Onttrekking aan de openbaarheid van een gedeelte van de Bredyk en een gedeelte van de Nije Werpsterdyk (beide spoorwegoverwegen in het spoor Leeuwarden - Heerenveen)

Logo Leeuwarden

Van donderdag 12 december 2019 tot en met donderdag  23 januari 2020  ligt het vaststellingsbesluit met bijbehorende stukken ter inzage.Aanleiding en contextProRail heeft de afgelopen jaren maatregelen genomen om de veiligheid op en rond overwegen flink te verbeteren. Het aantal dodelijke ongevallen op spoorwegovergangen is de afgelopen dertig jaar substantieel gedaald. Toch is voor ProRail de beste overweg géén overweg. Het voornemen om een gedeelte van de Bredyk en de Nije Werpsterdyk als overwegen in het spoor Leeuwarden- Heerenveen aan de openbaarheid te onttrekken past binnen het verder reduceren van verkeersveiligheidsrisico’s rondom spooroverwegen. Zeker gelet op de toename van het aantal treinen tussen Leeuwarden en Zwolle vanaf 2022.De voorgenomen onttrekking aan de openbaarheid van de overwegen past binnen de ontwikkeling van het toekomstige station Werpsterhoek en is met diverse belangenorganisaties gecommuniceerd zoals direct omwonenden, het buurtcomité Barrahûs, wijkpanel Zuidlanden en de dorpsbelangen Goutum en Wirdum/Swichum. Vooruitlopend op het toekomstige station is inmiddels – als verkeersveilig alternatief voor de beide overwegen – een tunnel voor (brom)fietsers en voetgangers gerealiseerd en een tunnel voor gemotoriseerd verkeer.Inzage

Het  vaststellingsbesluit met bijbehorende stukken kunt u inzien:

  • 1.

    in het gemeentehuis, Oldehoofsterkerkhof 2, Leeuwarden (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur en op donderdag tot 19.30 uur). Hier kunt u ook vragen stellen over de onttrekking

Bezwaar

Degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit betrokken is, kan binnen zes weken na heden een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden, postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden, o.v.v. SO/Verkeer. Het bezwaar moet ondertekend zijn en moet tenminste bevatten:

a. de naam en het adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

d. de gronden van het bezwaar.

 

Voorlopige voorziening

Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend, kunt u tevens op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland in Groningen verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Dit kan indien u van mening bent dat onverwijlde spoed dit , gelet op de betrokken belangen, vereist.

In het geval u gebruik maakt van de mogelijkheid tot het verzoeken om en voorlopige voorziening, dient u uw verzoek te richten aan de voorzieningenrechter van Rechtbank Noord-Nederland, Afdeling bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD in Groningen.

  

 

Naar boven