Samenwerkingsovereenkomst waterplanten in het zuidelijk IJsselmeergebied

De ondergetekenden:

Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland, handelende als bestuursorgaan en als vertegenwoordiger van de provincie Noord-Holland, ten deze vertegenwoordigd door de heer C.J. Loggen, hierna te noemen “de provincie Noord-Holland”

Gedeputeerde Staten van de Provincie Flevoland, handelende als bestuursorgaan en als vertegenwoordiger van de provincie Flevoland, ten deze vertegenwoordigd door de heer J.A. Fackeldey, hierna te noemen “de provincie Flevoland”

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, handelende als bestuursorgaan en als vertegenwoordiger van de Staat der Nederlanden, mevrouw C. van Nieuwenhuizen Wijbenga, hierna te noemen “het Rijk”

Het dagelijks bestuur van de Coöperatie Gastvrije Randmeren, handelende als vertegenwoordiger van de coöperatieve vereniging Gastvrije Randmeren, ten deze vertegenwoordigd door de heer E.J. de Jonge, hierna te noemen “de coöperatie Gastvrije Randmeren”

Het dagelijks bestuur van het Watersportverbond, handelende als vertegenwoordiger van het Watersportverbond, ten deze vertegenwoordigd door de heer P. van Arkel, hierna te noemen “Watersportverbond”

Het dagelijks bestuur van Hiswa Vereniging, handelende als vertegenwoordiger van Hiswa Vereniging, ten deze vertegenwoordigd door de heer G.Dijks, hierna te noemen “Hiswa Vereniging”

Het dagelijks bestuur van Sportvisserij Nederland, handelende als vertegenwoordiger van Sportvisserij Nederland, ten deze vertegenwoordigd door de heer J.J.A. Bongers, hierna te noemen “Sportvisserij Nederland”

Het dagelijks bestuur van Nederlandse Vereniging van Toerzeilers, mede namens Netwerk Waterrecreatie handelende als vertegenwoordiger van Nederlandse Vereniging van Toerzeilers, mede namens Netwerk Waterrecreatie, ten deze vertegenwoordigd door de heer J.T. Pronk, hierna te noemen “Nederlandse Vereniging van Toerzeilers, mede namens Netwerk Waterrecreatie”

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Almere handelende als bestuursorgaan en als vertegenwoordiger van de gemeente Almere, ten deze vertegenwoordigd door mevrouw H. van Garderen, hierna te noemen “de gemeente Almere”

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Hoorn handelende als bestuursorgaan en als vertegenwoordiger van de gemeente Hoorn, ten deze vertegenwoordigd door de heer A. Helling, hierna te noemen “de gemeente Hoorn”

Gezamenlijk te noemen: “partijen”

Overwegende dat:

  • Waterplanten bijdragen aan een toekomstbestendig ecologisch systeem en een goede waterkwaliteit, maar tevens overlast geven voor de waterrecreatie mogelijkheden buiten de vaargeulen;

  • Met de toegenomen waterkwaliteit in het zuidelijke deel van het IJsselmeergebied de overlast zich meer manifesteert en leidt tot maatschappelijke en economische schade;

  • De waterplantengroei problemen veroorzaakt voor de hulpdiensten te water;

  • Het zuidelijke deel van het IJsselmeergebied bestaat uit het Markermeer, IJmeer en de Randmeren (inclusief het Keteldiep);

  • De waterrecreatiesector het probleem voor de waterrecreanten en de waterrecreatie-sector heeft geagendeerd;

  • In overleg met de regio op 5 april 2017 het ministerie van I&W heeft aangegeven te willen bijdragen aan een oplossing voor die overlast en de regio heeft uitgenodigd om een aanbod te doen voor een duurzame oplossing;

  • De regio bestaande uit provincies Noord-Holland, Flevoland, Overijssel en Gelderland, de gemeenten Almere, Amsterdam, Blaricum, Bunschoten, Drechterland, Dronten, Edam-Volendam, Eemnes, Elburg, Enkhuizen, Ermelo, Gooise Meren, Harderwijk, Hoorn, Huizen, Nijkerk, Nunspeet, Kampen, Stedebroec, Waterland en Zeewolde, Coöperatie Gastvrije Randmeren, de Samenwerkingsregeling Incidentbestrijding lJsselmeergebied en de waterrecreatiesector: Hiswa vereniging, Watersportverbond, Sportvisserij Nederland, de Toerzeilers, de Recron, KNRB en de Nederlandse Kitesurf Vereniging dit aanbod heeft gedaan in de brief aan het ministerie van I&W van 29 maart 2018 (zie bijlage 1);

  • Regionale overheden in het regionaal aanbod aan het Rijk extra financiering hebben geregeld naast hun bestaande financiering voor de komende 4 jaar voor het maaien van het vaargebied;

  • De provincie Flevoland bovenop haar bijdrage in het regionale aanbod extra financiering heeft geregeld voor de komende 4 jaar;

  • In overleg op 5 juni 2018 tussen Provincie Noord-Holland, Watersportverbond, ministerie van I&W/DGWB en RWS afspraken zijn gemaakt die zijn vastgelegd in de reactie van 26 juni 2018 van het ministerie van I&W aan de provincie Noord-Holland (zie bijlage 2).

Partijen komen overeen:

  • Gezamenlijk de komende 5 jaar een structurele oplossing te zoeken voor de waterplantenproblematiek in het zuidelijk IJsselmeergebied waarbij de belangen van natuur en waterrecreatie in balans zijn.

  • Het als een gezamenlijke opdracht te zien om voor de langere termijn een concreet plan te ontwikkelen waarbij de balans tussen natuur en waterrecreatie geborgd is. Vertrekpunt is te komen tot een plan voor het (op specifieke plekken) verdiepen van de bodem en de benodigde financiering hiervoor te zoeken.

  • Zich in te spannen om meekoppelkansen (realisatiemogelijkheden inclusief financiering) te zoeken voor het hierboven genoemde verdiepen van de bodem.

  • In de tussenliggende jaren 2019-2022 daarvoor tijdelijke samenhangende maatregelen te nemen voor een nieuwe inrichting van het recreatief vaargebied in de vorm van markeren, maaien en communicatie om het recreatief gebruik zo goed mogelijk te faciliteren.

  • Een werkgroep Waterplanten zuidelijk IJsselmeergebied op te richten om samen te werken aan de korte en lange termijnoplossingen onder meer door gezamenlijke communicatie en praktijkonderzoek.

  • Vanuit de eigen rol en verantwoordelijkheid van hun organisatie een bijdrage te leveren aan de oplossing van de problematiek en daarvoor kennis en expertise, menskracht en waar mogelijk middelen beschikbaar te stellen voor de werkgroep en voor de activiteiten die hieruit voortvloeien.

Samenwerking in werkgroep waterplanten zuidelijk IJsselmeergebied

  • Provincie Noord-Holland verzorgt het voorzitterschap van de werkgroep en de secretariële ondersteuning voor de looptijd van deze overeenkomst.

  • Het doel van de werkgroep is het uitvoeren en coördineren van bovenstaande afspraken en in het bijzonder het vinden van een structurele oplossing voor de waterplantenproblematiek in het zuidelijke deel van het IJsselmeergebied waar de waterrecreatiesector last van heeft in balans met de natuurbelangen in het gebied en de functie van waterplanten voor de waterkwaliteit.

  • Er wordt een actieve deelname gevraagd van alle partijen. Personele inzet van organisaties is voor eigen rekening.

  • Voor kosten voor bijv. praktijkproef of onderzoek is geen gezamenlijk budget, partners zoeken voor specifieke voorstellen naar (financiële) oplossingen binnen hun organisaties.

  • Alle partijen zitten gelijkwaardig aan tafel. Betrokken partijen blijven verantwoordelijk voor de eigen taken en bevoegdheden.

  • De werkgroep valt in principe onder de stuurgroep Markermeer IJmeer (genoegzaam bekend), maar heeft een bredere reikwijdte omdat deze ook de Randmeren omvat. Het bestuur van Gastvrije Randmeren maakt daarom een werkafspraak met stuurgroep Markermeer IJmeer over rol en stem inzake onderwerpen uit deze overeenkomst. De werkgroep kan ook worden geagendeerd voor het Bestuurlijk Platform IJsselmeergebied Integraal (Agenda IJsselmeergebied 2050).

  • De samenwerking en de voortgang ten aanzien van de beoogde doelen van de werkgroep halfjaarlijks in de werkgroep te evalueren. Bij deze evaluatiemomenten zal bezien worden of de in de werkgroep door de deelnemers gemaakte afspraken worden nagekomen. Mocht uit de evaluaties volgen dat er een reëel risico bestaat op het niet halen van de overeengekomen doelen dan zullen partijen binnen een passende termijn in overleg treden om de gevolgen en eventuele maatregelen van een dergelijke situatie met elkaar te bespreken en verdere afspraken gericht op het bereiken van de doelen te maken.

Afspraken tussen Rijk en Regionale overheden (markering)

  • Voor het aanleggen van markering worden nadere afspraken gemaakt tussen Rijkswaterstaat Midden Nederland en de opdrachtgever voor de markering.

  • Hiervoor is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een éénmalige bijdrage van in totaal € 125.000 voor vijf jaar toegezegd (zie bijlage 2).

Afspraken tussen Regionale overheden en waterrecreatie sector (organisatie maaien in Markermeer IJmeer)

  • Analoog aan de I&M pilot (2014-2016) in de Randmeren wordt ingezet op een zelfde model dat invulling geeft aan een duurzaam zelfredzaam samenwerkingsverband in het Markermeer IJmeergebied. Op basis van de pilot is de conclusie dat dit model voor gemeenten en de waterrecreatiesector goed functioneert.

  • Het Watersportverbond en de HISWA Vereniging hebben een Stichting opgericht voor de organisatie van het maaien op het Markermeer IJmeer: Stichting maaien waterplanten IJmeer Markermeer.

  • Partijen zoeken gezamenlijk de meest optimale vorm voor het opdrachtgeverschap voor deze Stichting maaien waterplanten IJmeer Markermeer.

  • De toegezegde extra bijdragen in het regionale aanbod van 29 maart 2018 vanuit de regio (zie bijlage 1) zijn € 1.258.600 voor de periode van 5 jaar naast de bestaande bijdrage van gemeenten van € 1.160.000 (totaal € 2.418.600).

Financiële paragraaf

  • In het regionale aanbod van 29 maart 2018 zijn vanuit de regio extra financiële bijdragen van maximaal € 1.258.600 toegezegd voor diverse activiteiten (zie bijlage 1) naast de bestaande bijdrage van gemeenten van € 1.160.000 (totaal € 2.418.600).

  • De provincie Flevoland heeft aanvullend op de toegezegde financiële bijdrage in het regionale aanbod een bedrag van € 50.000 voor 2018 en jaarlijks € 180.000 voor de jaren 2019 tot en met 2022 toegezegd.

  • Voor het aanleggen van markering is van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een éénmalige bijdrage van in totaal € 125.000 voor vijf jaar toegezegd (zie bijlage 2).1

Overige bepalingen

Wijziging

  • Elke partij kan de andere partijen schriftelijk verzoeken de overeenkomst te wijzigen. De wijziging behoeft de schriftelijke instemming van alle partijen.

  • Partijen treden in overleg binnen 6 weken nadat een partij de wens daartoe aan de andere partijen schriftelijk heeft meegedeeld.

  • De wijziging en de verklaringen tot instemming worden als bijlage aan de overeenkomst gehecht.

Afdwingbaarheid en geschillen

  • Deze overeenkomst is niet in rechte afdwingbaar. Dit is om onze samenwerking te benadrukken op basis van bestuurlijke afspraken.

  • Er is sprake van een geschil indien één van de partijen daarvan schriftelijk en gemotiveerd melding maakt aan de andere partijen, waarna de partijen binnen 30 werkdagen na een zodanige melding eerst met elkaar in overleg treden om te bezien of in der minne een oplossing van het geschil kan worden gevonden.

  • Indien het minnelijk overleg niet binnen 3 maanden leidt tot een oplossing van het geschil kunnen partijen deze overeenkomst beëindigen met inachtneming van hetgeen gesteld is over beëindiging.

Opzegging/beëindiging

  • Elke partij kan de overeenkomst met inachtneming van een opzegtermijn van 6 weken schriftelijk opzeggen, indien een zodanige verandering van omstandigheden is opgetreden dat deze overeenkomst billijkheidshalve op korte termijn behoort te eindigen. Onder een zodanige verandering van omstandigheden wordt begrepen door een der partijen bestuurlijk vastgestelde bezuinigingen dan wel het niet goedkeuren van een begroting of begrotingsonderdeel ten laste waarvan een financiële bijdrage wordt verstrekt. De opzegging moet de verandering in omstandigheden vermelden.

  • Wanneer een partij de overeenkomst opzegt, blijft de overeenkomst voor de overige partijen in stand voor zover de inhoud en de strekking ervan zich daartegen niet verzetten.

  • Ingeval van beëindiging van de overeenkomst krachtens opzegging is geen van de partijen jegens een andere partij schadeplichtig.

Slotbepalingen

Inwerkingtreding en looptijd

  • Deze overeenkomst treedt in werking op de dag waarop zij door alle partijen is ondertekend en eindigt op 29 maart 2023.

Publicatie in Staatscourant

  • Binnen 3 weken na ondertekening van deze overeenkomst wordt de tekst daarvan door het Rijk gepubliceerd in de Staatscourant.

  • Bovenstaande geldt ook voor wijzigingen in de overeenkomst.

  • Van opzeggen of ontbinden wordt door het Rijk melding gemaakt in de Staatscourant.

Bijlagen

De volgende bij deze overeenkomst behorende bijlagen maken integraal onderdeel uit van de overeenkomst:

  • Bijlage 1: regionale aanbod van 29 maart 2018

  • Bijlage 2: reactiebrief van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat aan de provincie Noord-Holland van 26 juni 2018

Aldus overeengekomen en in tienvoud getekend,

te Lelystad op 6 december 2019

C.J. Loggen, gedeputeerde Provincie Noord-Holland

J.A. Fackeldey, gedeputeerde Provincie Flevoland

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze Directeur-Generaal Water en Bodem, namens deze, Directeur Waterveiligheid, Klimaatadaptatie en Bestuur, T. Livius Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat

E.J. de Jonge, bestuursvoorzitter Coöperatie Gastvrije Randmeren

P. van Arkel Watersportverbond

G. Dijks HISWA Vereniging

J.J.A. Bongers, Sportvisserij Nederland

J.T. Pronk Nederlandse Vereniging van Toerzeilers

H. van Garderen Gemeente Almere

A. Helling Gemeente Hoorn


X Noot
1

Het ministerie zal zich inzetten om via meekoppelkansen bij te dragen aan een mogelijke structurele oplossing voor de waterplantenproblematiek. Specifiek voor de aanpak van de waterplantenproblematiek zullen vanuit het ministerie geen financiële middelen beschikbaar worden gesteld.

Naar boven