Nr. 201912112569140 / Blauwe zone, winkelcentrum Willem de Zwijger

Logo Alkmaar

 

Burgemeester en wethouders van Alkmaar

 

Formeel kader

 

Besluit tot het vaststellen van een blauwe zone bij winkelcentrum Willem de Zwijger

Artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt dat de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit en dat maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de plaatsing of verwijdering van de borden zoals deze staan opgenomen in bijlage 1 behorende bij het RVV 1990, moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.

Artikel 14 van het BABW bepaalt dat de plaatsing van een onderbord met de tekst 'ma t/m zat 9 – 17 uur' in het verkeersbesluit tot uitdrukking moet worden gebracht.

 

Overwegingen

In artikel 25 van het RVV 1990 staan de verkeersregels voor de blauwe zone beschreven: binnen een parkeerschijfzone is het verboden te parkeren, behalve op parkeerplaatsen die als zodanig zijn aangeduid of aangegeven of op plaatsen die zijn voorzien van een blauwe streep. Op plaatsen die zijn voorzien van een blauwe streep is het parkeren van een motorvoertuig op meer dan twee wielen slechts toegestaan indien het motorvoertuig is voorzien van een duidelijk zichtbare parkeerschijf, waarop het tijdstip staat aangegeven waarop met parkeren is begonnen en de toegestane parkeerduur niet is verstreken.

 

Rond het winkelcentrum Willem de Zwijger zijn er in totaal 63 parkeerplaatsen gelegen die worden gebruikt door bezoekers, bewoners, winkeliers etc.

 

In een deel van de stad, rondom het Noordwest Ziekenhuis, is sinds oktober 2019 vergunninghoudersparkeren ingevoerd, de zogenaamde goede buurregeling. Dit betreft een tijdelijk vergunninghoudersgebied. Hierdoor is de parkeerdruk rondom het winkelcentrum, waar momenteel geen gereguleerd parkeren is, sterk toegenomen. Dit blijkt uit verkeerstellingen van juni 2019 en november 2019.

 

Parkeerregulering is nodig om te kunnen voorzien in voldoende parkeeraanbod van zowel bewoners als bezoekers. Daarom wordt voorgesteld om een deel van de 63 parkeerplaatsen te bestemmen als blauwe zone. Het gaat dan om in totaal 33 parkeerplaatsen: twee keer 12 parkeerplaatsen aan de Frederik Hendriklaan en 9 parkeerplaatsen aan de N.G. Piersonstraat.

 

De winkeliers van het winkelcentrum kunnen zich vinden in het aantal parkeerplaatsen bestemd voor de blauwe zone.

 

Het college is voornemens de overige parkeerplaatsen aan te wijzen als vergunninghoudersplaatsen, vallende onder de goede buurregeling. Bewoners kunnen daardoor, met een vergunning, gebruik maken van deze parkeerplaatsen. Het is de verwachting dat deze regeling per 1 februari 2020 in werking treedt.

 

Dit is conform de informatie die in mei 2019 met bewoners en winkeliers is gedeeld.

 

De behoefte om langparkeerders op de parkeervakken waar de blauwe zone van kracht is te weren, beperkt zich tot de momenten dat er sprake is van een hoge parkeerdruk. Buiten deze periode is het niet noodzakelijk het gebruik van de parkeerschijf verplicht te stellen. De blauwe zone zal daarom van kracht zijn op maandag tot en met zaterdag van 9.00 – 17.00 uur, met een maximale parkeerduur van 2 uur.

 

Belangenafweging

Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen, liggen de volgende belangen ten grondslag aan dit besluit:

1. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

2. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

 

Daarnaast dient er een afweging te worden gemaakt tussen het algemeen belang, het belang van bewoners, de winkeliers en van bezoekers. Het aanwijzen van 33 van de 63 parkeerplaatsen zorgt voor een evenwichtige verdeling van de parkeerplaatsen op het parkeerterrein van winkelcentrum Willem de Zwijger tussen bewoners, winkeliers en bezoekers. Het bezoek aan de winkels kan gebruik maken van de blauwe zone, terwijl bewoners op de overige plaatsen met een vergunning kunnen parkeren, zodra de goede buurregeling is ingevoerd. Lang parkeerders die momenteel veel parkeerplaatsen bezet houden, worden op deze manier geweerd. In dit besluit zijn de belangen van alle betrokken partijen meegenomen en meegewogen.

 

Advisering

Er is overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, overleg is gepleegd met de, namens de korpschef van de Nationale politie, gemandateerde Verkeersadviseur van de Eenheid Noord-Holland. De Verkeersadviseur gaf een positief advies op deze maatregel.

 

Alle wegen en/of weggedeelten waarop dit besluit betrekking heeft, zijn gelegen binnen en zijn in beheer bij de gemeente Alkmaar.

 

Dat gelet op de bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders tot het plaatsen en verwijderen van verkeerstekens krachtens een verkeersbesluit, zoals omschreven in de Wegenverkeerswet 1994, het besluit van burgemeester en wethouders d.d. 5 januari 2015 waarbij het deze bevoegdheid heeft gemandateerd aan de unitmanager Ruimte;

 

b e s l u i t namens burgemeester en wethouders van Alkmaar:

 

In totaal 33 parkeerplaatsen aan te wijzen op de volgende locaties: twee keer 12 parkeerplaatsen aan de Frederik Hendriklaan en 9 parkeerplaatsen aan de N.G. Piersonstraat. Deze maatregel zal ter plaatse worden aangeduid door de zoneborden conform model E10 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV 1990) met vermelding van een maximale parkeerduur van 2 uur, voorzien van een onderbord met de tekst “ma t/m zat 9-17 uur”, een OB501 en het aanbrengen van blauwe strepen als bedoeld in artikel 25 van het RVV 1990. De borden worden geplaatst zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening.

 

 

Alkmaar, 13 december 2019

Unitmanager Ruimte,

Vakgroep Verkeer,

M.Y. Roecoert-Kingma

Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant

 

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit binnen zes weken na de datum van publicatie een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 53, 1800 BC ALKMAAR.

Als u op de uitspraak in bezwaar niet kunt wachten en snel een voorlopige maatregel nodig is, kunt u de rechter daar om verzoeken. Dat verzoek moet u richten tot de voorzieningenrechter van de rechtbank Alkmaar, sector bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG ALKMAAR. Dit kan alleen als u het bezwaarschrift al bij het college van burgemeester en wethouders hebt ingediend. Met uw verzoek aan de voorzieningenrechter van de rechtbank moet u een kopie van uw bezwaarschrift meesturen. Als u van deze mogelijkheid gebruik maakt, wordt u griffierecht berekend.

Naar boven