Ontwerpbestemmingsplan ‘Kleinschalige windturbines’

Logo Staphorst

Burgemeester en wethouders van Staphorst maken bekend dat vanaf woensdag 18 december 2019 voor een periode van zes weken het ontwerpbestemmingsplan ‘Kleinschalige windturbines’ met bijbehorende stukken ter inzage ligt.

Het plan voorziet in de mogelijkheid om via een binnenplanse afwijking (omgevingsvergunning) een kleinschalige windturbine op te richten. In het buitengebied wordt plaatsing mogelijk gemaakt op of bij agrarische bestemmingen (bouwvlakken) en op of bij bedrijfsbestemmingen. Daarnaast is ook plaatsing in de bebouwde kom mogelijk op een bedrijventerrein of binnen het bestaand stedelijk gebied. Binnen natuur- en bosgebieden en het beschermd dorpsgezicht ‘De Streek’ zijn deze windturbines uitgesloten.

Per gebied zijn verschillende types toegestaan. Het gaat om windturbines met horizontale en een verticale as. In het stedelijk gebied zijn alleen windturbines toegestaan met een verticale as en een maximale rotordiameter van 2 meter. De ‘traditionele’ windturbines met een horizontale as mogen in het buitengebied worden geplaatst en op het bedrijventerrein ‘De Esch’.

Bij plaatsing op het maaiveld bedraagt de ashoogte van een kleinschalige windturbine maximaal 25 meter. Bij plaatsing op een gebouw mag de hoogte van een windturbine niet meer dan 1/3 van de bouwhoogte van het gebouw bedragen, tot een maximum van 5 meter. Voor het volledige beleid wordt verwezen naar het toetsingskader in het ontwerpbestemmingsplan. Het toetsingskader bevat ook regels om eventuele overlast voor de omgeving van een kleinschalige windturbine te voorkomen.

Het ontwerpbestemmingsplan ligt binnen genoemde termijn voor een ieder ter inzage bij de publieksbalie Omgevingsplein, Binnenweg 26, 7951 DE te Staphorst. Ook is het plan in pdf-formaat te raadplegen via de website www.staphorst.nl/bekendmakingen, rubriek ‘Bestemmingsplan’. Daarnaast is het ontwerp bestemmingsplan raadpleegbaar op http://www.ruimtelijkeplannen.nl. Via de zoekfunctie kunt u het plan vinden door invoering van het volgende plannummer: NL.IMRO.0180.5102019004-ON01

De digitale bestanden zijn beschikbaar op: http://roplannen.gemeentedocumenten.nl/staphorstplannen/NL.IMRO.0180.5102019004- 

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen over het plan bij de gemeenteraad van Staphorst. Uw schriftelijke reactie kunt u sturen naar: gemeente Staphorst t.a.v. publieksbalie Omgevingsplein, postbus 2, 7950 AA Staphorst. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan een afspraak worden gemaakt, tel. (0522) 46 74 67.

Naar boven