Regeling van de Minister voor Medisch Zorg van 3 december 2019, kenmerk 1620199-199409-ESTT, houdende wijziging van de Regeling vacatiegelden tuchtcolleges voor de gezondheidszorg 2009 in verband met de toevoeging van enkele handelingen waarvoor vacatiegeld wordt toegekend

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 62, eerste lid, van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vacatiegelden tuchtcolleges voor de gezondheidszorg 2009 wordt als volgt gewijzigd.

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. a. Het derde lid wordt onder vernummering van het vierde tot en met zesde lid tot derde tot en met vijfde lid, vernummerd tot zesde lid.

b. In het zesde lid (nieuw) wordt ‘na een terechtzitting’ vervangen door ‘na een terechtzitting of een behandeling in raadkamer’.

2. Onder vernummering van het zevende tot en met elfde lid tot achtste tot en met twaalfde lid wordt een lid ingevoegd, dat luidt:

  • 7. Indien een zaak in raadkamer is behandeld en overeenkomstig artikel 67a Wet BIG jo artikel 69 Wet BIG is doorverwezen naar zitting en de samenstelling van het tuchtcollege is gewijzigd, is het zesde lid van dit artikel onverminderd van toepassing op de personen, bedoeld in het eerste lid die wel hebben deelgenomen aan de raadkamer, maar niet aan de terechtzitting’.

3. In het achtste lid (nieuw) wordt ‘het vijfde en tiende lid’ vervangen door het vierde en elfde lid.

4. In het elfde lid (nieuw) wordt ‘zevende en achtste lid ‘vervangen door ‘achtste en negende lid’.

5. In het twaalfde lid (nieuw) wordt ‘vijfde en tiende lid’ vervangen door ‘vierde en elfde lid’.

B

In artikel 5 vervalt ‘en deze niet deelneemt aan de behandeling van de zaak ter terechtzitting’.

C

Artikel 5a wordt als volgt gewijzigd:

1. in het tweede lid wordt ‘artikel 2, vierde lid’ vervangen door artikel 2, derde lid’.

2. In het derde lid wordt ‘artikel 2, zevende lid’ vervangen door artikel 2, achtste lid’.

3. In het derde lid wordt ‘artikel 2, achtste of negende lid’ vervangen door artikel 2, negende of tiende lid’.

D

Na artikel 5 wordt een artikel ingevoegd dat luidt:

Artikel 5bis

Aan de leden-beroepsgenoten en plaatsvervangende leden-beroepsgenoten van een tuchtcollege wordt vacatiegeld ten bedrage van € 230,– toegekend voor het als lid-beroepsgenoot van een selectiecommissie bijwonen van per selectieronde een of meer selectiegesprekken met een of meer kandidaten die in aanmerking willen komen voor benoeming tot lid-beroepsgenoot of plaatsvervangend lid-beroepsgenoot.

E

In artikel 6 wordt na ‘per zittingsdag’ ingevoegd ‘of per dag dat is deelgenomen aan een selectiecommissie als bedoeld in artikel 5bis,’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

TOELICHTING

Algemeen

In de Regeling vacatiegelden tuchtcolleges voor de gezondheidszorg 2009 (hierna: Vacatiegeldenregeling) blijkt dat niet voor alle werkzaamheden een voorziening voor de toekenning van vacatiegeld is vastgesteld. Deze regeling voorziet erin dat gebrek te herstellen. In het artikelsgewijze deel van deze toelichting zal nader worden ingegaan op de specifieke werkzaamheden waarvoor nu een vacatiegeld wordt toegekend.

Regeldruk

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de regeldruk. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk heeft te kennen gegeven dit oordeel te onderschrijven.

Fraude toets

De fraudetoets is uitgevoerd. De mogelijkheden zijn niet uitgevraagd bij een externe partij omdat de secretariaten zelf verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Deze wijzigingsregeling is fraudebestendig.

Artikelsgewijs

Artikel 1

A
Tweede lid

Leden-juristen en plaatsvervangend leden-juristen konden al een schrijversvergoeding van € 50,00 declareren per door hen geschreven eindbeslissing na een terechtzitting. Op grond van de wijziging van artikel 2, derde lid, kunnen leden-juristen nu eveneens een schrijversvergoeding van € 50,00 declareren per door hen geschreven eindbeslissing na raadkamer zonder dat er een terechtzitting heeft plaatsgevonden. Nu leden-juristen en hun plaatsvervangers steeds vaker eindbeslissingen na raadkamer schrijven, is het billijk om hiervoor een vacatiegeld te kunnen toekennen.

Tweede lid

Wanneer een zaak in raadkamer wordt besproken en alsnog wordt verwezen naar zitting, volgt in beginsel een zitting waarbij de bij de raadkamer betrokken leden aanwezig zijn. Na de zitting volgt een einduitspraak en ontvangt het lid een vacatiegeld op grond van artikel 2, tweede lid, van de Vacatiegeldenregeling. Indien in raadkamer wordt besloten de zaak niet door te verwijzen naar een terechtzitting, ontvangen de leden voor de behandeling in raadkamer eveneens een tegemoetkoming. De Vacatieregeling voorziet echter niet in een vergoeding voor leden die wel aan de raadkamer hebben deelgenomen, maar niet aan een daarop volgende behandeling ter terechtzitting. Dat verschil is niet te rechtvaardigen. Om die reden bepaalt dit lid thans dat ook in laatstbedoelde gevallen een vacatiegeld wordt toegekend.

B

Artikel 5 van de Vacatiegeldenregeling bood een declaratiemogelijkheid van € 150,00 voor het opstellen van een advies door een lid-beroepsgenoot indien het lid niet deelnam van de behandeling van de zaak op een terechtzitting. Voor het opstellen van een intern advies moet veel werk worden verricht. Indien de zaak daarna in aanwezigheid van het betreffende lid-beroepsgenoot in raadkamer wordt behandeld, kan slechts een vergoeding van € 90,00 worden gedeclareerd. Dit staat niet in verhouding tot de totale hoeveelheid verrichte werkzaamheden (uitbrengen advies en bijwonen van de terechtzitting). Aanwezigheid van het betreffende lid-beroepsgenoot bij de behandeling ter zitting of in raadkamer is juist vanwege de specifieke medisch inhoudelijke kennis vaak nodig. Door de voorwaarde te laten vervallen dat voor het uitbrengen van een advies slechts aanspraak op vacatiegeld bestaat wanneer het lid niet deelneemt aan de behandeling van de desbetreffende zaak op de terechtzitting, zal ook wanneer het lid adviseert en deelneemt aan de terechtzitting vacatiegeld voor het advies vacatiegeld kunnen worden toegekend.

D en E

De werving en selectie van leden-beroepsgenoten van de tuchtcolleges wordt transparanter en zal in de toekomst plaatsvinden op basis van de reacties op landelijk gepubliceerde vacatures. Bij de selectie zullen leden-beroepsgenoten van de regionale tuchtcolleges worden betrokken. Het is billijk hen daar een vergoeding voor te bieden. Omdat de Vacatiegeldenregeling daarvoor geen grondslag bood, wordt daarin thans voorzien in artikel 5bis.

De vergoeding wordt vastgesteld op € 230,– voor de leden-beroepsgenoten die bij de selectie van de kandidaten betrokken zijn en die tevens deelnemen aan de selectiegesprekken. Het vacatiegeld wordt éénmaal toegekend, ongeacht het aantal selectiegesprekken dat ter vervulling van een vacature plaatsvindt. Als bijvoorbeeld met drie kandidaten op drie verschillende tijdstippen of data een gesprek wordt gevoerd, is dat derhalve niet van invloed op het vacatiegeld, daarop bestaat éénmaal per sollicitatieronde aanspraak.

Reiskosten in verband met de deelname van de leden aan een selectiegesprek worden eveneens vergoed. Aanpassing van artikel 6 van de Vacatiegeldenregeling heeft dat mogelijk gemaakt.

Artikel II

Deze regeling kent een samenloop met het Aanpassingsbesluit Wnra (VWS). Het aanpassingsbesluit Wnra (VWS) is eerder vastgesteld dan dit besluit en zal daardoor als eerste in werking treden1. Door de volgorde van inwerkingtreding zullen zich tussen beide regelingen in de samenloop geen problemen voordoen.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Aanwijzing 5.70 van de Aanwijzingen voor de regelgeving

Naar boven