Regeling Ontwikkelbeurs Nederlands Letterenfonds

De Stichting Nederlands Letterenfonds,

gelet op de Algemene wet bestuursrecht,

gelet op artikel 10, vierde lid, van de Wet op het specifiek cultuurbeleid,

gelet op het Algemeen reglement Nederlands Letterenfonds,

besluit:

Artikel 1. Definities

In deze regeling wordt verstaan onder:

bestuur:

het bestuur van het Letterenfonds;

het Letterenfonds:

Stichting Nederlands Letterenfonds.

Artikel 2. Toepasselijkheid

Deze regeling is van toepassing op aanvragen voor een ontwikkelbeurs die bij het bestuur worden ingediend en door het bestuur worden verstrekt. De ontwikkelbeurs is een tegemoetkoming in de kosten van scholing, coaching, begeleiding of een tegemoetkoming in of vergoeding van de reis- en verblijfkosten gemaakt voor scholingsdoeleinden in binnen of -buitenland.

Artikel 3. Vereisten aanvrager

  • 1. De aanvrager voldoet aan de in artikel 3, 4 en 5, eerste tot en met vierde lid, gestelde eisen van de Regeling projectsubsidies voor publicaties, met uitzondering van artikel 4, derde lid.

  • 2. De aanvrager heeft tegelijkertijd met een aanvraag voor een ontwikkelbeurs een aanvraag als bedoeld in artikel 5 van de Regeling projectsubsidies voor publicaties ingediend.

Artikel 4. Algemene vereisten en weigeringsgronden

  • 1. Er kan maximaal één keer per jaar één ontwikkelbeurs worden aangevraagd.

  • 2. De ontwikkelbeurs wordt uitsluitend aangevraagd met gebruikmaking van het daarvoor vastgestelde digitale aanvraagformulier.

  • 3. Een volgende ontwikkelbeurs kan pas worden aangevraagd indien het vorige met een ontwikkelbeurs gesubsidieerde ontwikkelplan is uitgevoerd.

  • 4. Aanvragen kunnen, na een afwijzend besluit op grond van de toets aan de beoordelingscriteria, als genoemd in artikel 5, niet meer opnieuw worden ingediend.

Artikel 5. Beoordelingscriteria

  • 1. De aanvraag wordt getoetst aan de kwaliteit van het ontwikkelplan en de realiteitszin van de begroting.

  • 2. De aanvraag wordt uitsluitend toegekend indien:

    • a. In hetzelfde jaar positief is besloten op de aanvraag voor een projectsubsidie als bedoeld in artikel 3 van de Regeling projectsubsidies voor publicaties.

    • b. Een eventueel eerder verleende ontwikkelbeurs is besteed in overeenstemming met de verplichtingen die aan de ontwikkelbeurs waren verbonden.

    • c. Het oordeel over het eerste lid positief is.

Artikel 6. Hoogte van de subsidie

De ontwikkelbeurs bedraagt maximaal € 2.500.

Artikel 7. Subsidierondes en subsidieplafond

  • 1. Het bestuur behandelt de aanvragen in drie subsidierondes die gelden voor de Regeling projectsubsidies voor publicaties.

  • 2. De sluitingsdata van de subsidierondes worden bekendgemaakt op de website van het Letterenfonds.

Artikel 8. Verplichtingen subsidieontvanger

  • 1. De subsidie wordt door de subsidieontvanger besteed aan de uitvoering van het in de aanvraag omschreven ontwikkelplan.

  • 2. De subsidieontvanger doet onverwijld mededeling aan het Letterenfonds van ingrijpende wijzigingen in het bij de aanvraag overgelegde plan.

  • 3. De subsidieontvanger dient het plan als genoemd in de aanvraag te hebben voltooid binnen drie jaar na de datum van het subsidiebesluit.

  • 4. Indien de subsidieontvanger het plan niet kan voltooien of niet binnen drie jaar, maakt hij de redenen hiervoor onverwijld kenbaar aan het bestuur.

  • 5. Bij een volgende aanvraag in het kader van de Regeling projectsubsidies voor publicaties licht de subsidieontvanger toe of en zo ja, op welke wijze de ontvangen ontwikkelbeurs heeft bijgedragen aan de eigen talentontwikkeling.

Artikel 9. Subsidieverlening en -vaststelling

  • 1. Bij het verlenen van de subsidie geeft het bestuur direct een beschikking tot subsidievaststelling.

  • 2. In de beschikking wordt de wijze van betaling van de subsidie bepaald.

Artikel 10. Termijnen

Het bestuur beslist binnen vier weken nadat is beslist op de aanvraag voor een projectsubsidie als bedoeld in artikel 3 van de Regeling projectsubsidies voor publicaties.

Artikel 11. Intrekkings- en wijzigingsgronden subsidievaststelling

  • 1. Het bestuur kan de subsidievaststelling intrekken of wijzigen als deze niet heeft voldaan aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen.

  • 2. Als het bestuur constateert dat substantiële wijzigingen zijn opgetreden ten opzichte van de bij de aanvraag verstrekte gegevens, kan het bestuur de subsidievaststelling intrekken of wijzigen.

  • 3. Het bestuur is bevoegd de subsidievaststelling te wijzigen dan wel in te trekken wanneer de termijn, bedoeld in artikel 8, derde lid, is overschreden en de aanvrager naar het oordeel van het bestuur hiervoor geen gegronde redenen heeft kunnen aanvoeren.

  • 5. Het bestuur is bevoegd de subsidievaststelling te wijzigen dan wel in te trekken op grond van het overlijden van de aanvrager.

  • 6. De intrekking of wijziging werkt terug tot en met het tijdstip waarop de subsidie is vastgesteld, tenzij bij de intrekking of wijziging anders is bepaald.

  • 7. Het bedrag waarmee de subsidie eventueel wordt verlaagd, wordt verrekend met eventueel nog te betalen gedeelten van de subsidie of teruggevorderd.

Artikel 12. Hardheidsclausule

Het bestuur kan, gelet op het belang dat deze regeling beoogt te beschermen, een artikel buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover strikte toepassing leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 13. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt onmiddellijk in werking met ingang van 15 oktober 2019.

Artikel 14. Slot en overgangsbepalingen

  • 1. In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist het bestuur.

  • 2. Naast en in aanvulling op deze regeling is het Algemeen reglement Nederlands Letterenfonds van toepassing.

  • 3. In afwijking de artikelen 3, tweede lid, 7 en 10 wordt in 2019 een aanvraag voor een ontwikkelbeurs ingediend nadat de aanvrager datzelfde jaar een besluit van het bestuur heeft ontvangen dat hem een subsidie op grond van de Regeling projectsubsidie voor publicaties is verleend. De aanvraag voor een ontwikkelbeurs wordt ingediend voor 21 november 2019. De aanvragen worden in één ronde behandeld. Het bestuur beslist binnen acht weken na ontvangst van een complete aanvraag.

  • 4. Deze regeling is vastgesteld op 3 oktober 2019 door het op die datum vigerende bestuur van de Stichting Nederlands Letterenfonds.

  • 5. Deze regeling wordt aangehaald als Regeling ontwikkelbeurs Nederlands Letterenfonds.

Het bestuur van het Nederlands Letterenfonds, Voor deze, T.R.F.M. Perez, directeur-bestuurder

Deze regeling wordt bekendgemaakt door kennisgeving ervan in de Staatscourant en op de website van het Letterenfonds (www.letterenfonds.nl).

TOELICHTING

Algemene toelichting

Met deze deelregeling stelt het Letterenfonds een ontwikkelbeurs ter beschikking voor auteurs die een projectsubsidie ontvangen in het kader van de Regeling projectsubsidies voor publicaties voor het creëren van nieuw literair werk. Met deze ontwikkelbeurs investeert het Letterenfonds in het kunstenaar- en het cultureel ondernemerschap van auteurs. Met deze subsidie kan een auteur kiezen voor een vorm van scholing, coaching, of begeleiding die op dat moment in zijn professionele ontwikkeling past. Ook reis- of verblijfskosten voor studiedoeleinden in binnen- of buitenland (in bijvoorbeeld een schrijversresidentie) kunnen met een ontwikkelbeurs worden bekostigd.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 2, 3 en 4

Bij de subsidieverlening wordt aansluiting gezocht bij de Regeling projectsubsidies voor publicaties. Alleen auteurs die in het kader van die regeling in aanmerking komen voor een projectsubsidie, kunnen tevens in aanmerking komen voor een ontwikkelbeurs. Indien een aanvraag voor een projectsubsidie wordt afgewezen, kan de aanvrager evenmin aanspraak maken op een ontwikkelbeurs.

Artikel 5 en 6

De ontwikkelbeurs is bestemd voor gehele of gedeeltelijke vergoeding van in redelijkheid te maken (on)kosten voor uitvoering van het ontwikkelplan. In het ontwikkelplan beschrijft de auteur welk(e) ontwikkeldoel(en) hij wil bereiken en hoe, en wanneer hij dit wil doen. De ontwikkeldoelen kunnen zowel verband houden met het vergaren van kennis of het ontwikkelen van vaardigheden ten behoeve van het literaire project waaraan de auteur werkt, als met de ontwikkeling van algemene professionele vaardigheden of kennis gerelateerd aan het kunstenaarschap. Te denken valt bijvoorbeeld aan onderhandelingstechnieken, spreken in het openbaar, gebruik van sociale media, kennis van de belastingwetgeving, etc. De auteur kan een op maat toegesneden bedrag vragen voor een specifieke cursus of op andere wijze motiveren waarvoor hij een bepaald bedrag nodig heeft om het ontwikkelplan uit te voeren. Dit alles tot het maximumbedrag van € 2.500. De begroting dient sluitend te zijn.

Artikel 8

In de aanvraag voor een volgende subsidie in het kader van de Regeling projectsubsidie voor publicaties dient de ontvanger van een ontwikkelbeurs te reflecteren op de besteding van de ontwikkelbeurs en op de vraag of de door hem gestelde ontwikkeldoelen zijn bereikt.

Artikel 14 lid 3

In 2019 wordt om praktische redenen eenmalig van de procedure afgeweken. In het laatste kwartaal van 2019 worden de auteurs aan wie een projectsubsidie werd verleend eerder dat jaar, in de gelegenheid gesteld om alsnog een ontwikkelbeurs aan te vragen.

Naar boven