Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 26 november 2019, nr. 2019-0000112433, tot wijziging van de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren en ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 24, eerste en tweede lid, van de Arbeidsomstandighedenwet, 8:1, eerste en tweede lid, van de Arbeidstijdenwet, 25 van de Warenwet, 13, eerste lid, van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs, 14, eerste lid, van de Wet arbeid vreemdelingen, 21, eerste lid, van de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen, 18a, eerste en tweede lid, van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, 16 van de Wet op de loonvorming en 5, tweede lid, van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie;

Besluit:

ARTIKEL I

De Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren en ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 1.1, derde lid, wordt ‘de afdeling Opsporingsinformatie’ vervangen door ‘de afdeling Recherche SZW’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin deze wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 26 november 2019

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark

TOELICHTING

Op grond van de Aanwijzingsregeling is de afdeling Opsporingsinformatie van de directie Opsporing van de Inspectie SZW bevoegd om toezichttaken uit te voeren.

Ten gevolge van de reorganisatie van de directie Opsporing is de afdeling Opsporingsinformatie met ingang van 1 april 2018 opgeheven en zijn de desbetreffende onderzoekstaken belegd bij de afdeling Recherche SZW.

Aangezien deze afdeling beschikt over expertise in het uitvoeren van internetonderzoek en het onderzoeken van verschillende soorten informatie is er behoefte deze handhavingsexpertise in te zetten bij het toezicht op de naleving van de verschillende arbeidswetten.

Het gaat hierbij niet om het gebruik van opsporingsbevoegdheden die deze afdeling heeft in haar rol als bijzondere opsporingsdienst op grond van artikel 3 van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten.

Met de wijziging van de Aanwijzingsregeling worden ambtenaren van de afdeling Recherche SZW aangewezen als toezichthoudende ambtenaren. Dit gebeurt uitsluitend om de reeds aangewezen toezichthoudende ambtenaren van de Inspectie SZW te ondersteunen in het (bestuurlijke) toezicht op de naleving van de verschillende arbeidswetten. Deze ambtenaren zullen hierbij geen gebruik maken van hun (bijzondere) opsporingsbevoegdheden.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark

Naar boven