Verkeersbesluit instellen verplicht fietspad Kamperstraatweg

Logo Kampen

Zaaknummer: 78851-2019

Burgemeester en wethouders van Kampen,

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Kampen.

 

Inleiding

Parallel aan de Kamperstraatweg op de waterkering ligt een pad van 3m breed. Dit pad wordt veelvuldig gebruikt door fietsers. Volgens de aanwezige bebording (gesloten verklaring) mag dit niet, tegenstrijdig hieraan is er wel een oversteek gefaciliteerd op de IJsseldijk. Tevens is het pad vanaf de zuidkant toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Dit is ongewenst en onnodig omdat een uitneembare paal gesitueerd staat nabij de Omloop. Daarnaast is het pad vanaf de IJsseldijk voorzien van een gesloten verklaring. Dit suggereert dat geen enkele bestuurder van dit pad gebruik mag maken.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Overwegende dat:

- het parallel liggende pad vanaf de Kamperstraatweg op dit moment toegankelijk is voor gemotoriseerde voertuigen;

- het pad in beheer is van gemeente Kampen;

- dit pad momenteel afgesloten is voor gemotoriseerd verkeer door de

plaatsing van een uitneembare paal;

- dit pad een ideale breedte heeft voor één fietspad;

- de gesloten verklaring vanaf de IJsseldijk genegeerd wordt door fietsers;

- de oversteek van de IJsseldijk al is gefaciliteerd voor een fietsverbinding inclusief waarschuwingsborden op de rijbaan;

- het ongewenst is om hier een bromfietspad van te maken door het recreatieve karakter van het pad;

- dat op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) een verkeersbesluit genomen dient te worden voor de plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, zoals genoemd in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW). Dit geldt ook voor onderborden voor zover middels deze borden een gebod of verbod ontstaat, dan wel wordt gewijzigd. 

- dat op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) over dit besluit overleg is gevoerd met de politie. De politie aangegeven heeft geen bezwaar te hebben tegen de verkeersmaatregelen.

 

 

BESLUIT

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit te nemen

  • 1.

    voor het instellen van een verplicht fietspad door het plaatsen van de borden G11 (verplicht fietspad) uit de bijlage I van het RVV 1990.

  • 2.

    voor het aanbrengen van OB52 (uitgezonderd fietsers) op de bestaande C1(gesloten verklaring) uit de bijlage I van het RVV 1990.

  • 3.

    voor het aanbrengen van een onderbord op de bestaande C1(gesloten verklaring) uit de bijlage I van het RVV 1990 met de tekst “uitsluitend gebruik trailerhelling”;

  • 4.

    voor het verwijderen van een G10 (voetpad) aan de andere zijde van de IJsseldijk;

 

Kampen, 17 december 2019

Burgemeester en wethouders van Kampen,

 

 

de wnd. secretaris, de burgemeester,

drs. N. Middelbos drs. mr. B. Koelewijn

 

 

 

 

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan: burgemeester en wethouders, Postbus 5009, 8260 GA Kampen. Het is ook mogelijk om een bezwaarschrift in te dienen via het bezwaarformulier op de website van de gemeente: https://www.kampen.nl/bezwaren-en-klachten/bezwaarschrift-indienen. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

Naam en adres van de indiener;

de dagtekening;

een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

de gronden van het bezwaar.

Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Naar boven