorzitter

Naar boven