Circulaire vergoeding reiskosten bij verzuimbegeleiding voormalige ambtenaren

Aan: de Ministers, de Raad voor de rechtspraak, de Presidenten van gerechtshoven, rechtbanken en het College van Beroep voor het bedrijfsleven en de voorzitter van de Centrale Raad van Beroep

Onderwerp: Vergoeding reiskosten bij verzuimbegeleiding voormalige ambtenaren

Doelstelling: bekendmaken van beleid

Datum: 17 december 2019

Kenmerk: 2019-0000578597

Ingangsdatum: 1 december 2019

Geldig: tot nader bericht

Inleiding

De sector Rijk is eigenrisicodrager voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA), Ziektewet (ZW) en Werkloosheidswet (WW). Werkgevers binnen de sector hebben een verantwoordelijkheid voor het herstel en re-integratie van voormalige rijksambtenaren. Als deze voormalige rijksambtenaren kosten maken voor reizen in het kader van verzuimbegeleiding is de Regeling Reiskostenvergoeding van UWV vanwege het eigenrisicodragerschap niet op hen van toepassing. Deze circulaire geeft daarvoor een vervangende voorziening en is tevens van toepassing op de Rechtspraak. De Raad voor de rechtspraak en de gerechten, het College van Beroep van het bedrijfsleven en de Centrale Raad van Beroep hebben daartoe besloten.

Doelgroep

Voor de reiskostenvergoeding komen in aanmerking voormalig ambtenaren waarvan de werkgever verantwoordelijk is voor de verzuimbegeleiding vanwege het eigen risicodragerschap:

  • voormalige ambtenaren met een WGA-uitkering en

  • voormalige ambtenaren met een ZW-uitkering (als zij ziek waren aan het einde van hun tijdelijke aanstelling of binnen 28 dagen na afloop van de tijdelijke aanstelling ziek zijn geworden).

Daarnaast kan de reiskostenvergoeding ook worden verstrekt aan voormalige ambtenaren met een WW-uitkering als daar aanleiding toe is of als dat bij beëindiging van het dienstverband is afgesproken.

De reiskosten die voor vergoeding in aanmerking komen

Voor voormalige ambtenaren met een WGA of ZW-uitkering betreft dit de reiskosten in het kader van verzuimbegeleiding of re-integratie (zoals een bezoek aan een casemanager, bedrijfsarts of verzekeringsarts) die op uitnodiging van de werkgever of bedrijfszorg plaatsvinden of vooraf zijn overeengekomen. Als een reis onder begeleiding wordt gemaakt of als er ook andere kosten bij het reizen zijn gemaakt, komen deze alleen voor vergoeding in aanmerking als daarover vooraf afspraken zijn gemaakt.

Voor voormalige ambtenaren met een WW-uitkering is het afhankelijk van de specifieke situatie en/of van de gemaakte afspraken of zij in aanmerking komen voor de reiskostenvergoeding.

De reiskostenvergoeding

Voor de beschreven doelgroep en reizen geldt dat:

  • de vergoeding € 0,19 per kilometer bedraagt, ongeacht het vervoermiddel

  • de vergoeding wordt berekend op basis van het aantal kilometers van heen en terugreis van het huisadres van de voormalige ambtenaar en het adres waar de afspraak plaatsvindt op basis van de ANWB-routeplanner.

Procedure

Bij het declareren van de reiskosten geldt de volgende procedure:

  • de casemanager stelt een declaratieformulier beschikbaar aan de voormalige rijksambtenaar. Een model van dit declaratieformulier is als bijlage bij de circulaire gevoegd.

  • de voormalige rijksambtenaar vult het formulier in en levert dit in bij de casemanager. Dit dient binnen drie maanden van de reis te gebeuren

  • de casemanager stuurt het formulier door naar de voormalige werkgever.

  • De voormalige ambtenaar stelt de voormalig werkgever op de hoogte van een wijziging van het woonadres.

Ik verzoek u aan de inhoud van deze circulaire uitvoering te geven.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, namens deze, M. van Wallenburg Directeur-generaal Overheidsorganisatie

Declaratieformulier

Reiskosten verzuimbegeleiding voormalige ambtenaren

Reiskosten verzuimbegeleiding voormalige ambtenaren

Naar boven