Bekendmaking structuurvisie Corridor Amsterdam–Hoorn

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft de structuurvisie Corridor Amsterdam–Hoorn vastgesteld op 8 december 2019. Op deze structuurvisie is geen mogelijkheid voor beroep.

De bereikbaarheid in het gebied tussen Amsterdam en Hoorn staat onder druk. Daarom is een MIRT-verkenning naar de corridor Amsterdam–Hoorn gedaan. Rijk en regio zijn het eens geworden over het voorkeursalternatief: een breed pakket aan maatregelen om de bereikbaarheid in deze regio te verbeteren:

  • Op het rijkswegennet gaat het om infrastructurele maatregelen aan het traject A8–A7, zoals extra rijstroken op de A8 en A7 bij Purmerend en Hoorn, het ombouwen van het knooppunt Zaandam en het openstellen van de beide reservestroken in de Coentunnel.

  • Daarnaast hebben Rijk en regio besloten tot een pakket aan maat­regelen, dat de bereikbaarheid via andere vervoerwijzen verbetert, zoals met de fiets, per spoor, door extra carpoolplaatsen en een werkgeversaanpak.

  • Ook zijn in de structuurvisie drie projecten benoemd, die onder de verantwoordelijkheid vallen van de lokale/regionale overheden:

    • project Hoorn, aanpassing van het onderliggend wegennet;

    • verkeersaanpak Thorbeckeweg, maatregelen bij de N516 Zaandam-Zuid en

    • project Guisweg, aanpassing onderliggend wegennet en spoorovergang inclusief aansluiting 2 en 3 van de A8 in Zaandijk.

Van 20 juni tot en met 31 juli 2019 hebben de ontwerpstructuurvisie en het milieueffectrapport ter inzage gelegen. Iedereen kon in deze periode een zienswijze indienen.

In de Nota van antwoord staat de reactie op de ingediende zienswijzen en op het advies van de Commissie voor de MER. De zienswijzen en het advies van de Commissie hebben niet geleid tot wijzigingen in de structuurvisie. Wel is er sprake van een ambtshalve wijziging naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

STUKKEN BEKIJKEN

De structuurvisie, Nota van antwoord en de aanvullende rapportage over stikstofdepositie zijn vanaf 19 december 2019 in te zien op: www.platformparticipatie.nl/corridoramsterdamhoorn en van 19 december 2019 tot en met 29 januari 2020 tijdens reguliere openingstijden op locatie:

  • Rijkswaterstaat West-Nederland Noord, Toekanweg 7, 2035 LC Haarlem;

  • gemeente Purmerend, Purmersteenweg 42, 1441 DM Purmerend;

  • gemeente Zaanstad, Stadhuisplein 100, 1506 MZ Zaandam;

  • gemeente Beemster, Rijn Middelburgstraat 1, 1462 NV Middenbeemster;

  • gemeente Oostzaan, Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan;

  • gemeente Hoorn, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn.

De structuurvisie is ook te raadplegen via deze link naar ruimtelijkeplannen.nl: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/?planidn=NL.IMRO.0000.IWsv19CAH-3000.

INFORMATIE

Meer informatie op: www.platformparticipatie.nl/corridoramsterdamhoorn en www.corridoramsterdamhoorn.nl.

Vragen over de procedure? Telefoon 070 456 89 99. Vragen over het project? Telefoon 0800 8002.

Naar boven