Gemeente Leiden - Wijzigingsplan en besluit hogere waarde ‘Robijnhof’

Logo Leiden

 

Voor de locatie Robijnhof zijn de volgende besluiten genomen.

Wijzigingsplan

Op 19 november 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders van Leiden het wijzigingsplan ‘Robijnhof’ (NL.IMRO.0546.WP604-0301) gewijzigd vastgesteld.

Het wijzigingsplan maakt de bouw van 134 woningen en 40 zorgunits ter plaatse van het huidige zorgcentrum Robijnhof mogelijk. Hiermee wordt invulling gegeven aan de wijzigingsbevoegdheid zoals in het vigerend bestemmingsplan ‘Morskwartier’ is opgenomen. Het betreft een wijzigingsplan conform artikel 3.6 lid 1 sub a van de Wet ruimtelijke ordening. Tijdens de terinzagelegging van het ontwerp wijzigingsplan zijn zienswijzen ingediend. Naar aanleiding van de ingediende zienswijzen is het wijzigingsplan op onderdelen aangepast, maar de zienswijzen hebben niet geleid tot nieuwe inzichten waardoor het beoogde bouwplan geen doorgang zou kunnen vinden.

Besluit Hogere Waarde Wet geluidhinder

Op grond van de Wet geluidhinder (Wgh) moet bij het vaststellen van een wijzigingsplan een akoestisch onderzoek worden verricht, als dat plan mogelijkheden biedt voor nieuwbouw van geluidgevoelige objecten, zoals scholen. Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat de voorkeursgrenswaarde uit de Wgh wordt overschreden ten gevolge van het verkeer op de Churchilllaan. De geluidbelasting bedraagt ten hoogste 62 dB. De Omgevingsdienst West-Holland heeft voor 17 appartementen een hogere waarde vastgesteld. Dit betekent niet dat de op de wegen in de nabijheid van het plangebied meer geluid geproduceerd mag worden, maar dat voor een deel van de nieuwe woningen (onder voorwaarden) een hogere geluidbelasting op de gevel wordt toegestaan.

Inzage

Het vastgestelde wijzigingsplan, het besluit hogere waarde en overige bijbehorende stukken liggen van vrijdag 29 november 2019 t/m donderdag 9 januari 2020 ter inzage. Een digitale versie van de stukken is raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl of via de website van de gemeente Leiden: www.leiden.nl/bestemmingsplannen. Een papieren versie van de stukken kan worden ingezien tot en met vrijdag 3 januari in het stadhuis (Stadhuisplein 1) en het Stadsbouwhuis (Langegracht 72); vanaf maandag 6 januari in het nieuwe Stadskantoor, naast station Leiden Centraal, aan de kant van het LUMC (Bargelaan 190), geopend maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur, op donderdag ook van 17.00-20.00 uur en op zaterdag van 9.00-13.00 uur.

Beroep

De beroepstermijn loopt van zaterdag 30 november tot en met vrijdag 10 januari 2020. Tijdens deze termijn kunnen de volgende belanghebbenden beroep instellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State:

- belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht bij het college van B&W van Leiden, of in het geval van het ontwerpbesluit hogere waarde bij de Omgevingsdienst West-Holland;

- belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze kenbaar te maken;

- belanghebbenden die beroep instellen tegen de wijzigingen die het college van B&W bij vaststelling van het wijzigingsplan heeft aangebracht.

Het beroep dient te worden gericht aan de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Crisis- en herstelwet

Op het besluit tot vaststelling van het wijzigingsplan is de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Dat betekent dat belanghebbenden bij het aantekenen van beroep moeten aangeven welke beroepsgronden er aangevoerd worden tegen het besluit. Na afloop van de beroepstermijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en Herstelwet van toepassing is.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het wijzigingsplan en het besluit hogere waarde treden in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Degenen die beroep hebben ingesteld kunnen tevens verzoeken om een voorlopige voorziening. Indien binnen de inzagetermijn naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treden de besluiten niet in werking voordat er op het verzoek is beslist.

Informatie

Nadere informatie met betrekking tot het wijzigingsplan kunt u inwinnen bij Servicepunt Bouwen en Wonen, tel. 14 071 of via www.leiden.nl/contact. Nadere informatie met betrekking tot het besluit hogere waarde kunt u inwinnen bij de Omgevingsdienst West-Holland, tel. (071) 4083100.

Naar boven