Besluit van 9 december 2019 van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, nr. ANVS-2019/18223, houdende verlening van mandaat, ondermandaat, volmacht en machtiging aan leden, afdelingshoofden en inspecteurs van de ANVS (Besluit mandaat en ondermandaat, volmacht en machtiging Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming 2020)

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming,

Gelet op de artikelen 10:3, eerste tot en met derde lid, 10:9, eerste lid, 10:11, eerste lid, en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 6 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging ANVS en artikel 3 van het Bestuursreglement ANVS;

BESLUIT:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

afdelingshoofd:

afdelingshoofd van de ANVS als bedoeld in paragraaf 4.5 van het Organisatiebesluit ANVS 2.020;

afdeling Stralingstoepassingen:

afdeling Stralingstoepassingen als bedoeld in paragraaf 5.3 van het Organisatiebesluit ANVS 2.020;

afdelingshoofd Stralingstoepassingen:

hoofd van de afdeling Stralingstoepassingen;

ANVS:

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming als bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de Kernenergiewet;

inspecteur:

ambtenaar als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van het Besluit aanwijzing ANVS-toezichthouders Kernenergiewet;

lid van de ANVS:

lid van de ANVS als bedoeld in artikel 5, eerste lid, van de Kernenergiewet;

stafhoofd:

stafhoofd van de ANVS als bedoeld in paragraaf 4.5 van het Organisatiebesluit ANVS 2.020;

teamleider:

teamleider als omschreven in paragraaf 4.5 van het Organisatiebesluit ANVS 2.020.

Artikel 2. Mandaat, ondermandaat, volmacht en machtiging leden ANVS

  • 1. Aan elk van de leden van de ANVS wordt:

    • a. mandaat en ondermandaat verleend voor het nemen van de beschikkingen waartoe de ANVS bevoegd is te besluiten,

    • b. volmacht verleend tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen en

    • c. machtiging verleend voor het verrichten van handelingen die noch een besluit noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, voor zover dat tot de taak van het desbetreffende lid van de ANVS behoort.

  • 2. Bij afwezigheid of verhindering van een lid van de ANVS is het andere lid van de ANVS bevoegd om als plaatsvervanger op te treden.

  • 3. Aan elk van de leden van de ANVS wordt ondertekeningsmandaat verleend voor de besluiten van de ANVS die geen verordening als bedoeld in artikel 4, tweede lid, van de Kernenergiewet zijn.

Artikel 3. Mandaat, ondermandaat, volmacht en machtiging afdelingshoofden

  • 1. Aan elk van de afdelingshoofden wordt:

    • a. mandaat en ondermandaat verleend voor het nemen van de beschikkingen waartoe de ANVS bevoegd is te besluiten,

    • b. volmacht verleend tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen en

    • c. machtiging verleend voor het verrichten van handelingen die noch een besluit noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, voor zover dat tot de taak van het desbetreffende afdelingshoofd behoort.

  • 2. Bij afwezigheid of verhindering van een afdelingshoofd is elk van de overige afdelingshoofden bevoegd om als plaatsvervanger op te treden.

  • 3. Bij afwezigheid of verhindering van alle afdelingshoofden is elk van de leden van de ANVS bevoegd om als plaatsvervanger op te treden.

Artikel 4. Ondermandaat, volmacht en machtiging stafhoofden

  • 1. Aan elk van de stafhoofden wordt:

    • a. ondermandaat verleend voor het nemen van de beschikkingen waartoe de ANVS bevoegd is te besluiten,

    • b. volmacht verleend tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen en

    • c. machtiging verleend voor het verrichten van handelingen die noch een besluit noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, voor zover dat tot de taak van het desbetreffende stafhoofd behoort.

  • 2. Bij afwezigheid of verhindering van een stafhoofd is het andere stafhoofd en elk van de afdelingshoofden bevoegd om als plaatsvervanger op te treden.

  • 3. Bij afwezigheid of verhindering van het andere stafhoofd en de afdelingshoofden is elk van de leden van de ANVS bevoegd om als plaatsvervanger op te treden.

Artikel 5. Volmacht teamleiders

Aan elk van de teamleiders wordt volmacht verleend tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen tot een bedrag van € 15.000,– per rechtshandeling voor zover dat tot de taak van de desbetreffende teamleider behoort.

Artikel 6. Mandaat en machtiging inspecteurs

  • 1. Aan de inspecteurs wordt voor spoedeisende gevallen mandaat verleend voor het opleggen van een last onder bestuursdwang ter handhaving van hetgeen bij of krachtens de Kernenergiewet is bepaald. Artikel 5:31 van de Algemene wet bestuursrecht is van overeenkomstige toepassing.

  • 2. Het mandaat, bedoeld in het eerste lid, omvat niet het opleggen van een last onder dwangsom.

  • 3. Aan de inspecteurs wordt voor de gevallen, bedoeld in het eerste lid, machtiging verleend voor het verrichten van handelingen die noch een besluit noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn en die met die gevallen samenhangen.

Artikel 7. Bezwaar

  • 1. De verlening van mandaat, bedoeld in de artikelen 2, eerste lid, en 3, eerste lid, omvat mede de bevoegdheid tot het beslissen op bezwaar.

  • 2. In afwijking van het eerste lid mag de beslissing op bezwaar niet in mandaat worden genomen door degene die:

    • a. het besluit waartegen het bezwaar is gericht, heeft genomen, of

    • b. in de hiërarchische verhoudingen ressorteert onder degene die het besluitwaartegen het bezwaar zich richt, heeft genomen.

Artikel 8. Ondermandaat registraties

  • 1. Het afdelingshoofd Stralingstoepassingen kan ondermandaat verlenen aan medewerkers van de afdeling Stralingstoepassingen voor het verlenen van registraties als bedoeld in artikel 3.9, eerste lid, aanhef en onderdeel a, van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

  • 2. Het afdelingshoofd Stralingstoepassingen kan bepalen dat het in het eerste lid bedoelde ondermandaat op bepaalde categorieën van registratieplichtige handelingen niet van toepassing is.

Artikel 9. Informatieplicht

De leden van de ANVS, de afdelingshoofden en de inspecteurs zijn verplicht de ANVS te informeren over de gebruikmaking van de ondergemandateerde bevoegdheden, bedoeld in de artikelen 2, eerste lid, 3, eerste lid, en 4, eerste lid.

Artikel 10. Wijze van ondertekening

  • 1. In geval van mandaat, machtiging, of ondermandaat als bedoeld in artikel 8, eerste lid, geschiedt het in een document vastleggen van een besluit of een andere handeling dan een besluit of een privaatrechtelijke handeling op briefpapier van de ANVS met het hoofd:

    AUTORITEIT NUCLEAIRE VEILIGHEID EN STRALINGSBESCHERMING.

  • 2. In geval van mandaat, machtiging, of ondermandaat als bedoeld in artikel 8, eerste lid, luidt de ondertekening als volgt:

    DE AUTORITEIT NUCLEAIRE VEILIGHEID EN STRALINGSBESCHERMING,

    namens deze,

    gevolgd door de aanduiding van de gemandateerde, gemachtigde of ondergemandateerde functionaris.

  • 3. In geval van plaatsvervanging bij mandaat of machtiging bevat de ondertekening zowel een aanduiding van de plaatsvervanger als degene die bij afwezigheid of verhindering wordt vervangen.

Artikel 11. Overgangsrecht

Besluiten, genomen op grond van artikel 5a, eerste lid, van het Besluit mandaat en ondermandaat, volmacht en machtiging Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming 2017, berusten na de inwerkingtreding van dit besluit op artikel 8, eerste lid.

Artikel 12. Intrekking

Het Besluit mandaat en ondermandaat, volmacht en machtiging Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming 2017 wordt ingetrokken.

Artikel 13. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Artikel 14. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit mandaat en ondermandaat, volmacht en machtiging Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming 2020.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE AUTORITEIT NUCLEAIRE VEILIGHEID EN STRALINGSBESCHERMING, J.H. van den Heuvel, bestuursvoorzitter

M. Brugmans, plv. bestuursvoorzitter

Bezwaarclausule

Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na de dag van de bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

Het bezwaarschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener moet duidelijk aangeven waarom hij tegen dit besluit bezwaar aantekent.

Zo mogelijk moet bij het bezwaarschrift een afschrift worden gevoegd van het besluit waartegen het bezwaar zich richt.

Voorlopige voorziening

Indien een bezwaarschrift is ingediend, kunnen belanghebbenden aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien – gelet op de betrokken belangen – onverwijlde spoed dit vereist. Bij het verzoek moet een afschrift van het bezwaarschrift worden overgelegd. Als burger kunt u uw verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State indienen (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor moet u beschikken over DigiD. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070 - 426 44 26.

TOELICHTING

Algemeen deel

1. Inleiding

Aan de ANVS is in artikel 3, derde lid, van de Kernenergiewet een aantal taken en bevoegdheden toegekend. Daarnaast heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat aan de ANVS in aanvulling hierop nog enkele bevoegdheden gemandateerd (Besluit mandaat, volmacht en machtiging ANVS). In dit besluit wordt de leden, de afdelingshoofden en de stafhoofden van de ANVS en, de ANVS mandaat, respectievelijk ondermandaat, volmacht en machtiging verleend voor zover dat bij ieder tot hun respectievelijke taak behoort (art. 2, 3 en 4).

Daarnaast wordt aan de teamleiders een volmacht verleend voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen en wordt aan de inspecteur mandaat en machtiging verleend voor het opleggen van een last onder bestuursdwang (art. 5 en 6).

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige versie van dit besluit houden verband met de vervanging van het Organisatiebesluit ANVS 2017 door het nieuwe Organisatiebesluit ANVS 2.020. Daarin wordt de functie van ‘stafhoofd’ geïntroduceerd. Dit besluit voorziet in een mandaat, ondermandaat, volmacht en machtiging voor de stafhoofden (art.4). Ook zijn de verwijzingen in artikel 1 naar het Organisatiebesluit aangepast.

Van de gelegenheid is gebruikgemaakt om in de volmacht van teamleiders te verduidelijken dat de limiet van hun volmacht per rechtshandeling geldt (art.5). Verder is de bepaling over de informatieplicht over het gebruik van de ondergemandateerde bevoegdheden geschrapt (was art. 6). Dit was mogelijk omdat dit in de artikelen 10:9, tweede lid, jo. 10:6, tweede lid, jo. 10;12 van de Algemene wet bestuursrecht voldoende wordt geregeld. Tot slot zijn enkele redactionele verbeteringen aangebracht en zijn de artikelen hernummerd.

Dit besluit vervangt het Besluit mandaat en ondermandaat, volmacht en machtiging Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming 2017.

2. Uitoefening (onder)mandaat, volmacht en machtiging

De ANVS kan per geval of in het algemeen instructies geven over de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheden (art. 10:6, eerste lid, Algemene wet bestuursrecht). De leden van de ANVS, de afdelingshoofden, de stafhoofden, de teamleiders en de inspecteurs verschaffen de ANVS op haar verzoek inlichtingen over de uitoefening van de toegekende bevoegdheden (art. 10:6, tweede lid, jo. 10:9, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht).

De uitoefening van de in ondermandaat, volmacht of machtiging gegeven bevoegdheden van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat geschiedt met inachtneming van:

  • a. de door de minister en secretaris-generaal gegeven algemene of bijzondere instructies;

  • b. de gestelde kaders ten aanzien van inkoop en aanbesteding;

  • c. de van toepassing zijnde begrotingswet en de daarbij gegeven financiële ruimte;

  • d. de toegekende budgetten op basis van het geldende jaarplan;

  • e. het bepaalde bij of krachtens de Comptabiliteitswet 2001 en de aanwijzingen van de hoofddirecteur Financiën, Management en Control op grond van die wet en de daarop berustende regelgeving, waaronder het Besluit taak FEZ;

  • f. het Besluit privaatrechtelijke rechtshandelingen 1996, en

  • g. de overige ter zake geldende wet- en regelgeving en beleidsregels (art. 9 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging ANVS).

Artikelsgewijs

Artikel 1

Artikel 3, eerste lid, van de Kernenergiewet bepaalt dat er een (impliciet: zelfstandig bestuursorgaan) Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (verder: ANVS) is. Artikel 5, eerste lid, van de Kernenergiewet bepaalt dat de ANVS uit minimaal twee en maximaal drie leden bestaat, onder wie de voorzitter.

In artikel 1, eerste lid, van het Besluit aanwijzing ANVS-toezichthouders Kernenergiewet worden degenen bij wie het tot hun werkterrein hoort, belast met het toezicht op de naleving van de kernenergiewetgeving.

Artikelen 2, 3 en 4

Het mandaat in het eerste lid van de artikelen 2, 3 en 4 heeft betrekking op de beschikkingen (zoals vergunningen, ontheffingen en goedkeuringen) waartoe de ANVS op grond van de kernenergiewetgeving bevoegd is te besluiten. Het vaststellen van verordeningen van de ANVS valt er niet onder (de artikelen 10:2, onder a, van de Algemene wet bestuursrecht en 3, tweede lid, van het Bestuursreglement ANVS). De ANVS besluit daarover namelijk als college.

Het ondermandaat in het eerste lid van de artikelen 2, 3 en 4 heeft betrekking op de beschikkingen waartoe de ANVS op grond van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging ANVS bevoegd is te besluiten.

De ANVS heeft een verdeling gemaakt voor de te verrichten werkzaamheden voor de verschillende leden van de ANVS (art. 2, eerste lid, van het Bestuursreglement ANVS). Het eerste lid van artikel 2 zorgt ervoor dat elk van de leden van de ANVS, naast dat zij daartoe als ANVS gezamenlijk bevoegd zijn, ook afzonderlijk binnen hun taakpakket beschikkingen kunnen nemen, privaatrechtelijke en andere handelingen namens de ANVS kunnen verrichten.

De taken van de stafhoofden en de afdelingshoofden blijken uit paragraaf 4.5, in samenhang met hoofdstuk 5, van het Organisatiebesluit ANVS 2.020. De afbakeningen van verantwoordelijkheden tussen de leden van de ANVS, de afdelingshoofden en de stafhoofden blijkt uit paragraaf 4.5 van het Organisatiebesluit ANVS 2.020.

Het ondertekeningsmandaat voor de leden van de ANVS in het derde lid van artikel 2 heeft betrekking op de besluiten van de ANVS die geen verordening zijn als bedoeld in artikel 4, tweede lid, van de Kernenergiewet. Het is met name relevant voor besluiten van algemene strekking.

Het vaststellen van ANVS-verordeningen is in artikel 3, tweede lid, van het Bestuursreglement ANVS van mandatering uitgezonderd. Dat betekent, dat ANVS-verordeningen door de ANVS worden vastgesteld en door beide leden van de ANVS worden ondertekend.

Bij afwezigheid of verhindering van een lid van de ANVS is het andere lid bevoegd om als plaatsvervanger op te treden (art. 2, tweede lid).

Plaatsvervanging van een afdelingshoofd gebeurt door een ander afdelingshoofd (art. 3, tweede lid). Als alle afdelingshoofden afwezig of verhinderd zijn, wordt een afdelingshoofd vervangen door een lid van de ANVS (art. 3, derde lid).

Plaatsvervanging van een stafhoofd gebeurt door het andere stafhoofd of een van de afdelingshoofden (art. 4, tweede lid). Als het andere stafhoofd en alle afdelingshoofden afwezig of verhinderd zijn, wordt een stafhoofd vervangen door een lid van de ANVS (art. 4, derde lid).

Artikel 5

Aan de teamleiders is volmacht verleend voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen tot een bedrag van € 15.000,– per rechtshandeling (art. 5). De maximering van de volmacht tot € 15.000,– sluit aan bij de grens tot waar de procedure van zogenaamde ‘light inkopen’ van toepassing is.

Artikel 6

Op grond van artikel 5:32, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht kan het bestuursorgaan, dat bevoegd is een last onder bestuursdwang op te leggen, in plaats daarvan een last onder dwangsom opleggen. De bevoegdheid om een last onder dwangsom op te leggen is echter niet aan de inspecteurs gemandateerd.

Artikel 7

Artikel 7, eerste lid, breidt het mandaat van de leden van de ANVS en de afdelingshoofden uit met een mandaat om te beslissen op bezwaar tegen beschikkingen van de ANVS. Het tweede lid brengt daar echter belangrijke beperkingen op aan. Zo mag de beslissing op bezwaar niet worden genomen door degene die het besluit waartegen het bezwaar zich richt, heeft genomen. Evenmin mag een beslissing op bezwaar worden genomen door een ondergeschikte van degene die het oorspronkelijke besluit heeft genomen.

Artikel 7 ziet niet op de bevoegdheid tot het beslissen op bezwaar in geval van ondermandaat, omdat dit al wordt geregeld in de artikelen 6 en 8 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging ANVS.

Artikel 8

Sinds de inwerkingtreding van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs) op 6 februari 2018 zijn bepaalde handelingen met ingekapselde bronnen, toestellen of versnellers verboden, tenzij de ANVS daartoe registratie heeft verleend (artikelen 3.9, eerste lid, aanhef en onderdeel a, en 3.10 Bbs).

Ten behoeve van een efficiënte afhandeling van de vele registraties geeft artikel 8 het hoofd van de afdeling Stralingstoepassingen de bevoegdheid om medewerkers uit de afdeling Stralingstoepassingen onder te mandateren voor de verlening van deze registraties. Het afdelingshoofd kan dit ondermandaat beperken tot bepaalde categorieën van registratieplichtige handelingen.

Het afdelingshoofd Stralingstoepassingen kan voor de uitoefening van dit ondermandaat per geval algemene instructies geven (artikel 10:6, eerste lid, Algemene wet bestuursrecht).

Artikel 10

In artikel 10 wordt bepaald hoe de ondertekening van documenten ter uitoefening van de in (onder)mandaat, volmacht of machtiging gegeven bevoegdheden van de ANVS geschiedt.

De ondertekening van documenten ter uitoefening van de in ondermandaat, volmacht of machtiging gegeven bevoegdheden van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat geschiedt met inachtneming van artikel 12 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging ANVS.

Artikel 11

De eerder door het afdelingshoofd SBC op grond van artikel 5a van het Besluit mandaat en ondermandaat, volmacht en machtiging Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming 2017 genomen besluiten tot ondermandaat, blijven ten gevolge van artikel 11 van kracht. Dat betreft met name het Besluit ondermandaat verlening registraties.

DE AUTORITEIT NUCLEAIRE VEILIGHEID EN STRALINGSBESCHERMING, J.H. van den Heuvel, bestuursvoorzitter

M. Brugmans, plv. bestuursvoorzitter

Naar boven