Vrijstelling burgermedegebruik militaire luchthavens Deelen en De Kooy ten behoeve van HeliCentre B.V., Ministerie van Defensie

27 november 2019

MLA/171/2019

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

HANDELENDE:

na overleg met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

GELEZEN:

het verzoek per e-mail van het Operationeel Coördinatie Centrum van het Defensie Helikopter Commando van 24 oktober 2019;

GELET OP:

artikel 10.13 van de Wet luchtvaart;

BESLUIT:

Artikel 1

Ten behoeve van het uitvoeren van vluchten ter ondersteuning van het Defensie Helikopter Commando bij verkenningen, opleidingen en oefeningen wordt aan HeliCentre B.V. vrijstelling verleend om in afwijking van de verbodsbepaling van artikel 10.13, eerste lid, van de Wet luchtvaart burgerluchtvaartuigen op te doen stijgen van of te doen landen op de militaire luchthavens Deelen en De Kooy op dagen en tijden dat deze luchthavens zijn opengesteld.

Artikel 2

  • 1. Deze beschikking treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 december 2019.

  • 2. Deze beschikking vervalt met ingang van 26 september 2021 of zoveel eerder als het contract met HeliCentre B.V. is geëindigd.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Defensie, voor deze, De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, J.P. Apon, Commodore

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, Dienstencentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Op grond van artikel 10.13 van de Wet luchtvaart is het verboden om met een burgerluchtvaartuig op te stijgen van of te landen op een militaire luchthaven, zonder of in afwijking van een voor dat opstijgen of landen door Onze Minister van Defensie verleende vergunning voor (structureel) burgermedegebruik, vrijstelling (onder andere in het geval van algemeen maatschappelijk belang) of ontheffing (incidenteel medegebruik).

De militaire luchthaven Deelen huisvest geen vliegende eenheden. De vliegbasis Deelen fungeert als oefenveld voor het Defensie Helikopter Commando (DHC) en als opstappunt voor de Luchtmobiele Brigade, mede vanwege de nabije ligging van de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Het burgermedegebruik van de militaire luchthaven omvat merendeels recreatief burgerluchtverkeer, luchtverkeer voor spoedeisende hulpverlening en luchtverkeer ter uitoefening van politietaken als bedoeld in de Politiewet 2012, maar is niet beperkt tot deze vormen van medegebruik. In aanvulling op voornoemde vormen van burgermedegebruik vindt op de militaire luchthaven Deelen tevens commercieel luchtverkeer plaats – zij het in zeer beperkte mate – dat niet wordt afgehandeld door tussenkomst van een rechtspersoon waaraan een medegebruikvergunning is verleend. Het betreft vluchten die worden uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Defensie, zo ook in het geval van HeliCentre B.V. die vluchten uitvoert in het kader van ondersteuning ten behoeve van verkenningen, opleidingen en oefeningen.

Het burgermedegebruik van de militaire luchthaven De Kooy kenmerkt zich door een combinatie van structureel commercieel burgerluchtverkeer door tussenkomst van een burgerexploitant en recreatief burgerluchtverkeer voornamelijk in de vorm van het vliegen met sportvliegtuigen. Daarnaast vindt burgermedegebruik plaats voor spoedeisende hulpverlening, waaronder vluchten van de Kustwacht, ambulance- en transplantatievluchten, en voor de uitoefening van politietaken als bedoeld in artikel 3 van de Politiewet 2012. Laatstgenoemde vormen van medegebruik uit algemeen maatschappelijk belang worden gerealiseerd via een vrijstelling op basis van artikel 10.13 van de Wet luchtvaart. In aanvulling op voornoemde vormen van burgermedegebruik vindt op de militaire luchthaven De Kooy tevens commercieel luchtverkeer plaats, zij het in beperkte mate, dat niet wordt afgehandeld door tussenkomst van een rechtspersoon waaraan een medegebruikvergunning is verleend. Het betreft vluchten die worden uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Defensie, zo ook in het geval van HeliCentre B.V. die vluchten uitvoert in het kader van ondersteuning ten behoeve van verkenningen, opleidingen en oefeningen.

In onderhavig geval wordt aan HeliCentre B.V. tot en met uiterlijk 25 september 2021, de vervaldatum van het contract met het HeliCentre B.V. vrijstelling verleend voor het uitvoeren van ondersteuningsvluchten met helikopters ten behoeve van het DHC van en naar de militaire luchthavens Deelen en De Kooy.

Het aantal vluchten dat jaarlijks door HeliCentre B.V. in opdracht van Defensie wordt uitgevoerd is afhankelijk van de jaarlijkse ondersteuningsbehoefte van het DHC. Het is dan ook niet mogelijk om het aantal vliegtuigbewegingen dat HeliCentre B.V. ter uitvoering van contractuele verplichtingen moet uitvoeren op voorhand te limiteren. Ten slotte zijn de in paragraaf 4.1 van het Besluit militaire luchthavens neergelegde algemene verplichtingen ten aanzien van burgermedegebruik onverkort van toepassing op het burgermedegebruik van de militaire luchthavens door HeliCentre B.V.

Naar boven