Wet voorkeursrecht gemeenten.

Logo Wierden

 

De gemeenteraad van Wierden heeft op 10 december 2019 besloten om geen voorkeursrecht te vestigen op de gronden in Enter aan de oostzijde van de Entergraven direct ten zuiden van het huidige sportveld.

 

Dit betekent dat het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 1 oktober 2019 tot voorlopige aanwijzing van bovengenoemde gronden op grond van artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten na 3 maanden (op 1 januari 2020) van rechtswege komt te vervallen.

 

Inzage

Het besluit van de gemeenteraad ligt samen met de bijbehorende bijlagen, bevattende de kadastrale kaart en een lijst met de daarop aangewezen percelen, de namen van de gerechtigden en overige relevante gegevens inzage bij het loket Bouwen en wonen in het gemeentehuis.

 

Gevolgen

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat de eigenaren en/of beperkt gerechtigden de grond eerst aan de gemeente Wierden moeten aanbieden, als zij de grond willen verkopen.

 

Het voorkeursrecht heeft dus pas gevolgen als de rechthebbenden op het perceel tot verkoop willen overgaan. De eigenaren en de beperkt gerechtigden ontvangen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

 

Bezwaar tegen een besluit

Belanghebbenden kunnen gedurende een termijn van zes weken, ingaande de dag na dagtekening van deze bekendmaking, tegen de voorlopige aanwijzing bezwaar maken door een bezwaarschrift in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wierden. In uw bezwaarschrift moet in ieder geval staan:

uw persoonlijke gegevens, zoals uw naam, adres en woonplaats

de datum waarop u de brief heeft verstuurd (dagtekening)

met welk besluit u het niet eens bent

de redenen waarom u het niet met het besluit eens bent (de gronden van het bezwaar)

uw handtekening

 

Kosten

Bezwaar maken kost niets.

 

Hoe moet ik reageren?

U kunt op twee manieren bezwaar maken:

Per brief. U stuurt uw brief naar: burgemeester en wethouders van Wierden, Postbus 43, 7640 AA Wierden.

Digitaal. Dit kan via een formulier op onze website: www.wierden.nl/bezwaar.

 

Voorlopige voorziening

Ons besluit is direct geldig; ook al heeft u bij ons een bezwaarschrift ingediend. Als u dit wilt voorkomen, kunt u een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel in Zwolle. U moet bij uw aanvraag kunnen aantonen dat het om een situatie gaat waarbij u niet kunt wachten op een besluit op uw bezwaarschrift. De voorzieningenrechter beslist op korte termijn op uw verzoek.

 

Kosten

Het indienen van een voorlopige voorziening kost geld. Over de hoogte van deze kosten (ook wel griffierecht) kunt u contact opnemen met de rechtbank in Zwolle (tel. 038-8884444)

 

 

 

Hoe moet ik reageren?

U kunt op twee manieren een voorlopige voorziening aanvragen:

Per brief. U stuurt uw brief naar: Rechtbank Overijssel, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Als u een voorlopige voorziening vraagt, moet u een kopie van uw bezwaarschrift meesturen.

Digitaal. Dit kan via de website http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).

Naar boven