kennisgeving intrekking voorkeursrecht, gemeente De Bilt

Logo De Bilt

 

Het college van burgemeester en wethouders van De Bilt maakt op grond van artikel 7 eerste lid van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij op 17 december 2019 op grond van het bepaalde in artikel 8 lid 1 Wvg besloten hebben om het gevestigde voorkeursrecht in te trekken. De intrekking heeft betrekking op de “17 garageboxen nabij H.F. Wittecentrum” te De Bilt. Het betreffen de gronden, kadastraal bekend gemeente De Bilt, sectie D nummers 8356 tot en met 8359 en nummers 8053 tot en met 8065, groot (in totaal) 312 a, plaatselijk bekend als het Henri Dunantplein 4, GB 1 tot en met GB 17, (3731 CL) te De Bilt.

 

Het overleg met de omwonenden heeft geleid tot modellen waarbij de noodzaak van het leggen van een open groene verbinding tussen Nobelkwartier en de zone naast de Biltse Rading minder urgent is. Daarmee is de harde noodzaak tot het aankopen c.q. verplaatsen van de huidige garageboxen komen te vervallen.

 

Ter inzage

Het besluit tot intrekking van het voorkeursrecht ligt met de bijbehorende kadastrale tekening en overige stukken met ingang van 20 december 2019 ter inzage bij de informatiebalie in het gemeentehuis, Soestdijkseweg-Zuid 173, 3721 AB Bilthoven, tijdens de openingstijden: maandag, woensdag en donderdag van 8:30-17:00, dinsdag van 8:30-19:00 uur en vrijdag van 8:30 tot 16:00 uur. Let op: in verband met de feestdagen is het gemeentehuis enkele dagen gesloten, zie hiervoor de informatie op de gemeentelijke website.

Het besluit van burgemeester en wethouders omvat:

- een ruimtelijke variant van het Nobelkwartier die inzichtelijk maakt dat de noodzaak tot het handhaven van het voorkeursrecht op de garageboxen is komen te vervallen;

- een kadastrale tekening met kadastrale nummers met daarop aangegeven de onroerende zaken waarvoor het voorkeursrecht wordt ingetrokken; deze tekening geeft een overzicht van de ligging van het voorkeursrechtgebied.

 

Inwerkingtreding

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders treedt in werking één dag na publicatie van deze bekendmaking in de Staatscourant.

 

Gevolgen intrekking voorkeursrecht

Na de intrekking is het voorkeursrecht niet langer van toepassing op de betrokken gronden en zijn de eigenaren en/of beperkt gerechtigden, wanneer zij tot verkoop van (hun rechten op) hun gronden willen overgaan, niet langer verplicht zijn om (de rechten op) de percelen eerst aan de gemeente te koop aan te bieden alvorens verkoop aan een ander mogelijk is (de aanbiedingsplicht).

Het intrekkingsbesluit wordt verwerkt in het gemeentelijke beperkingenregister en in de openbare registers bij het kadaster. Dit betekent dat de aantekening “voorkeursrecht gemeenten” in deze registraties wordt doorgehaald/verwijderd.

 

Bezwaar en voorlopige voorziening

Tegen het besluit van het college staat bezwaar open. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken ingaande op de dag na publicatie in de Staatscourant (ofwel ingaande op 20 december 2019 tot en met 31 januari 2020) een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van De Bilt, Postbus 300, 3720 AH Bilthoven. In het ondertekende bezwaarschrift moet worden opgenomen: de naam en het adres van de belanghebbende, de datum, een omschrijving van het voorstel waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar (motivering). Belanghebbenden die een bezwaarschrift hebben ingediend kunnen tevens een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij Rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht, sector bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

 

Tot slot

Eigenaren en rechthebbenden worden per brief op de hoogte gebracht van het besluit tot intrekking. Voor vragen op opmerkingen kan contact worden opgenomen met mevrouw J. Noteborn via telefoonnummer 030-2289508.

 

De Bilt, 19 december 2019

Burgemeester en wethouders van De Bilt

Naar boven