Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 1 december 2019, nr. WJZ/19242770, houdende wijziging van de Regeling vergoedingen Kamer van Koophandel 2015 in verband met een actualisatie van tarieven per 1 januari 2020

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 34, eerste lid, van de Wet op de Kamer van Koophandel;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vergoedingen Kamer van Koophandel 2015 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In onderdeel i wordt ‘Certificaten van Oorsprong’ vervangen door ‘certificaten van oorsprong en legalisatiedocumenten’.

b. In onderdeel k wordt ‘verklaring’ vervangen door ‘EU-Verklaring’.

c. In onderdeel m wordt ‘aanvraag’ vervangen door ‘Legal Entity Identifier Inschrijving’ en wordt ‘verlenging’ vervangen door ‘Legal Entity Identifier Verlenging’.

B

De bijlage, behorende bij artikel 2, tweede lid, komt te luiden:

Bijlage behorende bij artikel 2, tweede lid

  • a. Uurtarieven begroting 2020 (in euro, exclusief BTW)

    Loonschaal 4

    46

    Loonschaal 5

    49

    Loonschaal 6

    52

    Loonschaal 7

    55

    Loonschaal 8

    59

    Loonschaal 9

    64

    Loonschaal 10

    69

    Loonschaal 11

    77

    Loonschaal 12

    86

    Loonschaal 13

    95

    Loonschaal 14

    104

    Loonschaal 15

    111

    Loonschaal 16

    120

  • b. Voor de werkzaamheden en diensten van de IT-afdeling is voor 2020 een standaard tarief vastgesteld van € 116 per uur.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 1 december 2019

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

1. Algemeen

Deze regeling wijzigt de Regeling vergoedingen Kamer van Koophandel 2015. Met die regeling worden vergoedingen vastgesteld die ondernemingen of rechtspersonen op uniforme wijze verschuldigd zijn voor het afnemen van producten die geleverd worden door de Kamer van Koophandel. Artikel 34, eerste lid, van de Wet op de Kamer van Koophandel geeft hier een wettelijke basis voor. De producten en de daarbij behorende vergoedingen zijn vastgelegd in artikel 2, eerste lid, van de regeling.

Met deze wijziging wordt de systematiek van het berekenen van de uurtarieven aangepast voor de uitvoering van verschillende taken op grond van de Wet op de Kamer van Koophandel. Deze uurtarieven worden vastgesteld in de bijlage, behorende bij het tweede lid van artikel 2 van de Regeling vergoedingen Kamer van Koophandel 2015.

De Kamer van Koophandel zal met ingang van 2020 de uurtarieven hanteren van de Rijksoverheid, zoals die zijn vastgelegd in de Handleiding Overheidstarieven (HOT) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De HOT is een handreiking voor alle onderdelen van de Rijksoverheid, die gebruikt kan worden voor het in rekening brengen van kosten voor bijvoorbeeld werkzaamheden, diensten, detacheringen of overhevelingen binnen de Rijksoverheid. De (dienst)onderdelen kunnen dit doen door een tarief per uur in rekening te brengen of door een budgetafspraak te maken die daarop is gebaseerd. De tarieven zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven op basis van de standaard kantooromgeving binnen de Rijksoverheid. Voor de werkzaamheden en diensten van de IT-afdeling van de Kamer van Koophandel zijn de HOT-tarieven niet toepasbaar en worden afwijkende tarieven gehanteerd. De voornaamste redenen hiervoor zijn het relatief hoge percentage externe medewerkers binnen de IT-afdeling van de Kamer van Koophandel en de kosten voor licenties en hardware die niet zijn inbegrepen in de tarieven voor een standaard kantooromgeving. Voor de werkzaamheden en diensten van de IT-afdeling is daarom voor 2020 een standaard verrekentarief vastgesteld van € 116 per uur.

Verder is in artikel 2, eerste lid, onderdeel i, een nieuw product ingevoegd, namelijk de legalisatiedocumenten. De Kamer van Koophandel legaliseert de handtekening op documenten; hiermee bevestigt de Kamer van Koophandel dat het document is ondertekend door een functionaris binnen het bedrijf die bevoegd is het document te ondertekenen. Voor een kopie van dit product wordt hetzelfde tarief berekend als voor de certificaten van oorsprong, namelijk € 0,95 per kopie.

Tot slot worden er tevens enkele tekstuele verbeteringen aangebracht in de benaming van de door de Kamer van Koophandel aangeboden producten.

2. Regeldruk

Tarieven vallen niet onder de definitie van regeldruk. Derhalve is hier geen sprake van administratieve lasten voor bedrijven of burgers en evenmin van inhoudelijke nalevingskosten.

3. Notificatie

De regeling wordt conform Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt (de Dienstenrichtlijn, PbEU 2006, L 376/36) voorgelegd aan de Europese Commissie. Het gaat om de kennisgeving van het vaststellen van vaste minimum- en maximumtarieven in de zin van artikel 15, tweede lid, onder g, van de Dienstenrichtlijn. Voor die kennisgeving geldt dat de notificatie uiterlijk na de vaststelling van de regeling dient te geschieden.

4. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2020, een vast verandermoment. Met publicatie minder dan twee maanden voordien wordt afgeweken van het beleid inzake vaste verandermomenten, zoals opgenomen in Aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Deze afwijking wordt gerechtvaardigd door het feit dat de HOT voor 2020 niet eerder beschikbaar was voor de publicatie. Omdat deze regeling tarieven bevat die conform de HOT worden vastgesteld, kon deze regeling niet eerder worden gepubliceerd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven