Kennisgeving van het ontwerpbesluit naar aanleiding van een verzoek tot het algemeen verbindend verklaren van een overeenkomst inzake de afvalbeheerbijdrage voor autobanden, Rijkswaterstaat

De Minister voor Milieu en Wonen is voornemens om op grond van artikel 15.36, eerste lid, van de Wet milieubeheer een overeenkomst inzake de afvalbeheerbijdrage voor autobanden algemeen verbindend te verklaren voor de periode vanaf de dag van publicatie van het besluit in de Staatscourant tot en met 31 december 2022.

Het verzoek is ingediend door Vereniging BEM namens de bij de Vereniging aangesloten producenten en importeurs van autobanden en heeft betrekking op alle banden die bestemd zijn voor voertuigen en aanhangwagens zoals gedefinieerd in het Bbab, artikel 1a en 1b, zijnde volgens de toelichting in het Bbab: personenwagenbanden, banden voor lichte bedrijfsauto’s, banden van aanhangwagens (o.a. caravans, boedelbakken en paardentrailers) en banden voor deze voertuigen aangeboden bij gemeenten, echter met uitzondering van de banden die gemonteerd zijn aan nieuwe voertuigen zoals gedefinieerd in het Besluit beheer autowrakken en in artikel 2 van het Bbab.

De afvalbeheerbijdragen voor autobanden wordt geheven teneinde de continuering van bestaande inzamel- en verwerkingsstructuur voor autobanden en het waarborgen van een milieuverantwoorde verwerking. Hiernaast is dit verzoek tot avv ingediend omdat de verkoop van autobanden via webshops van internetverkopen toeneemt en voor deze autobanden wordt deels geen afvalbeheerbijdrage betaalt. Deze autobanden komen uiteindelijk wel in het inzamelsysteem terecht.

De verplichting tot afdracht van de afvalbeheerbijdrage rust op een ieder die bovengenoemde banden in Nederland invoert of op de markt brengt. De afvalbeheerbijdrage bedraagt bij indiening van deze avv € 1,50 per band.

Het verzoek, het ontwerpbesluit en de daarbij behorende stukken liggen vanaf 16 december 2019 tot en met 27 januari 2020 ter inzage bij Rijkswaterstaat Leefomgeving, afdeling Afval Circulair, Griffioenlaan 2, 3526 LA te Utrecht.

U dient vooraf echter wel een afspraak te maken via nummer 088 79 77 102, optie 3.

Een ieder kan binnen een termijn van zes weken na aanvang van de terinzagelegging schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen indienen bij Rijkswaterstaat Leefomgeving.

De schriftelijke zienswijzen dienen te worden gezonden aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat p/a Rijkswaterstaat (RWS), afdeling Afval Circulair, Griffioenlaan 2, 3526 LA te Utrecht, onder vermelding van "zienswijzen avv" op de envelop en op de zienswijzen.

Tevens dient u de zienswijze per e-mail te zenden aan producentenverantwoordelijkheid@rws.nl onder vermelding van “zienswijze avv”.

Indien u mondeling uw zienswijze kenbaar wilt maken, kunt u voor het maken van een afspraak telefonisch contact opnemen via nummer 088 7977102, optie 3.

Naar boven