Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 26 november 2019, nr. IENW/BSK-2019/245755 tot wijziging van de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES en rioolwaterzuiveringsinstallatie Bonaire 2018 tot en met 2022

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 4 in samenhang met artikel 3, eerste lid, aanhef en onderdelen a, b en g, en artikel 5 van de Kaderwet subsidies I en M en de artikelen 2, eerste lid, en 4 van het Kaderbesluit subsidies I en M;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES en rioolwaterzuiveringsinstallatie Bonaire 2018 tot en met 2022 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 2 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Aan Sint Eustatius Utility Company N.V. (STUCO) kan op aanvraag eenmalig subsidie worden verleend voor het vervangen van de transportleiding voor drinkwater op Sint Eustatius mits daarvoor voldoende middelen beschikbaar zijn op de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. In het eerste lid (nieuw) wordt na ‘artikel 2,’ ingevoegd ‘eerste en tweede lid,’.

3. Aan het slot wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De subsidie, bedoeld in artikel 2, derde lid, bedraagt ten hoogste € 880.000.

C

Aan artikel 5, eerste lid, wordt een zin toegevoegd, luidende ‘In afwijking van de eerste volzin worden de activiteiten, bedoeld in artikel 2, derde lid, verricht voor 1 januari 2022.’

D

In artikel 7, eerste lid, wordt na ‘aangevraagd’ ingevoegd ‘of het kalenderjaar waarin de activiteiten, bedoeld in artikel 2, derde lid, zijn voltooid,’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 december 2019. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 30 november 2019, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 1 december 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

TOELICHTING

Algemeen deel

Inleiding

Deze regeling wijzigt de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES en rioolwaterzuiveringsinstallatie Bonaire 2018 tot en met 2022 (hierna: Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES). De wijziging leidt ertoe dat in de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES een nadere omschrijving wordt opgenomen voor subsidieverstrekking op basis van de Kaderwet subsidies I en M voor vervanging van de transportleiding voor drinkwater op Sint Eustatius, met een bijbehorend ten hoogste te verstrekken bedrag van de subsidie.

Wijziging

De Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES bood tot dusver het kader voor het verstrekken van de reguliere benodigde exploitatiekostensubsidie over 2018 tot en met 2022 voor het dekken van een deel van de kosten van het vaste gebruikstarief en wegtransporttarief van drinkwater op Saba, Sint Eustatius en Bonaire (hierna: BES), teneinde de drinkwatervoorziening betaalbaar te houden. Deze jaarlijkse exploitatiekostensubsidie wordt verstrekt aan het eilandsbestuur van het openbare lichaam Saba, aan Sint Eustatius Utility Company N.V. (STUCO) en aan het Water en Energiebedrijf Bonaire (WEB). Daarnaast voorziet deze in het kader voor het verstrekken van reguliere benodigde exploitatiekostensubsidie over de genoemde jaren aan het WEB voor de exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Bonaire.

De wijziging leidt ertoe dat in de Tijdelijke subsidieregeling een nadere omschrijving wordt opgenomen voor een eenmalige subsidieverstrekking aan STUCO voor het vervangen van de transportleiding voor drinkwater, met het bedrag van de ten hoogste te verstrekken subsidie. Dit is nodig om op basis van de Kaderwet subsidies I en M hiervoor subsidie te kunnen verstrekken. Tot dusver was in de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES hiervoor nog geen voorziening opgenomen. Omdat hiervoor in de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (hierna: begroting IenW) einde najaar 2019 additionele en specifieke middelen zijn gereserveerd, ontstaat nu de mogelijkheid om subsidie te verstrekken voor de vervanging van de transportleiding voor drinkwater. Wijziging van de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater is daarvoor vereist.

De Wet elektriciteit en drinkwater BES beoogt een betrouwbare en veilige drinkwatervoorziening voor eenieder in de BES. Door de slechte staat van de drinkwatertransportleiding is er geen sprake van een betrouwbare drinkwatervoorziening op Sint Eustatius. Om de betrouwbaarheid van de drinkwatervoorziening te herstellen moet de transportleiding voor drinkwater (het deel tussen de drinkwaterfabriek en de drinkwateropslag) worden vervangen. Om die reden is een extra subsidie voor de vervanging van de transportleiding voor drinkwater voor 2019 met een subsidieplafond van € 880.000 opgenomen. Deze extra subsidie is opgenomen in de begroting IenW en in de artikelen 2, derde lid, en 3, tweede lid, van de Tijdelijke subsidieregeling BES, als gewijzigd door deze regeling (artikel I, onderdelen A en B).

Administratieve lasten en overige effecten

Er zijn geen, dan wel neutrale, gevolgen voor de administratieve lastendruk van burgers en bedrijven. De effecten voor de burger zijn positief (betrouwbare en veilige drinkwatervoorziening). De gevolgen vanuit het oogpunt van milieu en duurzaamheid zijn positief (minder tot geen lekverliezen en verspilling van energie en drinkwater).

Internetconsultatie

Er is afgezien van internetconsultatie vanwege het niet tot gevolg hebben van veranderingen in rechten en verplichtingen, administratieve lasten en uitvoeringslasten, het spoedeisend karakter en het overleg dat reeds heeft plaatsgehad met het eilandsbestuur en STUCO.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 december 2019. Hiermee wordt afgeweken van de in artikel 4.17, tweede lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving voor ministeriële regelingen genoemde vaste verandermomenten en van de ingevolge het vierde lid van dat artikel in dit geval geldende minimuminvoeringstermijn van twee maanden. Dit is vereist met het oog op het grote openbare belang van de continuïteit van de drinkwatervoorziening op Sint Eustatius.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A (nieuw derde lid in artikel 2 van de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES)

Het nieuwe derde lid van artikel 2 van de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES bevat een nadere omschrijving van de eenmalige subsidie aan STUCO voor het vervangen van de transportleiding voor drinkwater op Sint Eustatius (conform artikel 4, eerste lid, van de Kaderwet subsidies I en M en artikel 4 van het Kaderbesluit subsidies I en M). Vanwege het eenmalige karakter van de subsidie en de reservering daarvoor op de begroting IenW voor het kalenderjaar 2019 is subsidieverstrekking alleen mogelijk zolang deze begroting daar ook daadwerkelijk de middelen voor biedt. Indien de subsidie niet meer in 2019 zou kunnen worden verstrekt en de hiervoor gereserveerde middelen op de begroting IenW weer zouden terugvloeien naar de schatkist, kan de gevraagde subsidie om die reden niet meer worden verstrekt.

Artikel I, onderdeel B (wijziging artikel 3 van de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES)

De vigerende tekst wordt het nieuwe eerste lid (onderdeel 1). In de aanhef van dat lid wordt verduidelijkt dat de bedragen in de tabel van dat lid de subsidie, bedoeld in artikel 2, eerste en tweede lid, betreffen (onderdeel 2).

Er wordt een nieuw tweede lid toegevoegd waarin het ten hoogste te verstrekken bedrag van de subsidie voor de vervanging van de transportleiding voor drinkwater op Sint Eustatius (bedoeld in artikel 2, derde lid (nieuw)) wordt vastgesteld. Voor een apart lid is gekozen omdat het hier, anders dan in het eerste lid, een eenmalige subsidie voor de aanleg van infrastructuur betreft en niet om meerjarige exploitatiesubsidie.

Artikel I, onderdeel C (wijziging artikel 5, eerste lid, van de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES)

Artikel 5, eerste lid, van de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES bepaalt dat de voor enig jaar te subsidiëren activiteiten uiterlijk 31 december van dat jaar moeten zijn verricht. De ratio daarvan is dat het om jaarlijkse exploitatiesubsidies gaat. Bij de vervanging van de transportleiding voor drinkwater in Sint Eustatius gaat het echter om een eenmalige infrastructuursubsidie. Duidelijk is dat de vervanging niet meer kan plaatsvinden of kan worden voltooid in 2019. Om die reden is in artikel 5, eerste lid, een uitzondering opgenomen voor de subsidie, bedoeld in artikel 2, derde lid, van de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES (nieuw). Daarbij wordt aangesloten bij de door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat goedgekeurde planning van de subsidieaanvraag.

Artikel I, onderdeel D (wijziging artikel 7, eerste lid, van de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES)

De wijziging leidt tot een aangepaste verplichting in verband met de werkzaamheden ter vervanging van de transportleiding voor drinkwater, bedoeld in artikel 2, derde lid, van de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES. De tekst van artikel 7, eerste lid, was geënt op jaarlijkse exploitatiesubsidies en bijbehorende tijdvakken. De wijziging voorziet erin dat voor de activiteiten ter vervanging van de transportleiding de aanvraag tot subsidievaststelling uiterlijk 1 mei van het kalenderjaar volgend op de voltooiing van de werkzaamheden wordt ingediend.

Artikel II

Teneinde verstrekking van de subsidie nog in december 2019 mogelijk te maken wordt voorzien in inwerkingtreding van de regeling met ingang van 1 december 2019, zo nodig met terugwerkende kracht tot en met die datum in geval van uitgifte van de Staatscourant na 30 november 2019. De wijzigingsregeling verzet zich overigens niet tegen een eventueel latere subsidieverstrekking, in 2020, indien verstrekking in 2019 niet meer zou kunnen plaatsvinden. Voorwaarde is dan wel dat hiervoor ook in 2020 specifieke en toereikende middelen aanwezig blijven op de IenW begroting en dat de voor 2019 gereserveerde middelen niet terugvloeien in de schatkist.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven