ONTTREKKING OPENBAARHEID (ontwerpbesluit)

Logo Súdwest-Fryslân

Onderwerp: ontwerpbesluit tot definitieve onttrekking aan de openbaarheid van het wandelpad aan de Koeweg nr. 1, 3 en 5 in Stavoren.

 

DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE SÚDWEST-FRYSLÂN

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

 

Inleiding

De eigenaren van de percelen plaatselijk bekend Koeweg nr. 1, 3 en 5 hebben een verzoek ingediend om het wandelpad voor de Koeweg nr. 1, 3 en 5 uitgevoerd in schelpenverharding aan de openbaarheid te onttrekken. De exacte locatie van het pad is ingetekend op bijgevoegde situatietekening.

 

Juridisch kader

Het betreffende weggedeelte ligt binnen de bebouwde kom en is in het beheer van de gemeente Súdwest-Fryslân. De gemeenteraad van de gemeente Súdwest-Fryslân is op basis van artikel 7 en 9 van de Wegenwet bevoegd om een onttrekkingsbesluit te nemen.

Artikel 11, eerste lid, van de Wegenwet bepaalt dat ieder belanghebbende bij een weg, niet behorende tot de in artikel 8 bedoelde, het recht heeft aan den raad der gemeente, waarin de weg is gelegen ten opzichte van dien weg toepassing van artikel 9 te verzoeken.

Artikel 11, tweede lid, van de Wegenwet bepaalt dat op de voorbereiding van de beslissing op verzoek afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is.

 

Motivering

Het voetpad heeft in het verleden een doorgaande verbinding gevormd. Er zou opnieuw een verbinding komen door de brug. Door het wegvallen van de aanleg van de brug is de noodzaak voor het handhaven van het wandelpad komen te vervallen. De omwonenden ondervinden nu hinder van het wandelpad voor de woningen langs. Door het opheffen van het wandelpad wordt de hinder weggenomen. Het pad maakt geen onderdeel meer uit van een doorgaande wandelroute. Er is wel een onverhard pad, maar deze is niet als openbaar pad aangewezen. Het onverharde pad is aangewezen als informeel wandelpad. Hiermee is het wandelpad feitelijk doodlopend. Bovendien is een gedeelte van de grond tussen het pad en het water al in eigendom van de eigenaren van de woningen aan de Koeweg nr. 1, 3 en 5 in Stavoren.

 

Procedure

De kennisgeving van het onttrekkingsbesluit wordt geplaatst in de Staatscourant en het elektronische gemeenteblad.

 

ONTWERPBESLUIT

Op grond van de eerdergenoemde overwegingen:

spreekt de gemeenteraad het voornemen uit het wandelpad aan de Koeweg nr. 1, 3 en 5 te Stavoren te onttrekken aan de openbaarheid (zie bijgevoegde onttrekkingstekening).

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 21 november 2019

mr. drs. J.A. de Vries, voorzitter

G.W. Stegenga, griffier

 

Het ontwerpbesluit kunt u inzien vanaf 12 december 2019 tot en met 23 januari 2020. Dit kan bij de balie in het gemeentehuis, Marktstraat 8 in Sneek.

Hoe kunt u reageren?

Tijdens de inzagetermijn kan iedereen schriftelijk zijn zienswijze indienen. Deze kunt u sturen naar de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân, Postbus 10.000, 8600 HA te Sneek.

Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan door een afspraak te maken met de heer L. Slootjes van het Team Ruimtelijke Ontwikkeling en Economische Zaken via het algemeen telefoonnummer 140515.

Naar boven