Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 23 november 2019, nr. WJZ/ 19164763, tot Wijziging regeling handel levende dieren en levende producten in verband met voorschriften voor het binnenbrengen in de Europese Unie van paarden en sperma, eicellen en embryo's van paarden

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op verordening (EG) nr. 2018/659 van de Commissie van 12 april 2018 betreffende de voorschriften voor het binnenbrengen in de Unie van levende paardachtigen en sperma, eicellen en embryo's van paardachtigen en artikel 10 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling handel levende dieren en levende producten wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.1, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘beschikking 2004/211/EG’ vervalt.

2. In de alfabetische volgorde wordt ingevoegd:

uitvoeringsverordening (EU) 2018/659: uitvoeringsverordening (EU) 2018/659 van de Commissie van 12 april 2018 betreffende de voorschriften voor het binnenbrengen in de Unie van levende paardachtigen en sperma, eicellen en embryo's van paardachtigen (PbEU L 110);

B

In artikel 5.8, vijfde lid, wordt ‘artikel 19, onderdeel a of b, van richtlijn nr. 2009/156/EG’ vervangen door ‘artikel 19, onderdeel a, b, c, of d, van richtlijn nr. 2009/156/EG’.

C

Artikel 9.6, eerste lid, onderdeel c, komt als volgt te luiden:

  • c. die voor sperma van paardachtigen is vastgesteld in bijlage I bij uitvoeringsverordening (EU) 2018/659, als de zending voldoet aan de voorwaarden, bedoeld in artikel 4 van uitvoeringsverordening (EU) 2018/659, of.

D

Artikel 10.6, eerste lid, onderdeel b, komt als volgt te luiden:

  • b. die voor embryo’s van paardachtigen is vastgesteld in bijlage I bij uitvoeringsverordening (EU) 2018/659, als de zending voldoet aan de voorwaarden, bedoeld in artikel 5 van uitvoeringsverordening (EU) 2018/659, of.

E

Artikel 11.5, eerste lid, onderdeel a, komt als volgt te luiden:

  • a. de lijst die voor eicellen van paardachtigen is vastgesteld in bijlage I bij uitvoeringsverordening (EU) 2018/659, als de zending voldoet aan de voorwaarden, bedoeld in artikel 5 van uitvoeringsverordening (EU) 2018/659, of.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 23 november 2019

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling wijzigt de Regeling handel levende dieren en levende producten. Dit gebeurt met het oog op de tenuitvoerlegging van verordening (EU) nr. 2018/659 (hierna: de uitvoeringsverordening). De verordening stelt voorschriften aan de invoer in de Europese Unie (EU) van paarden en sperma, eicellen en embryo’s daarvan.

Richtlijn 2009/156/EG bevat de veterinairrechtelijke voorschriften voor de invoer in de EU van paarden uit derde landen. Op grond van deze richtlijn mogen alleen paarden uit derde landen worden ingevoerd die op een overeenkomstig de richtlijn vastgestelde lijst staan en die vergezeld gaan van een gezondheidscertificaat. Richtlijn 92/65/EEG bevat soortgelijke veterinaire voorschriften voor de invoer in de Europese Unie van sperma, eicellen en embryo’s van paarden.

De uitvoeringsverordening geeft uitvoering aan beide richtlijnen en voegt de veterinaire voorschriften en certificeringsvoorschriften samen die op de invoer van paarden en sperma, eicellen of embryo’s daarvan van toepassing zijn, met inbegrip van een lijst van derde landen waaruit lidstaten een dergelijke zending moeten toestaan.

De lijst met derde landen was gebaseerd op een lijst van derde landen die op grond van Beschikking 2004/211/EG is vastgesteld. De verordening trekt Beschikking 2004/211/EG in. Deze wijzigingsregeling vervangt de verwijzingen naar deze oude beschikking in de artikelen 9.6, eerste lid, 10.6, eerste lid en 11.5, eerste lid, van de Regeling handel levende dieren en levende producten in verwijzingen naar de lijst van derde landen in de nieuwe uitvoeringsverordening. Met een verwijzing in genoemde artikelen naar de uitvoeringsverordening is tevens gewaarborgd dat sperma, eicellen of embryo’s afkomstig zijn van erkende spermawinnings- en -opslagcentra of embryowinnings- en -productieteams in derde landen. Verder is in artikel 5.8, vijfde lid, van de voornoemde regeling verduidelijkt aan welke op grond van richtlijn 2009/156 door de Europese Commissie vastgestelde regelgeving moet zijn voldaan.

Regeldruk

De regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor burgers of het bedrijfsleven. Dit houdt verband met het feit dat in de uitvoeringsverordening geen nieuwe verplichtingen zijn opgenomen.

Uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft afgezien van een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets met betrekking tot onderhavige regeling.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Hiermee wordt afgeweken van de vaste verandermomenten, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Het kabinetsbeleid biedt de mogelijkheid af te wijken van vaste verandermomenten indien nodig voor de implementatie van Europese regelgeving.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven