Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 22 november 2019, nr. WJZ/19264388, tot wijziging van de Subsidieregeling instituten voor toegepast onderzoek in verband met de vaststelling van de programmasubsidie Deltares voor onderzoeksthema Mijnbouwactiviteiten en Energietransitie

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 3 van de Subsidieregeling instituten voor toegepast onderzoek wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef van onderdeel 1 wordt ‘tabellen 1.1 en 1.2 van deze bijlage’ vervangen door ‘tabellen 1.1, 1.2 en 1.3 van deze bijlage’.

2. Aan onderdeel 1 wordt een tabel toegevoegd, luidende:

1.3 Onderzoeksthema voor Deltares in het boekjaar 2020

Nr.

Onderzoeksthema

Soort onderzoek

Omschrijving van het onderzoek

1

Mijnbouwactiviteiten en Energietransitie

Ondergrond- en energieonderzoek

Veilige en doelmatige mijnbouwactiviteiten (bijvoorbeeld geothermie), mijnbouweffecten en nazorg

Grootschalige energieprojecten en omgeving

Energietransitie

Hernieuwbare warmte

3. Aan de tabel van onderdeel 2 wordt een rij toegevoegd, luidende:

Deltares

Mijnbouwactiviteiten en Energietransitie

Ondergrond- en energieonderzoek

250.000

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 22 november 2019

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Deze wijzigingsregeling voorziet in de vaststelling van een subsidieplafond voor programmasubsidie aan Deltares. Deze subsidie wordt verstrekt op grond van de Subsidieregeling instituten voor toegepast onderzoek (hierna: Subsidieregeling TO2). Voor sommige beleidsvragen heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat behoefte aan de specifieke kennis en expertise van Deltares. Daarom wordt op grond van artikel 12, tweede lid, van de Subsidieregeling TO2 in deze wijzigingsregeling voor het jaar 2020 een subsidieplafond vastgesteld voor programmasubsidie aan Deltares voor het onderzoeksthema Mijnbouwactiviteiten en Energietransitie.

2. Staatssteun

De wijziging brengt geen verandering in de staatssteunaspecten, verbonden aan de Subsidieregeling TO2. De wijziging heeft slechts betrekking op het vaststellen van een subsidieplafond die binnen de eerdere staatssteunbeoordeling past.

3. Regeldruk

De vaststelling van dit subsidieplafond leidt niet tot wijziging van informatieverplichtingen, en daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van de Subsidieregeling TO2.

4. Inwerkingtreding

De onderhavige regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant, waarin zij wordt geplaatst. Met de datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van de regeling gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven