Algemene gehandicaptenparkeerplaats

Logo Maasdriel

Ter hoogte van Groenestraat 41 Hurwenen

 

Besluit

  • 1.

    Het aanwijzen van een algemene gehandicaptenparkeerplaats in de Groenestraat te Hurwenen. Dit ten behoeve van bezoekers van de voetbalclub HRC’14, conform bijgevoegde tekening. 

  • 2.

    De gehandicaptenparkeerplaats wordt ter plaatse aangeduid door bord E6, van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 199, afgebakend met vak markering (en voorzien van een kruis). Uitsluitend de auto van een gehandicapte mag hierop worden geparkeerd.

  • 3.

    Deze gehandicaptenparkeerplaats geldt gedurende het gehele etmaal, onder de navolgende voorwaarden:

  • 4.

    Bij het bord mag binnen het daarbij aangebrachte parkeervak uitsluitend het motor- of gehandicaptenvoertuig worden geparkeerd, het kenteken van dat motorvoertuig moet overeenstemmen met het door de gemeente aangebrachte onderbord met kenteken;

  •  

    Dit verkeersbesluit onmiddellijk in werking te laten treden.

 

Toelichting/motivering

Een verkeersbesluit is in dit geval wettelijk verplicht

Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken (artikel 15, tweede lid, Wegenverkeerswet 1994).

 

Het toekennen van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats is wettelijk verplicht om dit via een verkeersbesluit te doen.

 

Het college is wettelijk bevoegd; de t eammanager heeft mandaat

Het college is bevoegd om verkeersbesluiten te nemen (artikel 18, eerste lid, onder d van de Wegenverkeerswet 1994). De teammanager van Realisatie en Beheer is door het college gemandateerd tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Het verkeersbesluit moet worden gemotiveerd aan de hand van het bepaalde in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994

De motivering van het verkeersbesluit vermeldt in ieder geval welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij wordt aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit. Indien tevens andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen (artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer).

 

Overleg met de politie is noodzakelijk

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht hierover een positief advies uit.

 

Het toetsingskader voor de aanvraag

Alleen ter bescherming van één of meer van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 daarin genoemde belangen kan een verkeersbesluit worden genomen.

 

Er is geen algemene gehandicaptenparkeerplaats aanwezig bij HRC’14.

 

Het komt regelmatig voor dat de parkeerplaatsen in de omgeving van de voetbalclub bezet zijn. Dat betekent dat er situaties kunnen voordoen dat een gehandicapte meer dan 100 meter moet lopen naar de voetbalvereniging.

 

Het is wenselijk voor dat personen met een gehandicaptenparkeerkaart dicht bij de ingang van de voetbalvereniging kunnen parkeren.

 

Het realiseren van de gehandicaptenparkeerplaats zal ten koste gaan van een openbare parkeerplaats.

 

In dit geval weegt het belang van de bereikbaarheid van de gehandicaptenparkeerplaats zwaarder dan het belang van de vrijheid van het verkeer.

 

De gebruikers van de gehandicapten parkeerplaats zijn in het bezit van een geldige Europese gehandicaptenkaart.

 

De Groenestraat is gelegen binnen de bebouwde kom, de straat is beheer bij de gemeente Maasdriel.

 

 

  

Niet mee eens?

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Dat doet u schriftelijk of digitaal (via www.maasdriel.nl). U stuurt dit binnen zes weken na de verzenddatum van dit besluit naar de gemeente.

 

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van ons besluit niet op. Als u deze opschorting wilt, dan kunt u de rechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit verzoek dient u in bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM ARNHEM.

 

Naar boven