Instellen parkeerverbod aan de zuidzijde van de Bevrijdingslaan in Vriezenveen

Logo Twenterand

 

Onderwerp

Instellen parkeerverbod aan twee delen van de Bevrijdingslaan in Vriezenveen.

Inleiding

Aan de Bevrijdingslaan bevinden zich, in twee vakken, een aantal haaks op de weg gesitueerde parkeerplaatsen. Al geruime tijd komt het voor dat auto’s tegenover die vakken worden geparkeerd. Hierdoor wordt het in- en uitrijden van deze parkeervakken bemoeilijkt. Wij gaan daarom over tot het instellen van een parkeerverbod tegenover de haaks gesitueerde parkeervakken. Dit conform de bij dit besluit behorende tekening.

WETTELIJK EN REGELGEVEND KADER Wegenverkeerswet 1994, Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer en RVV.

Artikel 15 WVW vormt de basis voor het nemen van verkeersbesluiten. Artikel 18 van deze wet regelt de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten. Hoofdstuk II van het BABW regelt de handelswijze voor de totstandkoming van een verkeersbesluit. Artikel 15 lid 1 behelst de plaatsing van verkeersborden. Artikel 8 van het BABW en artikel 67 van het RVV gaan over het plaatsen en aanbrengen van onderborden. In het RVV (Reglement Verkeerstekens Verkeersregels) van 1990 staan de verkeersborden specifiek omschreven.

Bevoegdheid

Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om een verkeersbesluit te nemen. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de afdoening van verkeersbesluiten gemandateerd aan de behandelend medewerker onder voorwaarde dat de besluiten niet strijdig zijn met het gemeentelijk beleid en na paraaf van de verantwoordelijke wethouder.

Advisering

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente.

Motivering en belangen

Ingevolge artikel 21 van het BABW is de verplichting opgenomen om verkeersbesluiten goed te moti-veren. Tevens is in artikel 2 van de WVW 1994 de verplichting opgenomen de belang(en) van het verkeersbesluit te benoemen.

DOELSTELLING EN BELANGEN

De doelstelling van het besluit is gelegen in het (beter) reguleren van het verkeer. Het belang van het besluit is gelegen in het ‘in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid ervan’.

Beoordeling

Het instellen van een parkeerverbod aan twee delen van de zuidzijde van de Bevrijdingslaan is nodig omdat geconstateerd is dat er regelmatig 10 tot 12 auto’s zijn geparkeerd die het vrijwel onmogelijk maken om de haaks op de weg gesitueerde parkeerplaatsen in te draaien of te verlaten. Dit komt de verkeersveiligheid en de bruikbaarheid van de weg niet ten goede.

Er zijn binnen een redelijke loopafstand voldoende vrije parkeerplaatsen beschikbaar om het wegvallen van de parkeermogelijkheden op te vangen. Wanneer een rouw- of trouwdienst en/of een evenement op het Manitobaplein plaatsvindt is de parkeerdruk hoger. Er zal dan mogelijk nog wat verder dan anders gelopen moeten worden van- en naar een geparkeerde auto. Echter ook dan zullen er in de directe omgeving nog voldoende parkeermogelijkheden beschikbaar zijn. Het parkeerverbod zal over twee lengtes worden ingesteld. Namelijk tegenover de twee rijen haaks aangelegde parkeerplaatsen. Eén en ander conform bijgaande tekening.

Eindconclusie

Het is niet wenselijk dat auto’s parkeren tegenover de haaks op de weg aangelegde parkeerplaatsen. De belangen van de verkeersveiligheid en de bruikbaarheid van de weg wegen zwaarder dan de vermindering van de parkeermogelijkheden.

Besluit

Wij hebben besloten om:

1. Door het plaatsen van vier verkeersborden RVV E1 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (parkeerverbod) met onderborden OB 501, het parkeren te verbieden op twee weggedeeltes van de Bevrijdingslaan, zoals nader is aangeduid op de bij dit besluit behorende tekening; 2. Het besluit, algemeen bekend te maken en te wijzen op de rechtsbeschermingsmogelijkheden op grond van de Algemene wet bestuursrecht.

Bezwaar

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de dag waarop het besluit is bekend gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, postbus 67, 7670 AB Vriezenveen.Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een aanduiding van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden (motivering) van het bezwaar.

Vriezenveen, 24 december 2019

Burgemeester en wethouders van gemeente Twenterand

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven