Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 15 december 2019, nr. WJZ/19305357, houdende wijziging van het Besluit vaststelling vergoeding voorzitter en leden Commissie van Wijzen NedCar vanwege de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

ARTIKEL I

In het tweede lid van het Besluit vaststelling vergoeding voorzitter en leden Commissie van Wijzen NedCar wordt ‘zoals opgenomen in artikel 2 van de Reisregeling binnenland’ vervangen door ‘overeenkomstig hetgeen daarover is overeengekomen in de laatstelijk afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst die is gesloten voor de ambtenaren die krachtens een arbeidsovereenkomst met de Staat werkzaam zijn’ en ‘op grond van artikel 6 van het Reisbesluit Binnenland’ wordt vervangen door ‘overeenkomstig hetgeen daarover is overeengekomen in de vorige zin bedoelde collectieve arbeidsovereenkomst’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 15 december 2019

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

1. Algemeen

Met de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (hierna: Wnra) wordt een systeemovergang gerealiseerd waardoor de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren niet meer aan de hand van publiekrechtelijke regels, maar privaatrechtelijk aan de hand van een collectieve arbeidsovereenkomst (hierna: CAO) worden ingericht. Vanwege deze systeemovergang worden twee verwijzingen naar de Reisregeling Binnenland en het Reisbesluit binnenland vervangen door verwijzingen naar de CAO voor ambtenaren die krachtens een arbeidsovereenkomst met de Staat werkzaam zijn.

Voor een uitgebreide toelichting op de uitgangspunten van deze technische en beleidsneutrale wetgevingsoperatie wordt verwezen naar paragraaf 1 van de memorie van toelichting bij de Aanpassingswet Wnra (Kamerstukken II 2018/19, 35 073, nr. 3). Voor toelichting op de financiële gevolgen en de uitvoerings- en handhavingsaspecten wordt verwezen naar de paragrafen 6 en 7 van die memorie van toelichting.

2. Vaste verandermomenten en inwerkingtreding

Dit Besluit treedt in werking per 1 januari 2020 en is na 1 november 2019 in de Staatscourant gepubliceerd. Hiermee is niet voldaan aan de publicatietermijn van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Het wordt van belang geacht dat de met dit besluit beoogde technische aanpassingen aansluiten aan de inwerkingtreding van de Wnra per 1 januari 2020. Vanwege de aard van de aanpassingen wordt daarom afgeweken van de minimale publicatietermijn van twee maanden voorafgaand aan inwerkingtreding.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven