Gemeente Echt-Susteren - Bekendmaking van voorlopige aanwijzing ex artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten van gronden te Echt

Logo Echt-Susteren

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren maakt op grond van artikel 7, lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat het bij besluit van 17 december 2019 op grond van artikel 6 Wvg gronden voorlopig heeft aangewezen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn.

De aangewezen gronden zijn gelegen in Echt ten (zuid-)oosten van bedrijventerrein De Berk, ten oosten van de spoorlijn Sittard - Roermond, ten westen van de Rijksweg N276 en ten noorden van de Paalweg, zoals nader aangegeven op de bij het besluit behorende en daarvan onderdeel uitmakende kadastrale kaart en de lijst van voorlopig aangewezen gronden. Deze gronden zijn thans agrarisch in gebruik conform de vigerende (agrarische) bestemming. Aan deze gronden wordt een, nader bij structuurvisie en vervolgens bestemmingsplan uit te werken, niet-agrarische bestemming toegedacht, namelijk bedrijventerrein.

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders treedt in werking één dag na publicatie in de Staatscourant en geldt voor een termijn van drie maanden (publicatie Staatscourant: 18 december 2019).

Gevolgen

Het besluit van burgemeester en wethouders heeft onder andere tot gevolg dat de aanbiedingsplicht van artikel 10 Wvg van toepassing is. Dit houdt in dat de eigenaren van en de eventuele beperkt gerechtigden tot de aangewezen gronden, wanneer zij hun (recht op het) eigendom willen overdragen, dit eerst aan de gemeente Echt-Susteren te koop moeten aanbieden.

Het voorkeursrecht heeft dus pas gevolgen als de rechthebbenden op het perceel tot verkoop willen overgaan. De eigenaren en beperkt gerechtigden ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Ter inzage

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders ligt tezamen met de daarbij behorende bijlagen, bevattende de kadastrale kaart en een lijst met de voorlopig aangewezen gronden, de namen van de gerechtigden en overige relevante gegevens, met ingang van 19 december 2019 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis van Echt-Susteren aan de Nieuwe Markt 55 te Echt tijdens de reguliere openingstijden van het gemeentehuis. Tevens ligt hier gedurende voornoemde periode het ontwerp-raadsbesluit, alsmede het ontwerp-raadsvoorstel ter inzage. Buiten de reguliere openingstijden is inzage slechts mogelijk tijdens kantoortijden na telefonische afspraak met een medewerker van het team ruimtelijk domein (bereikbaar via 0475 478 478).

Zienswijzen

Binnen drie maanden dient de gemeenteraad een besluit tot aanwijzing te nemen ter bestendiging van het voorkeursrecht. De voorbereiding van dit raadsbesluit wordt nu gelijktijdig gestart en in dit kader kunnen belanghebbenden hun zienswijzen kenbaar maken. Op grond van artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om gedurende een termijn van vier weken, ingaande op 19 december 2019 en eindigende op 30 januari 2020, hun zienswijzen ten aanzien van het voorgenomen raadsbesluit schriftelijk, dan wel mondeling, naar voren te brengen. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de raad van de gemeente Echt-Susteren (Postbus 450, 6100 AL Echt). Indien belanghebbenden mondeling hun zienswijzen bekend willen maken dan dienen zij tijdens kantoortijden contact op te nemen met een medewerker van het team ruimtelijk domein voor het maken van een afspraak (bereikbaar via 0475 478 478).

Bezwaar en beroep tegen de voorlopige aanwijzing

Naast de mogelijkheid om tegen het voorgenomen besluit van de gemeenteraad zienswijzen naar voren te brengen, staat er tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders bezwaar en beroep open. Gedurende een termijn van zes weken, vanaf 19 december 2019  tot en met 30 januari 2020 kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren, Postbus (Postbus 450, 6100 AL Echt).

Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

  • a.

    De naam en het adres van de indiener;

  • b.

    De dagtekening;

  • c.

    Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.

    De gronden van het bezwaar.

 Voorlopige voorziening

Belanghebbenden die een bezwaarschrift hebben ingediend hebben de mogelijkheid om – wanneer zij een spoedeisend belang aanwezig achten – een voorlopige voorziening aan te vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg (locatie Roermond), sector bestuursrecht, Postbus 950, 6040 AZ Roermond.

Bezwaar en beroep tegen raadsbesluit

Indien de gemeenteraad besluit tot aanwijzing van de gronden waardoor het voorkeursrecht wordt bestendigd, kunnen belanghebbenden ingevolge de Awb eveneens bezwaar en beroep instellen tegen dit besluit van de gemeenteraad. Indien belanghebbenden ervoor kiezen om bezwaar te maken tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders, dan wordt dat bezwaarschrift ingevolge artikel 6, lid 3 Wvg aangemerkt als tevens te zijn gericht tegen het besluit van de gemeenteraad, vanaf het moment dat dit besluit van de gemeenteraad in werking is getreden en hierdoor het besluit van het college van burgemeester en wethouders tot voorlopige aanwijzing van de gronden is komen te vervallen. 

Nadere inlichtingen

Voor nadere inhoudelijke informatie kunt u zich op werkdagen richten tot een medewerker van het team ruimtelijk domein van de gemeente Echt-Susteren via 0475 478 478.

 

Echt-Susteren, 17 december 2019.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren

Naar boven