Kennisgeving omgevingsvisie en milieueffectrapportage gemeente Schagen.

Logo Schagen

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Schagen maken ingevolge artikel 7.9, lid 1 van de Wet milieubeheer het volgende bekend.

De omgevingsvisie: een visie voor de toekomst

Er wordt een omgevingsvisie voorbereid voor de gehele gemeente. Een omgevingsvisie gaat in op de veranderingen in onze leefomgeving. Het behandelt vragen zoals: hoe ziet onze gemeente er in 2030 uit? Wat maakt ons gebied bijzonder en wat willen we behouden? Wat kan er beter? Hoe gaan we om met nieuwe ruimtevragen zoals woningbouw, ruimte voor bedrijven of het opwekken van duurzame energie?

De omgevingsvisie laat zien welke ruimtelijke ontwikkelingen in de toekomst mogelijk zijn. Dit is voor alle inwoners en ondernemers van belang.

De omgevingsvisie is van en voor de hele gemeente Schagen. Daarom willen wij graag met zoveel mogelijk inwoners in gesprek om te weten wat u belangrijk vindt. Hiervoor maken we tijdens het proces ruimte en tijd vrij. Meer informatie over hoe u mee kunt praten en denken over de omgevingsvisie volgt binnenkort via de website, social media en het gemeenteblad.

Milieueffectrapportage

Voor de omgevingsvisie moet ook een milieueffectrapport (een planMER) worden opgesteld. Dit volgt uit de Wet milieubeheer en het Besluit milieueffectrapportage. Relevante milieuaspecten worden zo in een vroegtijdig stadium onderzocht. Een planMER is bedoeld om het milieubelang te laten meewegen in de besluitvorming. Het planMER maakt straks onderdeel uit van de omgevingsvisie.

Wat houdt deze kennisgeving in? Deze kennisgeving geeft invulling aan de eerste stap in de m.e.r.-procedure. De gemeente Schagen laat via deze weg weten dat zij van plan is een planMER en een omgevingsvisie op te stellen. Tevens wordt deze kennisgeving benut voor het verkrijgen van zienswijzen over de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen planMER. De Commissie voor de Milieueffectrapportage wordt in deze fase van de procedure niet om advies gevraagd over de reikwijdte en het detailniveau.

Reikwijdte en detailniveau op te stellen planMER

In het planMER zullen we laten zien wat de mogelijke milieueffecten zijn als gevolg van plannen/ontwikkelingen die in de omgevingsvisie worden beschreven. Het gaat hierbij om verschillende milieuaspecten zoals geluid, luchtkwaliteit, veiligheid, water, bodem, landschap en cultuurhistorie. In het planMER wordt, op grond van de Wet natuurbescherming, tevens een passende beoordeling opgenomen indien significante gevolgen voor een Natura 2000-gebied niet op voorhand kunnen worden uitgesloten.

Hoe kunt u reageren? 

Een ieder kan tot en met 31 december 2019 mondeling of (bij voorkeur) schriftelijk een zienswijze indienen op de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen planMER. De schriftelijke zienswijzen moeten worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van Schagen, postbus 8, 1740 AA Schagen. Voor een mondelinge reactie kunt u een afspraak maken met dhr. M. Mooij van de Afdeling Ruimte, tel. 0224-210 400. Anonieme reacties en reacties via e-mail laten we buiten behandeling.

Vervolgprocedure

Na ontvangst van eventuele zienswijzen is de volgende stap het opstellen van

het planMER (het feitelijke milieueffectrapport). Het planMER wordt te zijner tijd tegelijk met de ontwerp-omgevingsvisie ter inzage gelegd. Een ieder krijgt op dat moment de gelegenheid om te reageren op het planMER en de ontwerp-omgevingsvisie.

Vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met dhr. M. Mooij, Afdeling Ruimte, tel. 0224-210 400.

 

Naar boven