Vaststelling van de regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 18 december 2019, nr. 2019-0000193533, houdende aanwijzingsregels omtrent de plaats van opslag en de betrokken ambtenaren bij de FIOD bij het gebruik van apparatuur en technische hulpmiddelen (Regeling opslag en gebruik apparatuur en technische hulpmiddelen FIOD)

18 december 2019

Nr. 2019-0000193533

Directoraat-Generaal voor Fiscale Zaken, Directie Directe Belastingen

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op de artikelen 2 en 4 van het Besluit bijzondere vergaring nummergegevens telecommunicatie en de artikelen 5, 7, 9 en 16 van het Besluit technische hulpmiddelen strafvordering;

Besluit:

Artikel 1

Als plaats voor de opslag van apparatuur als bedoeld in artikel 2 van het Besluit bijzondere vergaring nummergegevens telecommunicatie en als plaats voor de opslag van technische hulpmiddelen als bedoeld in artikel 5 van het Besluit technische hulpmiddelen strafvordering wordt aangewezen een beveiligde locatie van het team operationele ondersteuning van de FIOD. De beheerder van de locatie is belast met de opslag van de apparatuur en de technische hulpmiddelen, bedoeld in de genoemde artikelen.

Artikel 2

Als opsporingsambtenaar als bedoeld in artikel 4 van het Besluit bijzondere vergaring nummergegevens telecommunicatie en als opsporingsambtenaar als bedoeld in de artikelen 7, 9 en 16 van het Besluit technische hulpmiddelen strafvordering worden aangewezen de ambtenaren die werkzaam zijn bij het team operationele ondersteuning van de FIOD.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Artikel 4

  • 1. Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling opslag en gebruik apparatuur en technische hulpmiddelen FIOD.

  • 2. De in het eerste lid genoemde citeertitel kan worden afgekort tot: Regeling ogath-FIOD.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Financiën, M. Snel

TOELICHTING

Deze regeling bevat aanwijzingsregels voor de plaats van opslag van apparatuur en technische hulpmiddelen en voor de tot het gebruik van die apparatuur en tot de opslag, de plaatsing en de verwijdering van die technische hulpmiddelen bevoegde opsporingsambtenaren. De aanwijzingen hebben betrekking op een tweetal verschillende regelingen.

Op grond van de Telecommunicatiewet bestaat de mogelijkheid dat frequentieruimte voor opsporingsdoeleinden wordt gebruikt. De plaats van opslag van de daarvoor benodigde apparatuur en de betrokken bevoegde ambtenaren dienen op grond van het Besluit bijzondere vergaring nummergegevens telecommunicatie te worden aangewezen. Het Wetboek van Strafvordering bevat een regeling inzake het gebruik van technische hulpmiddelen voor het opnemen van niet voor het publiek bestemde communicatie. Ingevolge het Besluit technische hulpmiddelen strafvordering dienen de plaats van opslag van de bedoelde technische hulpmiddelen en de tot de opslag, de plaatsing en de verwijdering van die technische hulpmiddelen bevoegde opsporingsambtenaren te worden aangewezen.

In geval van de FIOD geschieden de genoemde aanwijzingen door de Minister van Financiën dan wel de Staatssecretaris van Financiën.

Deze aanwijzingsregeling voorziet in de genoemde aanwijzingen.

De regeling treedt in werking op 1 januari 2020.

De Staatssecretaris van Financiën, M. Snel

Naar boven