Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 20 december 2019 (kenmerk: 2773221/19/DP&O), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de verwerking van de herinrichting van de taakopdrachten als gevolg van de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen

De Minister van Justitie en Veiligheid, handelende in overeenstemming met de Minister voor Rechtsbescherming;

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 19, eerste lid, onderdeel d, wordt ‘integrale’ vervangen door ‘persoonsgerichte’ en wordt ‘straffen en maatregelen’ vervangen door ‘strafrechtelijke beslissingen’.

B

Artikel 21 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel a, komt te luiden:

  • a. een snelle, zekere en persoonsgerichte tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen en van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften bij volwassenen en minderjarigen;

2. In het eerste lid, onderdeel e wordt ‘uitvoeringsketen’ vervangen door ‘tenuitvoerleggingsketen’ en wordt na ‘beslissingen’ ingevoegd: en de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften.

3. Onder vernummering van het tweede tot en met zesde lid tot het derde tot en met zevende lid wordt een nieuw lid ingevoegd, luidende:

  • 2. De directie voert de regie en coördineert de inzet van alle betrokken dienstonderdelen en taakorganisaties bij de afdoening van incidenten tijdens de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen en de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften waaraan politiek-bestuurlijke aspecten zijn verbonden, onverlet de eigenstandige verantwoordelijkheid van de betrokken taakorganisaties voor de aan hen uit hoofde van dit besluit toebedeelde taken en verantwoordelijkheden. De directie ontwikkelt en onderhoudt daartoe de benodigde expertise en incidentenstrategie, en organiseert de voorbereiding van het ministerie crisisbeheersing in het kader van het nationaal handboek crisisbeheersing.

4. Het laatste lid wordt vernummerd tot het achtste lid.

C

In artikel 63c, derde lid, wordt ‘uitvoering van taakstraffen’ vervangen door ‘tenuitvoerlegging van taakstraffen na ontvangst van de last daartoe’, en wordt na ‘strafzaken’ ingevoegd ‘en de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen van jeugdigen,’.

D

Artikel 63d komt te luiden:

Artikel 63d

  • 1. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is belast met:

    • a. de tenuitvoerlegging van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften, waaronder in ieder geval wordt verstaan de inning, de gerechtelijke incasso en de toepassing van wettelijke dwangmiddelen en het beheer en verwerking van dienaangaande gegevens;

    • b. de coördinatie van de persoonsgerichte tenuitvoerlegging van alle strafrechtelijke beslissingen als operationeel ketenregisseur, alsmede het beheer en de verwerking van dienaangaande gegevens. Het CJIB voorziet de gerechten als bedoeld in artikel 2 van de Wet op de rechterlijke organisatie, het openbaar ministerie en de met de tenuitvoerlegging belaste organisaties van informatie over de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen;

    • c. de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen inhoudende geldelijke sancties, waaronder in ieder geval wordt verstaan de inning, de gerechtelijke incasso en de toepassing van wettelijke dwangmiddelen, vervangende hechtenis en het beheer en de verwerking van dienaangaande gegevens;

    • d. de ondersteuning van het openbaar ministerie bij strafrechtelijke en administratiefrechtelijke beslissingen en voor zover dit door het openbaar ministerie van het CJIB wordt verlangd;

    • e. het verrichten van incassowerkzaamheden voor de door de bewindspersoon aangewezen onderdelen van het Rijk;

    • f. het verrichten van inning- en of incassowerkzaamheden ter ondersteuning van het Rijk;

    • g. het verrichten van door de bewindspersoon aangewezen andere werkzaamheden ter ondersteuning van het Rijk;

    • h. het voorzien van informatie aan de ter zake bevoegde autoriteiten belast met de overname en overdracht van strafrechtelijke beslissingen van en aan het buitenland ten behoeve van de tenuitvoerlegging. Tevens ondersteunt het CJIB de officier van justitie als bedoeld in artikel 1 van het Uitvoeringsbesluit wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging geldelijke sancties en beslissingen tot confiscatie.

  • 2. Een nadere uitwerking van de taken van het CJIB is opgenomen in een takenbesluit van het CJIB.

E

In artikel 63e vervalt ‘het namens de bewindspersoon’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking gelijktijdig met de inwerkingtreding van de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Dit besluit tot wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid bevat actualiseringen van de organisatie in verband met de inwerkingtreding van de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen. Tevens is van de gelegenheid gebruik gemaakt enkele correcties te verwerken.

Artikel I, onderdelen A en B

De regie voor de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen is belegd bij de directeur-generaal van het directoraat-generaal Straffen en Beschermen als bedoeld in de Memorie van toelichting bij de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen. De directeur-generaal stimuleert en schept condities voor een goede samenwerking tussen deze ketenpartners die een taak hebben in de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen. De departementale regiefunctie valt uiteen in het organiseren en voorbereiden van strategische en tactische overleggen tussen de ketenpartners over de uitvoering binnen de keten, het behandelen en bewerken van keteninformatie over de uitvoering ten behoeve van de sturing van de tenuitvoerlegging, het onderhouden van de lagere wet- en regelgeving en bijbehorende en waar nodig het initiëren van verbeterprojecten.

Artikel I, onderdeel C

Met deze wijziging van de omschrijving wordt beter recht gedaan van de taakopdracht van de raad voor de kinderbescherming.

Artikel I, onderdeel D

Per 1 januari 2018 is met de wijziging van artikel 22, eerste lid, Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), de Minister voor Rechtsbescherming belast met het maatschappelijk verantwoord innen van administratieve sancties en administratiekosten op grond van de Wahv. Daarnaast is de Minister voor Rechtsbescherming verantwoordelijk geworden voor de tenuitvoerlegging van strafrechtelijk beslissingen als gevolg van de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen. Voor de strafrechtelijke beslissingen inhoudende geldelijke sancties, vindt dit in principe op een maatschappelijk verantwoorde wijze plaats. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voert de hieruit voorvloeiende taken namens de Minister voor Rechtsbescherming uit.

Binnen het CJIB is het Administratie- en Informatiecentrum voor de Executieketen (AICE) ingericht te behoeve van de regie op de uitvoeringsketen. Als operationeel ketenregisseur heeft het CJIB als uitvoeringsinstantie van de Minister voor Rechtsbescherming een coördinerende rol bij het informeren van de met de tenuitvoerlegging belaste ketenpartners over alle door hen ten uitvoer te leggen strafrechtelijke beslissingen. Alle strafrechtelijke beslissingen worden via het CJIB gerouteerd. Het CJIB voorziet de gerechten als bedoeld in artikel 2 van de Wet op de rechterlijke organisatie, het openbaar ministerie en de met de tenuitvoerlegging belaste organisaties van actuele informatie over de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen, voor zover beschikbaar bij het CJIB. Het CJIB geeft last tot tenuitvoerlegging aan de ketenpartners en routeert ook de vervolgbeslissingen. De routering van alle ten uitvoer te leggen beslissingen langs het AICE, biedt de mogelijkheid lopende zaken in onderling verband en op persoonsniveau te bezien en maakt persoonsgerichte tenuitvoerlegging mogelijk. Het CJIB heeft en creëert overzicht namens en voor de tenuitvoerleggingsketen, ook ten behoeve van de beoordeling of een straf door Nederland kan worden overgenomen ten behoeve van tenuitvoerlegging, dan wel of een straf aan een andere (lid)staat kan worden overgedragen. Samen met de ketenpartners formuleert het CJIB ketenbrede doelstellingen. Het CJIB monitort deze, signaleert knelpunten en ontplooit initiatieven om tot gedragen oplossingen te komen die van toegevoegde waarde zijn voor de tenuitvoerleggingsketen. Het CJIB informeert en adviseert ketenpartners binnen (en buiten) de tenuitvoerleggingsketen op zaaks- en procesniveau. Het CJIB adviseert DGSenB op beleidsniveau. Het CJIB geeft overzicht van de prestaties binnen de tenuitvoerleggingsketen op operationeel en tactisch niveau. Het CJIB levert informatie voor DGSenB zodat zij kunnen sturen op de prestaties van de tenuitvoerleggingsketen. Het CJIB neemt beslissingen conform de huidige taken en nieuwe verantwoordelijkheidsverdeling.

Daarnaast voert het CJIB innings- en incassowerkzaamheden uit voor tot het Rijk behorende onderdelen en uitvoeringsorganisaties. In eerste instantie gaat het hierbij om de clustering van het deurwaarderstraject. Het CJIB voert eveneens innings- en incassowerkzaamheden uit waarbij het in hoofdzaak gaat om de inning van opgelegde bestuurlijke boetes en dwangsommen. Tenslotte voert het CJIB diverse activiteiten uit voor zover dit wordt verlangd van het CJIB. De zelfstandige bestuursorganen die krachtens artikel 21a van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen daartoe zijn aangewezen, maken gebruik van de betreffende diensten van het CJIB.

Door de nadere uitwerking van de taken van het CJIB in het Takenbesluit CJIB wordt nader duiding gegeven welke werkzaamheden door het CJIB worden verricht.

Artikel I, onderdeel E

Deze aanpassing uniformeert de taakopdracht ten opzichte van de andere taakopdrachten in het besluit.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven