Verkeersbesluit gemeente Huizen - Reserveren twee parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen aan de Loefzij, nabij de Bezaan.

Logo Huizen

1. Wettelijke bepalingen

Gelet op de artikelen 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994 heeft het college van Burgemeester en wethouders van Huizen een verkeersbesluit genomen.

2. Aanleiding verkeersbesluit

Er is een verzoek ingediend voor het plaatsen van een openbaar oplaadpunt voor elektrische voertuigen in de buurt van de Kajuit. Naar aanleiding van dit verzoek wordt er een verkeersbesluit genomen voor het reserveren van twee parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen aan de Loefzij, nabij de aansluiting met de Bezaan.

3. Doelstelling verkeersbesluit

Gelet op artikel 21 van de BABW heeft het verkeersbesluit de volgende doelstellingen:

  • -

    het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik

4. Overwegingen

4.1 Duurzaamheid en klimaat

Elektrisch rijden levert een belangrijke bijdrage aan de afname van de CO2-uitstoot en daarmee aan de doelstelling van het Klimaatakkoord. Het is de verwachting dat het aantal elektrische auto’s de komende jaren explosief gaat toenemen en daarmee ook de vraag naar oplaadpunten. De beschikbaarheid van voldoende openbare oplaadpunten is een randvoorwaarde om de transitie naar elektrisch rijden mogelijk te maken. Voor de gemeenten is hierin een belangrijke taak weggelegd. Het plaatsen van oplaadpunten is namelijk nodig om de doelstelling van het Klimaatakkoord te behalen.

Het plaatsen van publieke oplaadpunten stimuleert elektrisch rijden in Huizen en heeft daardoor ook lokale milieuvoordelen. Elektrische auto’s produceren minder geluid en hebben geen uitstoot.

De gemeente Huizen heeft zich voor het plaatsen van oplaadpalen aangesloten bij de MRA-E. Binnen het project MRA-E werken overheden in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen om elektrisch vervoer te stimuleren en een netwerk van publieke oplaadpunten te realiseren. De oplaadpunten die vanuit de MRA-E worden geplaatst, zijn voorzien van groene stroom.

4.2 Reserveren parkeervakken

Een oplaadpunt heeft twee aansluitingen voor het opladen van elektrische voertuigen. Om de beschikbaarheid van het oplaadpunt te garanderen worden er twee parkeerplaatsen gereserveerd.

4.3 Parkeerdruk

Het reserveren van twee parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen betekent dat benzine- en dieselauto’s daar niet meer mogen parkeren. Hierdoor kan de parkeerdruk in de directe omgeving van het oplaadpunt toenemen. Dit wordt vaak door direct omwonenden als bezwaarlijk ervaren. Vooral als de parkeerdruk in de directe omgeving vóór het plaatsen van een oplaadpunt al hoog is.

Desondanks wordt een hoge parkeerdruk in de directe omgeving van de beoogde locatie van een oplaadpunt niet gezien als reden om van plaatsing af te zien. De reden hiervoor is dat de groei van het aantal elektrische auto’s, gelet op het Klimaatakkoord, noodzakelijk is en daardoor onontkoombaar. Niet iedereen die in het bezit is van een elektrische auto heeft beschikking over parkeergelegenheid op eigen terrein. Maar deze auto’s moeten wel opgeladen kunnen worden en dat binnen een redelijke loopafstand van het woon- of werkadres. Het is de taak van de gemeente om in de laadinfrastructuur die daarvoor nodig is te voorzien, ook in wijken waar de parkeerdruk hoog is.

4.4 Locatie oplaadpunt

De beoogde locatie voor het oplaadpunt is gelegen aan de Loefzij, nabij de aansluiting met de Bezaan. Voor de locatiekeuze gelden de volgende overwegingen:

  • 1.

    de locatie is gelegen binnen redelijke loopafstand (200 meter) van het woonadres van de e-rijder;

  • 2.

    de locatie is gelegen nabij een kruising van wegen en is daardoor goed vindbaar en bereikbaar;

  • 3.

    de locatie is voldoende verlicht, wat het gebruik van het oplaadpunt in het donker gemakkelijker maakt en vandalisme ontmoedigt;

  • 4.

    de inrichting van de parkeerplaatsen heeft op deze locatie geen nadelige gevolgen voor de verkeersveiligheid en/of andere verkeersbelangen;

  • 5.

    de locatie voldoet aan de technische criteria voor plaatsing van een oplaadpunt.

4.5 Overleg politie

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de korpschef van politie, vertegenwoordigd door een verkeersspecialist van de eenheid Midden-Nederland.

Besluit

Op grond van de voorgaande overwegingen heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Huizen besloten tot:

- het reserveren van twee parkeerplaatsen uitsluitend bestemd voor het opladen van elektrische voertuigen, door het plaatsen van het verkeersteken E08 met onderbord met de tekst ‘opladen elektrische voertuigen’ aan de Loefzij, nabij de aansluiting met de Bezaan, zoals weergegeven op de bijgaande tekening met nummer 1829C42.

 

Huizen, 9 december 2019

 

namens het college van Burgemeester en wethouders,

 

J.W. Butterman

Afdelingshoofd openbare werken

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders. Het adres is: Postbus 5, 1270 AA Huizen.

Dient u het bezwaarschrift in binnen zes weken na de dag waarop deze brief aan u is gezonden. Zorgt u ervoor dat het bezwaarschrift ten minste de volgende gegevens bevat:

• uw naam, adres, en handtekening;

• een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht (u kunt bijvoorbeeld de datum en het kenmerk van de brief vermelden of een kopie van deze brief meesturen);

• de reden(den) waarom u bezwaar maakt.

Als u een bezwaarschrift indient, kunt u ook een verzoek indienen tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dat doet u bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Het adres is: Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

 

Naar boven