Regeling van de Minister voor Rechtsbescherming van 13 december 2019, nr. 2772917, houdende regels met betrekking tot betalingsbewijzen en directe betalingen inzake geldelijke en administratieve sancties (Regeling betalingsbewijzen en directe betalingen geldelijke en administratieve sancties)

De Minister voor Rechtsbescherming,

Gelet op artikel 9, tweede en vierde lid, van het Besluit administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften en artikel 4:9, eerste en derde lid, van het Besluit tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Het betalingsbewijs, bedoeld in artikel 9, tweede lid, van het Besluit administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften en artikel 4:9, eerste lid, van het Besluit tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen, voldoet ten minste aan de volgende eisen:

    • a. het vermeldt in ieder geval de tekst ‘kwitantie’, ‘betalingsbewijs’, ‘betalingsoverzicht’ of een andere tekst van gelijke strekking;

    • b. het vermeldt in ieder geval de volgende teksten of teksten van gelijke strekking ten behoeve van het ter plaatse opnemen van de informatie, bedoeld in onderdeel c:

      • 1°. ‘ter voldoening van’;

      • 2°. ‘nummer betaalvoorziening’;

      • 3°. ‘incasserende instantie’;

      • 4°. ‘betaalde sanctiebedrag’;

      • 5°. ‘betaalde administratiekosten’;

      • 6°. ‘procesverbaalnummer’, ‘zaaknummer’ of ‘CJIB-nummer’;

      • 7°. ‘datum en tijdstip betaling’;

      • 8°. ‘dienstnummer’ of ‘verbalisantennummer’;

    • c. het is in ieder geval voorzien van voldoende ruimte voor het ter plaatse opnemen van de volgende informatie of informatie van gelijke strekking bij de teksten, bedoeld in onderdeel b:

      • 1°. de sanctie ten aanzien waarvan de betaling wordt voldaan;

      • 2°. het nummer dat is aangemaakt door de gebruikte betaalvoorziening;

      • 3°. de naam van de incasserende instantie;

      • 4°. het betaalde sanctiebedrag uitgedrukt in euro’s;

      • 5°. de betaalde administratiekosten uitgedrukt in euro’s;

      • 6°. het procesverbaalnummer, zaaknummer of nummer van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB);

      • 7°. de datum en het tijdstip van betaling;

      • 8°. het dienst- of verbalisantennummer.

  • 2. Van het vierde en vijfde subonderdeel van de onderdelen b en c van het eerste lid kan worden afgeweken, indien de betaling strekt tot de voldoening van een sanctie die niet ter plaatse is opgelegd en die betaling wordt gedaan middels een elektronische betaalvoorziening. In dat geval vermeldt het betalingsbewijs in ieder geval het totaal ontvangen bedrag.

Artikel 2

  • 1. De korpschef draagt er zorg voor dat gedrukte en elektronische formulieren van betalingsbewijzen op zodanige wijze worden beheerd dat onbevoegden geen toegang daartoe kunnen verkrijgen.

  • 2. De korpschef draagt er zorg voor dat gedrukte en elektronische formulieren van betalingsbewijzen uitsluitend aan personen worden uitgegeven die bevoegd zijn om deze te verstrekken overeenkomstig artikel 9, tweede lid, van het Besluit administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften of artikel 4:7, eerste lid, van het Besluit tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen.

  • 3. De korpschef houdt van de uitgifte van gedrukte en elektronische formulieren van betalingsbewijzen zodanige administratie bij dat hij het gebruik daarvan in relatie tot de afrekening van ontvangen gelden kan controleren en daarover jaarlijks verantwoording kan afleggen aan de Minister voor Rechtsbescherming.

Artikel 3

Het Besluit vaststelling model formulier betalingsbewijs transacties en boetes wordt ingetrokken.

Artikel 4

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip dat het Besluit tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen in werking treedt.

Artikel 5

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling betalingsbewijzen en directe betalingen geldelijke en administratieve sancties.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Toelichting

Met de inwerkingtreding van het Besluit tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen komen onder andere het Besluit tenuitvoerlegging geldboetevonnissen en het Transactiebesluit 1994 te vervallen. De twee laatstgenoemde algemene maatregelen van bestuur bevatten voorheen samen met het Besluit administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften de delegatiegrondslagen om bij ministeriële regeling nadere voorschriften op te stellen met betrekking tot betalingen die onmiddellijk in persoon worden voldaan bij voornamelijk de politie, alsmede eisen te stellen aan het formulier van het betalingsbewijs dat wordt uitgegeven bij directe betalingen. Deze regeling heeft betrekking op zowel betalingen van geldelijke sancties op grond van het Wetboek van Strafrecht, als betalingen van administratieve sancties op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften.

Hoewel de wettelijke grondslag voor het stellen van regels omtrent het betalingsbewijs met betrekking tot administratiefrechtelijke handhaving ongewijzigd is gebleven, staan de grondslagen voor het strafvorderlijk deel voortaan in het Besluit tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen. Een bijkomende ontwikkeling is dat transacties inmiddels een aflopende modaliteit vormen. De directe betalingen ter zake (strafrechtelijke) geldelijke sancties zullen zodoende veelal neerkomen op betalingen van geldboetes.

Het voorgaande heeft geleid tot het ontwerpen van deze nieuwe ministeriële regeling. Het voorheen geldende Besluit vaststelling model formulier betalingsbewijs transacties en boetes wordt ingetrokken.

Artikel 1

Afgezien van de grondslagwijzigingen is het eerste lid van artikel 1 inhoudelijk gelijk aan het gehele Besluit vaststelling model formulier betalingsbewijs transacties en boetes. Het tweede lid bevat een bepaling om af te wijken van het eerste lid en op het betalingsbewijs niet te vermelden wat het sanctiebedrag is en wat de administratiekosten zijn in het geval het gaat om een sanctie die niet ter plaatse is opgelegd. Het gaat hier met name om de situatie, bijvoorbeeld bij een executie-opdracht die wordt uitgevoerd door de politie, waarbij een persoon eerder opgelopen boetes niet heeft betaald en die ter plaatse alsnog voldoet met gebruikmaking van een elektronische betaalvoorziening van de politie. Op het betaalbewijs komt dan het totaal ontvangen bedrag te staan, waarin zowel het toepasselijke sanctiebedrag en de administratiekosten vermeld staan.

Artikel 2

Ter uitvoering van artikel 9, tweede lid, van het Besluit administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften en artikel 4:9 van het Besluit tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen wordt in dit artikel bepaald dat de formulieren voor betalingsbewijzen die in gedrukte vorm kunnen worden ingevuld en verstrekt, of in elektronische vorm worden ingevuld, uitgeprint en vervolgens verstrekt, op zodanige wijze moeten worden beheerd dat onbevoegden geen toegang tot die formulieren wordt geboden. Tevens moet worden geborgd dat die formulieren uitsluitend worden uitgegeven aan personen die – middels aanwijzing – bevoegd zijn om betalingsbewijzen te verstrekken bij voldoening van een geldboete of administratieve sanctie.

De uitgifte van de formulieren moet voorts zorgvuldig worden geadministreerd, zodat daarover jaarlijks verantwoording kan worden afgelegd aan de Minister voor Rechtsbescherming. De Minister onderhoudt één of meerdere bankrekeningen voor het ontvangen van de bedragen die worden voldaan met geldboetes of administratieve sancties (artikel 8, tweede lid, Besluit administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften en artikel 4:8 Besluit tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen). Het gaat hier niet alleen om de daadwerkelijk verstrekte betalingsbewijzen en daarop ontvangen betalingen, maar ook om betalingsbewijzen die om bepaalde redenen alsnog ongeldig zijn gemaakt of betalingsbewijzen die zijn verstrekt zonder dat een betaling is geregistreerd.

Het onderhavig artikel voorziet in een controlemechanisme om gedane betalingen zo veel mogelijk te kunnen traceren en oneigenlijk gebruik te voorkomen – met name in de gevallen waarin nog sprake is van een contante betaling. Bij elektronische betalingen zullen de bedragen veelal direct worden overgemaakt op een bankrekening die onder verantwoordelijkheid van de Minister wordt aangehouden. Verantwoording kan bij strafrechtelijke geldboetes in dat geval achterwege blijven (artikel 4:10, derde lid, Besluit tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen).

Artikel 3 en 4

De onderhavige regeling is mede gebaseerd op het Besluit tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen en treedt tegelijk daarmee in werking. Het Besluit vaststelling model formulier betalingsbewijs transacties en boetes wordt ingetrokken.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Naar boven