Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 3 december 2019, nummer 2752718, houdende wijziging van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005

DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID,

Gelet op artikel 3, derde lid, van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid, onderdeel b, wordt ‘AC’ vervangen door ‘Aanmeldcentrum’.

2. In het derde lid, onderdelen k en l, wordt ‘de AC-procedure’ telkens vervangen door ‘de procedure op het Aanmeldcentrum’.

3. In het derde lid, onderdeel s, wordt ‘, bedoeld in artikel 14 van de Vreemdelingenwet 2000’ vervangen door ‘een verblijfsvergunning als bedoeld in artikel 14 van de Vreemdelingenwet 2000’.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid, onderdeel c, vervalt ‘uit dien hoofde’.

2. In het derde lid, onderdeel d, wordt ‘artikel 3, derde lid, aanhef en onder g’ vervangen door ‘artikel 3, derde lid, aanhef en onder h’.

C

In artikel 7, eerste lid, onderdeel h, vervalt ‘uit dien hoofde’.

D

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, onderdeel a, wordt ‘€ 45,92’ vervangen door ‘€ 47,25’ en wordt ‘€ 37,73’ vervangen door ‘€ 39,13’.

2. In het tweede lid, onderdeel b, wordt ‘€ 36,75’ vervangen door ‘€ 37,80’ en wordt ‘€ 30,17’ vervangen door ‘€ 31,29’.

3. In het tweede lid, onderdeel c, wordt ‘€ 32,13’ vervangen door ‘€ 33,11’ en wordt ‘€ 26,39’ vervangen door ‘€ 27,37’.

4. In het derde lid, onderdeel a, wordt ‘€ 30,59’ vervangen door ‘€ 31,85’ en wordt ‘€ 25,76’ vervangen door ‘€ 27,02’.

5. In het derde lid, onderdeel b, wordt ‘€ 24,50’ vervangen door ‘€ 25,48’ en wordt ‘€ 20,58’ vervangen door ‘€ 21,63’.

6. In het derde lid, onderdeel c, wordt ‘€ 21,42’ vervangen door ‘€ 22,33’ en wordt ‘€ 18,06’ vervangen door ‘€ 18,90’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 3 december 2019

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

TOELICHTING

ALGEMEEN

Onderhavige wijzigingen van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen (hierna: Rva 2005) strekken ertoe de Rva 2005 aan te passen naar aanleiding van jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) en de geldbedragen voor de berekening van de wekelijkse toelage voor voedsel aan te passen als gevolg van indexatie. Verder zijn een terminologische aanpassing van ‘de AC-procedure’ verwerkt en tekstuele en redactionele omissies gecorrigeerd.

In haar uitspraak van 5 december 2018 (ECLI:NL:RVS:2018:3998) heeft de Afdeling de vraag beantwoord welke gevolgen aan het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie van 26 juli 2017, Ouhrami, (ECLI:EU:C:2017:590), moeten worden verbonden voor het al of niet rechtmatige verblijf van de vreemdeling tegen wie een zwaar inreisverbod is uitgevaardigd. Uit dit arrest volgt dat het in strijd is met de Terugkeerrichtlijn (richtlijn 2008/115) dat aan een inreisverbod het gevolg wordt verbonden dat het verblijf voorafgaande aan de terugkeer onrechtmatig wordt. Het inreisverbod heeft immers betrekking op de situatie na het vertrek van de vreemdeling uit het grondgebied van de EU-lidstaten. Volgens de Afdeling is daarmee niet verenigbaar dat de vreemdeling als gevolg van nationaalrechtelijke bepalingen geen rechtmatig verblijf kan hebben wegens de enkele omstandigheid dat tegen hem een inreisverbod is uitgevaardigd.

De Afdeling overweegt dat haar uitspraak ook gevolgen heeft voor andere vreemdelingenrechtelijke zaken, zoals die over opvang. Voor de Rva 2005 betekent de uitspraak dat twee artikelen die bepalen dat een vreemdeling onrechtmatig verblijf heeft als gevolg van een tegen hem uitgevaardigd uitreisverbod als bedoeld in artikel 66a van de Vw 2000, aanpassing behoeven. Artikel 11 van de Vreemdelingenwet 2000 blijft onverkort van toepassing. Vreemdelingen aan wie een inreisverbod is opgelegd kunnen enkel aanspraak op voorzieningen en verstrekkingen maken indien zij rechtmatig verblijf hebben en een aanspraak wordt toegekend bij of krachtens de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers dan wel een ander wettelijk voorschrift.

De invoeringstermijn van deze regeling bedraagt minder dan twee maanden.

Hiermee wordt afgeweken van het in het Kabinetsstandpunt inzake Vaste Verandermomenten neergelegde uitgangspunt. Ook de inwerkingtredingsdatum wijkt af van de vaste verandermomenten. Deze uitzonderingen zijn toegestaan omdat deze regeling, gelet op de doelgroep, ongewenste nadelen voorkomt en het reparatieregelgeving betreft (Aanwijzing 4.17, vijfde lid, onder a en c, van de Aanwijzingen voor de regelgeving).

ARTIKELSGEWIJS

ARTIKEL I

Onderdeel A (artikel 3, derde lid)

In de onderdelen k en l wordt, conform de terminologie in een aantal andere bepalingen van de Rva 2005, ‘de AC-procedure’ gewijzigd in ‘de procedure op het Aanmeldcentrum’. De afkorting ‘AC’ in onderdeel b wordt voluit geschreven.

In onderdeel s met betrekking tot vreemdelingen aan wie een verblijfsvergunning op grond van de Afsluitingsregeling Definitieve Regeling langdurig verblijvende kinderen is verleend, zijn abusievelijk de woorden ‘een verblijfsvergunning als’ weggelaten. Deze omissie wordt nu hersteld.

Onderdelen B en C (artikel 4, derde lid en artikel 7, eerste lid)

Als gevolg van de uitspraak van de Afdeling van 5 december 2018 behoeven de artikelen 4, derde lid, onderdeel c, en 7, eerste lid, onderdeel h, van de Rva 2005 aanpassing. De omstandigheid dat tegen de vreemdeling een inreisverbod is uitgevaardigd betekent niet dat hij voorafgaand aan het vertrek geen rechtmatig verblijf kan hebben. Hierom worden de woorden ‘uit dien hoofde’, die het inreisverbod koppelen aan onrechtmatig verblijf, uit de genoemde artikelen geschrapt.

In artikel 4, derde lid, onderdeel d is de verwijzing naar artikel 3, derde lid, aanhef en onder g vervangen door een verwijzing naar artikel 3, derde lid, aanhef en onder h. Bij regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 30 oktober 2017, nummer 2132996, houdende wijziging van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 is in artikel 3, derde lid, een nieuw onderdeel g gevoegd, onder vernummering van het al bestaande onderdeel g tot onderdeel h. Deze vernummering is ten onrechte niet doorgevoerd in artikel 4, derde lid, onderdeel d. Dat wordt hierbij hersteld.

Onderdeel D (artikel 14, tweede en derde lid)

In het tweede en derde lid worden de genoemde geldbedragen aangepast als gevolg van de jaarlijkse indexatie.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

Naar boven