Gemeente Amsterdam - Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Buiksloterham 5e herziening’, vaststelling bijbehorende hogere waarden Wet geluidhinder en besluit om geen exploitatieplan vast te stellen

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikelen 3.8 en 6.14 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110c van de Wet geluidhinder het volgende bekend:

De gemeenteraad heeft bij besluit van 27 november 2019 het bestemmingsplan Buiksloterham 5e herziening gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen.

Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad voorts besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Bij besluit van 29 oktober 2019 hebben burgemeester en wethouders van Amsterdam op grond van de Wet geluidhinder, in relatie tot het bestemmingsplan, besloten tot vaststelling van hogere waarden zoals bedoeld in deze wet.

Bestemmingsplan

Het plangebied is gelegen in stadsdeel Noord en betreft een deelgebied van Buiksloterham. Het plangebied wordt als volgt begrensd: aan de noordzijde door de Klaprozenweg vanaf nummer 69 tot en met nummer 57; aan de oostkant vanaf Klaprozenweg nummer 57 naar het zuiden, via de noordelijke kade van het Papaverkanaal, de aanduiding van de beoogde brug en de zuidelijke kade van het Papaverkanaal, langs de oostkant van het perceel met adres Papaverweg 54 tot de Papaverweg; aan de zuidkant door de Papaverweg en aan de westzijde langs het perceel met adres Papaverweg 54 via het Papaverkanaal naar het noorden langs de westzijde van het perceel met adres Klaprozenweg 67. 

Voor de exacte begrenzing van het plangebied wordt verwezen naar de digitale verbeelding, te raadplegen via ruimtelijkeplannen.nl.

De aanleiding voor het bestemmingsplan ‘Buiksloterham 5e herziening’ is dat het nu beoogde tracé van de westelijke ontsluiting niet goed (meer) aansluit op het tracé zoals dat in het bestemmingsplan ‘Buiksloterham’ (2009) daarvoor is gereserveerd en bestemd.  

Het bestemmingsplan ‘Buiksloterham 5e herziening’ is een partiële herziening die het opschuiven van het noordelijke deel van het tracé (vanaf de Klaprozenweg tot aan de aansluiting met de Papaverweg) circa 38 meter in oostelijke richting mogelijk maakt. Door de verschuiving worden de huidige gemengde bestemmingen deels gewijzigd in een verkeersbestemming en vice versa.

De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op:

  • -

    Aanpassing van de planregel met betrekking tot de magneetveldzone vanwege de ondergrondse hoogspanningskabel (verbodsbepaling);

  • -

    Toevoeging van een planregel met betrekking tot de magneetveldzone vanwege de ondergrondse hoogspanningskabel (afwijkingsbepaling van het gestelde verbod);

  • -

    Herstel van de maatvoering aanduiding voor ‘maximum percentage woningbouw’ is voor de kavels 1a en 8a in het ontwerpbestemmingsplan per abuis niet (goed) opgenomen op de verbeelding (geen goede koppeling tussen verbeelding en regels).

  • -

    Herstel van de bouwaanduiding 'aaneengebouwd' [aeg] aan de oostelijke zijde van het perceel Klaprozenweg 57-59 conform het huidige bestemmingsplan 'Buiksloterham'. Deze aanduiding is abusievelijk niet op de verbeelding van het ontwerpbestemmingsplan overgenomen.

Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt verder verwezen naar het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van 27 november 2019.

Geen exploitatieplan

De gemeenteraad heeft bij besluit van gelijke datum tevens besloten om geen exploitatieplan vast te stellen, omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

Hogere waarden

De voorkeurswaarden voor geluid zoals aangegeven in de Wet geluidhinder zullen ter plaatse van de gemengde bestemmingen worden overschreden ten gevolge van wegverkeerslawaai en industrielawaai. Omdat geluid reducerende maatregelen onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, was het noodzakelijk hogere geluidwaarden vast te stellen om de realisatie van woningen en andere geluidgevoelige functies mogelijk te maken.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan ‘Buiksloterham 5e herziening’ ligt met de daarop betrekking hebbende

stukken, waaronder het Besluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Buiksloterham 5e herziening, met ingang van 19 december 2019 gedurende onderstaande beroepstermijn ter inzage bij:

  • Stadsloket stadhuis, Amstel 1, te Amsterdam.

  • Stadsloket stadsdeelkantoor Noord, Buikslotermeerplein 2000, te Amsterdam.

Bel voor openingstijden 14 020.

Het bestemmingsplan met de daarop betrekking hebbende stukken is tevens digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0363.N1708BPGST-VG01

Beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze naar voren heeft gebracht, kan met ingang van

20 december 2019 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan, tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en tegen het besluit tot vaststelling van hogere waarden als bedoeld in de Wet geluidhinder bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijze niet in staat is geweest. Tevens kan door belanghebbenden beroep worden ingesteld tegen de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Crisis- en herstelwet

Op deze besluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing, omdat Buiksloterham is aangewezen als ontwikkelingsgebied op grond van deze wet. Deze afdeling stelt striktere eisen aan het beroepschrift. Dit brengt onder meer met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en de andere hierboven genoemde besluiten treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen.

Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 1 december 2019

burgemeester en wethouders,

Peter Teesink

gemeentesecretaris

Femke Halsema

burgemeester

Naar boven