Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 26 november 2019, nr. 17760006, houdende de benoeming en het ontslag van leden van de Raad van advies inzake de inspectie

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 24, tweede lid, van de Wet op het onderwijstoezicht,

Besluit:

Artikel 1. (Her)benoeming de heer Van Lieshout

Voor de periode van 1 december 2019 tot en met 30 november 2023 wordt de heer prof. dr. P.A.H. van Lieshout herbenoemd tot lid van de Raad van advies inzake de inspectie.

Artikel 2. Ontslag de heer Cornielje

Met terugwerkende kracht tot en met 1 september 2019 wordt de heer C. Cornielje eervol ontslag verleend uit zijn functie van lid van de Raad van advies inzake de inspectie.

Artikel 3. Ontslag mevrouw Van Sark

Per 1 december 2019 wordt mevrouw drs. Y. van Sark eervol ontslag verleend uit haar functie van lid van de Raad van advies inzake de inspectie.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden verzonden aan betrokkenen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

TOELICHTING

Artikel 24, eerste lid, van de Wet op het onderwijstoezicht (WOT) voorziet in de instelling van een Raad van advies inzake de inspectie die tot taak heeft de inspectie bij te staan in de waarborging van een zorgvuldige en professionele uitoefening van het toezicht. De raad adviseert de inspecteur-generaal onderscheidenlijk het hoofd inspectie gevraagd en ongevraagd over de kwaliteit van de uitoefening van het toezicht, in het bijzonder over de uitvoering van de artikelen 13 en 22 van de WOT.

In artikel 24, tweede lid, van de WOT is bepaald dat de raad bestaat uit ten minste drie leden, die voor ten hoogste vier jaar worden benoemd. Van de heer prof. dr. P.A.H. van Lieshout verloopt de benoemingstermijn per 1 december 2019. De heer Van Lieshout wordt – in uitzondering op de bepaling in de Wet op het onderwijstoezicht dat de benoeming geschiedt voor de tijd van ten hoogste vier jaar – voorgedragen voor herbenoeming voor een periode van vier jaar, gelet op zijn grote en brede expertise en ervaring op politiek-bestuurlijk terrein en op het terrein van (onder meer) onderwijs, kwaliteitszorg en toezicht, de wijze waarop hij zijn lidmaatschap vervult en de continuïteit van het werk van de Raad van advies.

Van de heer C. Cornielje is de benoemingstermijn verlopen per 1 september 2019. Hem wordt per die datum eervol ontslag verleend.

Van mevrouw drs. Y. van Sark verloopt de benoemingstermijn per 1 december 2019. Haar wordt per die datum eervol ontslag verleend

Na deze herbenoeming bestaat de Raad van Advies per 1 december 2019 uit:

  • dhr. prof. dr. P.A.H. van Lieshout (benoemd tot 1 december 2023);

  • mw. drs. N. Azough (benoemd tot 1 april 2022); en

  • dhr. R.H.M. Peeters (benoemd tot 1 april 2022).

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

Naar boven