Opheffingsbesluit van de baten-lastendienst Defensie Telematica Organisatie

28 oktober 2019

Nr. BS2019018459

De Minister van Defensie en de Minister van Financiën,

Gelet op artikel 8, eerste lid, van de Regeling agentschappen;

Besluiten:

Artikel 1

De baten-lastendienst Defensie Telematica Organisatie, ingesteld bij besluit van de Minister van Defensie en de Minister van Financiën van 1 januari 1998, nr. F98000061, wordt opgeheven.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na publicatie in de Staatscourant en werkt terug tot 30 juni 2019.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Opheffingsbesluit baten-lastendienst Defensie Telematica Organisatie.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

TOELICHTING

Dit besluit is het formele sluitstuk van de procedure waarmee het (baten-lasten)agentschap Defensie Telematica Organisatie (DTO) wordt opgeheven.

Op 19 augustus 2016 heeft de Bestuursraad van het ministerie van Defensie besloten om het agentschap Defensie Telematica Organisatie op te heffen. Aanvankelijk was het streven deze liquidatie aan het einde van het boekjaar 2017 te realiseren. Het gefuseerde IT-bedrijf is per 1 januari 2019 overgegaan op het kas-verplichtingenstelsel. De Regeling Agentschappen voorziet in een periode van zes maanden, gerekend na de laatste balansdatum om diverse zaken financieel-administratief af te wikkelen. Door de vertraagde reorganisatie van DTO is de datum van de liquidatie van het agentschap uiteindelijk verschoven naar uiterlijk 30 juni 2019. De twee IT-bedrijven van Defensie, de DTO en het JIVC (Joint Informatie Voorziening Commando), zijn door een reorganisatie samengevoegd tot één IT-bedrijf met de naam JIVC.

Gebleken is dat het (baten-lasten)agentschap te weinig toegevoegde waarde had in relatie tot de noodzakelijke inrichting en de financieel-administratieve eisen van het agentschap. De keuze voor het kas-verplichtingenstelsel leidt tot een vereenvoudiging in de besturing en bedrijfsvoering, omdat het gefuseerde IT-bedrijf vanaf de datum van opheffing gebruik maakt van de defensiebrede basisadministratie ERP M&F en daarmee aansluit op de defensiebreed gestandaardiseerde bedrijfsprocessen. Het nieuwe IT-bedrijf kan echter nog steeds gebruikmaken van bepaalde elementen van het baten-lastenstelsel. De hiervoor noodzakelijke aanpassingen in de basisadministratie ERP M&F zijn gerealiseerd.

Ingevolge artikel 8, derde lid, van de Regeling agentschappen is de Tweede Kamer geïnformeerd over de opheffing van het baten-lastenagentschap Defensie Telematica Organisatie.

lngevolge artikel 8, vijfde lid, van de Regeling agentschappen wordt aan de Algemene Rekenkamer een kopie van dit besluit toegezonden.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

Naar boven