Het instellen van een gesloten verklaring voor alle gemotoriseerde voertuigen op het noordelijke deel van de Hollandse Schans in Lievelde

Logo Oost Gelre

Kenmerk: 329-2017

 

Wettelijk kader

Op grond van artikel 15 moet een verkeersbesluit worden genomen voor:

Het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens, zoals deze genoemd zijn in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW), voor zover daardoor een verbod of gebod wordt ingesteld of gewijzigd.

Het nemen van maatregelen op of aan de weg, zoals deze genoemd zijn in artikel 15, lid 2, van de Wegenverkeerswet 1994, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken. 

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.  

Met dit verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:het verzekeren van de veiligheid op de weg; 

Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 is het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer in het geding met instellen van een gesloten verklaring voor alle motorvoertuigen gedurende schooltijden. 

Gelet op onderstaande overwegingen wordt het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer van ondergeschikt belang geacht.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De Hollandse Schans is gelegen binnen de bebouwde kom van Lievelde. Deze weg is in beheer bij de gemeente Oost Gelre. De wegencategorisering van de gemeente Oost Gelre is opgenomen in het Integrale verkeersprogramma 2014-2024. Deze wegencategorisering sluit aan bij het landelijke beleid Duurzaam Veilig.  

De Hollandse Schans is gecategoriseerd als erftoegangsweg binnen de bebouwde kom en maakt daarmee deel uit van het verblijfsgebied. De verkeersfunctie is in een verblijfsgebied onderschikt aan de verblijfsfunctie. De maximum toegestane snelheid op de Hollandse Schans is 30 km/uur.      

Aan de Hollandse Schans zit kindcentrum De Timp gevestigd. Naast De Timp ligt basisschool Antonius. Het kindcentrum en de basisschool beschikten voorheen ieder over een eigen gebouw met een buitenruimte. Tussen deze complexen ligt het meest noordelijke deel van de weg Hollandse Schans. Deze weg verbindt de Vicariestraat met het zuidelijke deel van de Hollandse Schans.  

In 2013 heeft er een reconstructie plaats gevonden, waarbij is besloten om één buitenruimte te realiseren voor zowel het kindcentrum als de basisschool. De weg Hollandse Schans is onderdeel van deze buitenruimte. Om de veiligheid van de kinderen te waarborgen, wordt een gesloten verklaring voor alle gemotoriseerde voertuigen ingesteld. Gedurende schooltijden is het voor alle soorten gemotoriseerd verkeer verboden om gebruik te maken van dit deel van de Hollandse Schans. Deze gesloten verklaring wordt ingesteld door het plaatsen van verkeersborden C12 van bijlage 1 van het RVV 1990 inclusief onderbord ‘ma t/m vr 8-16 uur’. 

Ter ondersteuning van de gesloten verklaring wordt de weg fysiek afgesloten gedurende de schooltijden. Aan weerszijden van het schoolplein zijn detectiepoorten geplaatst. De poorten zijn gesloten gedurende schooltijden en kunnen geopend worden buiten de schooltijden om. Deze poorten zijn ter plekke bedienbaar via detectielussen en een nood knop. Fietsers en voetgangers kunnen ten alle tijde gebruik maken van het noordelijke deel van de Hollandse Schans.  

Door het instellen van een gesloten verklaring en de fysieke afsluiting, wordt de veiligheid van de kinderen gedurende schooltijden gewaarborgd. Om de vrijheid van bewoners en bezoekers van het zuidelijke deel van de Hollandse Schans zo veel mogelijk te waarborgen, kunnen zij buiten schooltijden om gebruik maken van het noordelijke deel van de Hollandse Schans.  

Bovenstaande vormt de basis om onderstaande verkeersmaatregel te nemen:

BESLUIT

1. Door het plaatsen van de verkeersborden C12 (gesloten verklaring voor alle motorvoertuigen) van bijlage 1 van het RVV 1990 inclusief onderborden ‘ma t/m vr 8-16 uur’ een gesloten-verklaring in te stellen op een deel van de weg Hollandse Schans ter hoogte van basisschool Antonius en kindcentrum Timp, de gesloten verklaring is van kracht op werkdagen (maandag tot en met vrijdag) tussen 8.00 en 16.00 uur;

2. Door middel van het treffen van een fysieke maatregel een deel van de weg Hollandse Schans ter hoogte van basisschool Antonius en kindcentrum Timp af te sluiten op werkdagen (maandag tot en met vrijdag) tussen 8.00 en 16.00 uur;

Advies politie

Op basis van artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de verkeersadviseur van de Politie Oost Nederland. De politie adviseert positief over het voorgenomen verkeersbesluit.

Publicatie

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Dit moet op grond van artikel 26 van het Besluit administratieve bepaling inzake het wegverkeer. Ook wordt een melding van dit besluit gedaan in de huis-aan-huis bladen Groenlose Gids en de Elna.

Situatieschets

In onderstaande situatietekening staan de te plaatsen verkeersborden en de fysieke maatregelen weergegeven.

Lichtenvoorde, 2 december 2019

Namens deze,

Geert Vruggink

Afdeling Omgeving

Bezwaar en beroep

Bent u het er niet mee eens?

Bent u het met dit besluit niet eens, dan kunt u een bezwaarschrift indienen. U kunt dit doen op basis van de Algemene wet bestuursrecht. Hoe u dat kunt doen, leest u hier.

Een bezwaarschrift

U kunt een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders. Het adres is: Postbus 17, 7130 AA Lichtenvoorde.

 

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift schriftelijk indient binnen zes weken na de dag waarop wij deze brief hebben gestuurd. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen. Het is niet mogelijk om uw bezwaarschrift via e-mail in te dienen.

 

In het bezwaarschrift moet in ieder geval staan:

  • 1.

    Uw naam en adres, de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft, een omschrijving van het besluit waar het bezwaarschrift tegen gericht is (u kunt bijvoorbeeld een kopie van een brief of publicatie meesturen of u vermeldt de datum van de publicatie of datum en kenmerk van de brief), de reden waarom u bezwaar maakt en uw handtekening.

  • 2.

    Vermeldt u links bovenaan de envelop en de brief het onderwerp ‘bezwaarschrift’? Dit zorgt voor een snellere verwerking.

Voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt tegen dit besluit dan blijft het besluit van kracht. Heeft dit voor u op korte termijn gevolgen en wilt u hier iets tegen doen, dan kunt u de rechtbank vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit kunt u alleen doen als u ook een bezwaarschrift heeft ingediend. U kunt een voorlopige voorziening vragen door een brief te sturen aan: Rechtbank Gelderland, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. De rechtbank zal dan in de regel op korte termijn een spoedzitting plannen.

Afschrift aan:

Gemeente Oost Gelre:

- Servicedienst

- BOA

- Communicatie

- Afdeling omgeving

Regionaal vervoer:  

- Regiotaxi Gelderland

- Sociale Dienst Oost Achterhoek

Hulpverleningsdiensten:

- Politie

- Brandweer

- Huisartsenpost

 

Naar boven