Besluit van de Minister voor Rechtsbescherming van 20 november 2019, nr. 2748461, tot aanwijzing van Stichting Fiom als rechtspersoon belast met algemene voorlichtingstaken met betrekking tot interlandelijke adoptie (Aanwijzingsbesluit algemene voorlichter interlandelijke adoptie)

De Minister voor Rechtsbescherming

Gelet op artikel 1 van het Besluit opneming buitenlandse kinderen ter adoptie;

Besluit:

Artikel 1

De Stichting Fiom, statutair gevestigd te ’s-Hertogenbosch wordt aangewezen als rechtspersoon, bedoeld in artikel 1 van het Besluit opneming buitenlandse kinderen ter adoptie.

Artikel 2

De aanwijzing Bureau Voorlichting Interlandelijke Adoptie als rechtspersoon (Stcrt. 1989, 138) wordt ingetrokken.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit algemene voorlichter interlandelijke adoptie.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Dit besluit is op 21 november 2019 bekend gemaakt aan Stichting Fiom door toezending. Binnen zes weken na toezending van het besluit kan degene die hierdoor in zijn of haar belangen is getroffen, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet door de indiener zijn ondertekend en bevat ten minste zijn naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden waarop het bezwaar rust. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan: de Minister voor Rechtsbescherming, t.a.v. Directie Wetgeving en Juridische Zaken, sector Juridische Zaken en Wetgevingsbeleid, Postbus 20301, 2500 EH Den Haag.

TOELICHTING

De Wet opneming buitenlandse kinderen ter adoptie (Wobka) schrijft voor dat aspirant-adoptieouders kunnen adopteren indien zij een verzoek tot verlening van een beginseltoestemming indienen of tot verlenging van de geldigheidsduur ervan. De Minister beslist op dat verzoek eerst nadat de raad voor de kinderbescherming een onderzoek heeft ingesteld naar de geschiktheid van aspirant-adoptiefouders voor de verzorging en opvoeding van een buitenlands kind of, indien de aspirant-adoptiefouders hierom hebben verzocht, van twee buitenlandse kinderen tegelijk (art. 5, eerste lid Wobka). Ter voorbereiding op het onderzoek ontvangen de aspirant-adoptieouders algemene voorlichting inzake de opneming en adoptie van buitenlandse kinderen (art.5, tweede lid Wobka). Bij AMvB kan de Minister nadere regels stellen ten aanzien van de organisatie, de inhoud en de bekostiging van de aan de aspirant-adoptiefouders te verstrekken algemene voorlichting.

De Minister heeft hieraan gevolg gegeven en bij het Besluit opneming buitenlandse kinderen ter adoptie (Bobka) nadere regels gesteld. Artikel 1 Bobka regelt dat de Minister ter uitvoering van het verstrekken van algemene voorlichting aan aspirant-adoptiefouders, zoals bedoeld in art. 5 lid 2 Wokba, een rechtspersoon aanwijst.

Het Aanwijzingsbesluit algemene voorlichter interlandelijke adoptie dat bij onderhavige regeling wordt vastgesteld, wijst met ingang van 1 januari 2020 Stichting Fiom aan als rechtspersoon. Tegelijkertijd wordt de aanwijzing Bureau Voorlichting Interlandelijke Adoptie als rechtspersoon (Stcrt. 1989, 138) ingetrokken.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Naar boven