Kernenergiewetvergunning verleend aan Centrale Organisatie Voor radioactief Afval (COVRA) N.V., gevestigd te Nieuwdorp, Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Mededeling

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming deelt mee dat op 18 december 2019, onder kenmerk ANVS-2019/18777, op grond van artikel 15, aanhef en onderdeel onder a, van de Kernenergiewet in samenhang met artikel 5, tweede lid, van het Besluit vervoer splijtstoffen, ertsen en radioactieve stoffen, aan Centrale Organisatie Voor radioactief Afval N.V. (hierna COVRA), gevestigd te Nieuwdorp, een vergunning is verleend voor het over de weg vervoeren op Nederlands grondgebied van onbestraalde splijtstoffen in de vorm van uranium targets, uraniumoxide en overig splijtstofhoudend materiaal, op grond van een speciale regeling, afkomstig van Nuclear Research and consultancy Group (NRG) te Petten en bestemd voor COVRA.

De onbestraalde splijtstoffen zijn door NRG aangemerkt als radioactieve afvalstoffen en dienen afgevoerd te worden naar de COVRA. Alternatieve bestemmingen voor deze onbestraalde splijtstoffen zijn in Nederland niet voorhanden. In Nederland is COVRA de enige erkende organisatie voor het in ontvangst nemen en opslaan van deze onbestraalde splijtstoffen.

Op grond van de inrichtingsvergunning van de COVRA, moeten deze onbestraalde splijtstoffen worden opgeslagen in het speciaal voor dit doel opgerichte Hoogradioactief Afval Behandelings- en OpslagGebouw (HABOG). De enige transportverpakkingen waarin deze splijtstoffen kunnen worden vervoerd die in het HABOG van de COVRA kan worden ontvangen en behandeld is de MTR-2 transportverpakking. Voor de continuïteit van de bedrijfsvoering van de NRG is een tijdige afvoer van deze splijtstoffen noodzakelijk.

Omdat de MTR-2 transportverpakking niet speciaal gecertificeerd is voor het vervoer van deze onbestraalde splijtstoffen, dient het vervoer plaats te vinden op grond van een speciale regeling.

COVRA heeft aangetoond dat de transportveiligheid gewaarborgd is. Op grond van de internationale vervoersregeving is voor dit vervoer een type IF-transportverpakking vereist. De MTR-2 is van het type B(U)F. De eisen die worden gesteld aan een B(U)F-verpakking zijn strenger dan die aan een IF-verpakking worden gesteld en daarmee voldoet de MTR-2 in ruime mate aan de gestelde eisen.

De vergunning is geldig tot en met 18 december 2020.

Het besluit is op 18 december 2019 verzonden aan COVRA.

Op de procedure ter verkrijging van de aangevraagde vergunning is Hoofdstuk 4, titel 4.1, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) van toepassing.

Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na de dag van verzending van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, o.v.v. bezwaar, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

Het bezwaarschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener dient duidelijk aan te geven waarom hij tegen dit besluit bezwaar aantekent.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dag waarop de termijn afloopt voor het indienen van een bezwaarschrift. Indien gedurende die termijn bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treedt dit besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Voorlopige voorziening

Indien een bezwaarschrift is ingediend, kunnen belanghebbenden aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien – gelet op de betrokken belangen – onverwijlde spoed dit vereist.

Bij het verzoek dient een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd. Als burger kunt u uw verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State indienen (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor dient u te beschikken over DigiD. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070 – 426 44 26.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over dit besluit kunt u terecht bij het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 – 489 05 00, op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur. Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan postbus.transportinfo@anvs.nl onder vermelding van het kenmerk van dit besluit.

Naar boven