Verkeersbesluit, aanwijzing van een weggedeelte op de N517 als busbaan en instellen van een tijdelijke snelheidsverlaging, Zeddeweg, gemeente Waterland, Provincie Noord-Holland

Logo Noord-Holland

 

Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van d.d. 19 november 2019, nr. 1316808/1316812,  tot aanwijzing van een weggedeelte op de N517 (Zeddeweg, gemeente Waterland) als busbaan, zoals bedoeld in artikel 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, en het instellen van een tijdelijke snelheidsverlaging in verband met de voorbereidende werkzaamheden hiervoor.

Aanleiding

Op de N517 (Zeddeweg) wordt de bestaande busbaan met ca. 500 meter verlengd.

Het nieuwe stuk busbaan wordt gerealiseerd in de berm van de N517. Om deze berm geschikt te maken voor de nieuwe busbaan zijn er voorbereidende werkzaamheden nodig waaronder een voorbelasting van de berm. Hierdoor zijn de rijbanen op de N517 tijdelijk versmald en dient voor de verkeersveiligheid de snelheid te worden verlaagd naar 50 km/u gedurende de voorbereidende werkzaamheden.

Voor het aanwijzen van dit nieuwe weggedeelte als busbaan en voor de tijdelijke snelheidsverlaging is een verkeersbesluit nodig.

Maatregelen en motivering

Nieuw stuk busbaan

In de spitsuren loopt het verkeer op de Zeddeweg op werkdagen vaak vast. De provincie Noord-Holland stimuleert het gebruik van openbaar vervoer en faciliteert dat waar mogelijk. Door het verlengen van de busbaan nemen de reistijden voor het openbaar (bus)vervoer af en neemt de doorstroom van het busverkeer toe.

De nieuwe busbaan ligt ten noorden van de N517 en loopt van hectometerpaal 0,8 tot hectometerpaal 0,3. Op de N517 ligt vanaf hectometerpaal 0,3 al een stukje busbaan. De nieuwe (verlengde) busbaan sluit daarop aan. De busbaan wordt afgescheiden van de rest van de N517 door middel van een verhoogde rijbaanscheiding. Op het wegdek van de busbaan worden de letters “LIJNBUS” aangebracht. Voor de duidelijkheid wordt tevens aan het begin van de busbaan bord F13 aangebracht.

Het overige verkeer ondervindt geen hinder van het nieuwe stuk busbaan: er komt een “rijstrook” bij waarop bussen kunnen uitvoegen en aan het invoegen van de bus op de N517 via de huidige busbaan wijzigt niets.

Tijdelijke snelheidsverlaging 50 km/u

Er zijn voorbereidende werkzaamheden nodig om de nieuwe busbaan te kunnen maken. Hiervoor worden onder andere dicht langs de rijbaan zakken met zand geplaatst om de berm draagkrachtig te maken. Omdat de zakken dicht bij de rijbaan staan zijn dit obstakels. Voor de verkeersveiligheid dient verkeer op enige afstand te rijden van deze obstakels. Er is echter niet voldoende ruimte op de bestaande rijbanen, waardoor de rijbanen tussen hectometerpaal 0,8 tot hectometerpaal 0,3 versmald moeten worden zolang de obstakels er zijn. Omdat de rijbanen versmald zijn is het niet veilig om daar met 80 km/u te rijden. Daarom wordt tijdelijk de snelheid verlaagd naar 50 km/u. Dit wordt met borden aangegeven. De snelheidsverlaging geldt zolang er smallere rijbanen zijn (uiterlijk tot eind 2020).

De smallere rijbanen voldoen aan de richtlijnen bij werkzaamheden op/langs de weg.

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor de plaatsing van verkeerstekens op het wegdek zoals de aanduiding van een busbaan en voor de plaatsing van de borden A1 en F13 een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer en het beschermen van weggebruikers en passagiers. Dit belang is genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.

Advies politie

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken politiekorps. Dit besluit is voorgelegd aan de daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie.

Bevoegdheid

Het weggedeelte waar dit verkeersbesluit over gaat, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

Besluit

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

  • 1.

    de nieuw aangelegde en voor bussen van lijndiensten bestemde baan aan de noordzijde van de N517 tussen hectometerpaal 0,8 en 0,3 aan te duiden als busbaan, zoals bedoeld in artikel 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990), door het woord “LIJNBUS” op het wegdek. Tevens wordt bij het begin van deze busbaan F13 geplaatst.

     

  • 2.

    door het plaatsen van bord A1 (50) van bijlage I van het RVV 1990, de snelheid op de N517 tussen hectometerpaal 0,8 en 0,3 tijdelijk te verlagen naar 50 km/u. Deze snelheidsverlaging geldt zolang de rijbaan is versmald en duurt uiterlijk tot eind 2020.

     

  • 3.

    van dit besluit mededeling te doen in De Staatscourant.

Haarlem, 19 november 2019

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

F.C.D. Noordberger a.i.

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

 

Rechtsmiddelen

Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.

Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens van het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken, Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan. Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u –bij een spoedeisend belang- een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland.

Informatie

Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met het servicepunt Noord-Holland, telefoonnummer (gratis): 0800 200 600.

 

Naar boven