Definitieve vergunning Koninklijke Mosa B.V., Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Kennisgeving Kernenergiewet

Vanaf 19 december 2019 tot en met 30 januari 2020 ligt de definitieve vergunning van Koninklijke Mosa B.V. ter inzage. Tot en met 30 januari 2020 kan door belanghebbenden beroep tegen de vergunning worden ingesteld.

Achtergrond van de vergunning

De Koninklijke Mosa B.V. heeft een vergunning aangevraagd voor een toestel voor kwaliteitsmetingen en materialen met van nature voorkomende radionucliden voor haar vloertegelproductie.

Mosa produceert keramische tegels in haar vloertegelfabriek in Maastricht. Om deze vloertegels te produceren heeft Mosa grond­stoffen op voorraad, die van nature een klein beetje radioactiviteit bevatten (zie onderstaande uitleg). De grondstoffen hebben pigment in zich, daarom gebruikt Mosa deze stof om de vloertegels te kleuren. Ook maakt Mosa gebruik van een toestel voor kwaliteitsmetingen dat gebruikmaakt van ioniserende straling (lees: röntgenstraling). Het toestel heeft tot doel om de dichtheid- en diktemetingen te doen van de vloertegels. Met dit toestel kan Mosa de tegels onderzoeken, zonder deze te beschadigen. Zowel de straling afkomstig van de radioactieve grondstoffen als de straling afkomstig van het röntgentoestel is gering.

Mosa voert deze handelingen al jarenlang uit op basis van een meldingsplicht aan de overheid; dit wil zeggen dat zij ook al jaren de juiste beschermingsmaatregelen neemt om blootstelling aan straling voor mens en milieu tot een minimum te beperken. Als gevolg van een wijziging in de regelgeving zijn de handelingen, die zij doen, inmiddels vergunningplichtig geworden.

Radionucliden en wetgeving

Bij het ontstaan van de aarde waren er stabiele, maar ook radioactieve deeltjes aanwezig. Van sommige radioactieve deeltjes (radionucliden) zijn er nog steeds kleine hoeveelheden in de aardkorst aanwezig. De hoeveelheid verschilt per bodemsoort. In rivierklei zoals in de Betuwe en Limburg zit meer radioactief materiaal dan in zandgrond zoals op de Veluwe. Zolang het materiaal in de bodem aanwezig is, kan het weinig kwaad. Maar als er bewerkingen met de radioactieve grondstoffen plaatsvinden, is het belangrijk om te controleren wat het potentiële risico voor bijvoorbeeld werknemers, omwonenden en planten en dieren in het milieu zou kunnen zijn.

Vanuit de wetgeving is bepaald dat ondernemers die met radioactieve stoffen en/of röntgenstraling werken een gedegen analyse dienen te maken om de risico’s voor mens en milieu te kunnen inschatten. De ANVS toetst deze analyse, maar heeft ook oog voor de rechtvaardiging van de toepassing, de optimalisatie van de blootstelling aan straling en toetst of de vereiste deskundigheid binnen het bedrijf aanwezig is. Dit proces heet registratie of vergunningverlening.

Voor voornoemde gezamenlijke handelingen bij de Koninklijke Mosa B.V. is een vergunning vereist.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Procedure

Koninklijke Mosa B.V. heeft op 6 september 2019 een aanvraag voor een vergunning ingediend.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Op 23 oktober 2019 is mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en van de mogelijkheid tot inspraak. De inspraaktermijn liep tot en met 3 december 2019. In deze periode zijn geen zienswijzen ontvangen.

Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de definitieve vergunning en de mogelijkheid tot beroep daartegen.

De vergunning

In de vergunning is met de aangevraagde handelingen ten behoeve van kwaliteitscontrole en diktemeting van vloertegels met ioniserende straling uitzendende toestellen en handelingen ten behoeve van ontladen, opslag en mengen van zirkoonhoudende grondstoffen met van nature voorkomende radionucliden voor de productie van vloertegels, binnen de locatie van de vloertegelfabriek van Koninklijke Mosa B.V., gelegen aan de Bersebastraat 11 te Maastricht, onder voorwaarden ingestemd.

De vergunning is verleend op grond van de artikelen 29 en 34 van de Kernenergiewet en artikel 3.4, vierde lid van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

Waar kunt u de vergunning inzien?

De vergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 19 december 2019 tot en met 30 januari 2020 inzien op de volgende locatie:

  • ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Uitsluitend op afspraak via telefoonnummer 088 – 489 05 00.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tot en met 30 januari 2020 tegen dit besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt en u eerder een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of indien redelijkerwijs niet aan u kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht.

Het beroepschrift moet zijn voorzien van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener. De indiener moet duidelijk aangeven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent. Zo mogelijk dient bij het beroepschrift een afschrift te worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt.

Het besluit treedt op 31 januari 2020 in werking, tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor moet u beschikken over DigiD.

Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State: website www.raadvanstate.nl.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewet­vergunningen, telefoon 088 – 489 05 00. Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via https://www.autoriteitnvs.nl/contact onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Zienswijze Koninklijke Mosa B.V.’.

Naar boven