Verkeersbesluit tot het instellen van een drietal voorrangskruispunten op de Rielerweg, kenmerk: 294954-2019

Logo Deventer

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders Deventer besluit tot:

• het aanwijzen van een voorrangskruising op het kruispunt Rielerweg-Ramelestraat door middel van het plaatsen van de verkeersborden B4, B5 en B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden op de Rielerweg, waardoor bestuurders die zich bevinden op de Ramelestraat voorrang moeten verlenen aan bestuurders die zich bevinden op de Rielerweg;

• het aanwijzen van een voorrangskruispunt op het kruispunt Rielerweg-Bekkumerstraat door middel van het plaatsen van de verkeersborden B4, B5 en B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden op de Rielerweg, waardoor bestuurders die zich bevinden op de Bekkumerstraat voorrang moeten verlenen aan bestuurders die zich bevinden op de Rielerweg;

• het aanwijzen van een voorrangskruispunt op het kruispunt Rielerweg-Vriezenbeltstraat door middel van het plaatsen van de verkeersborden B4, B5 en B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden op de Rielerweg, waardoor bestuurders die zich bevinden op de Vriezenbeltstraat voorrang moeten verlenen aan bestuurders die zich bevinden op de Rielerweg.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Aanleiding verkeersbesluit

De aanleiding van dit verkeersbesluit is dat aanwonenden en gebruikers van de Rielerweg constateren dat er in de praktijk geen voorrang wordt verleend door het verkeer dat op de Rielerweg rijdt.

 

Motivering en belangenafweging

De Rielerweg, Ramelestraat, Bekkumerweg en Vriezenbeltstraat zijn in eigendom en beheer van de gemeente Deventer.

De gemeente Deventer krijgt meldingen dat de huidige voorrangssituaties door de weggebruikers niet (altijd) worden nageleefd. Dit zorgt voor ongewenste en onveilige verkeerssituaties.

De gemeente Deventer heeft conform het beleidsplan ‘Deventer fietst!’ als missie dat fietsen aantrekkelijk moet zijn voor iedereen.

De Rielerweg, maakt conform het beleidsplan ‘Deventer fietst!’, als sterroute onderdeel uit van het hoofdfietsnetwerk van gemeente Deventer.

De huidige voorrangssituaties op de Rielerweg passen niet bij het karakter van een sterfietsroute.

De gemeente Deventer wil de voorrangssituaties verduidelijken en het fietsgebruik op de sterfietsroute faciliteren die van de Nico Bolkesteinlaan, via de Rielerweg, langs het ziekenhuis naar de wijk de Vijfhoek/Colmschate loopt. Daarnaast wil de gemeente het gebruik ervan stimuleren.

Bestuurders op de Ramelestraat, Bekkumerweg en Vriezenbeltstraat moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de Rielerweg.

De snelheid van het verkeer op Rielerweg kan toenemen.

 

Gelet op artikel 12 van het BABW is een verkeersbesluit vereist voor het plaatsen van de verkeersborden B4, B5 en B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden.

 

Aan het verkeersbesluit kunnen de volgende verkeersbelangen ten grondslag liggen (art. 2 WVW 1994):

- het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Met het instellen van de voorrangskruispunten wordt de verkeerssituatie verduidelijkt.

 

- het in standhouden van de weg;

Dit belang is niet van toepassing.

 

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;

Dit belang is niet van toepassing.

 

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

De Rielerweg maakt, conform het beleidsplan ‘Deventer fietst!’, als sterroute onderdeel uit van het hoofdfietsnetwerk van gemeente Deventer. De huidige voorrangssituaties passen niet bij het karakter van een sterfietsroute.

 

Zienswijzen/draagvlak

De voorrangswijziging wordt door de buurt (handtekeningenactie) breed gesteund.

 

Wettelijk kader

- Artikel 2, eerste lid, onder a. van de Wegenverkeerswet 1994, bevat de verkeersbelangen die minimaal afgewogen dienen te worden bij een verkeerbesluit.

- Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer geeft aan voor welke verkeerstekens het plaatsen en verwijderden een verkeersbesluit is vereist.

- In artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, is bepaald dat voor de plaatsing en verwijdering van bepaalde verkeerstekens, onderborden en fysieke maatregelen een verkeersbesluit is vereist.

- In artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald welk bestuursorgaan bevoegd is een verkeersbesluit te nemen.

- In de Regeling tot verlening van bevoegdheden gemeente Deventer en de bijhorende lijst van bevoegdheden is vastgelegd dat de programmamanager Leefomgeving is gemandateerd voor het nemen van verkeersbesluiten.

- Mede op grond van artikel 24 van het BABW heeft overleg plaats gevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district IJsselland, daartoe gemandateerd door de Korpschef. Deze heeft op 29 oktober 2019 positief geadviseerd op het voorgenomen verkeersbesluit. Wel is hierbij aangegeven dat door het instellen van de drietal voorrangskruispunten het effect op kan treden dat de snelheid van het gemotoriseerde verkeer op de Rielerweg zal toenemen. Handhaving op de verkeerssnelheid zal hierin geen prioriteit hebben.

 

Publicatie

Bekendmaking van het verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in de Staatscourant van 29 november 2019 (www.zoek.officielebekendmakingen.nl).

 

Rechtsmiddelen

Als u het niet eens bent met dit besluit, belt u ons dan eerst. Wij kunnen het besluit uitleggen en zo nodig een fout herstellen. Bent u het dan nog niet eens met dit besluit, schrijf dan een brief (bezwaarschrift) aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 7400 GC Deventer. Zet in uw brief:

• uw naam en adres;

• de datum waarop u de brief schrijft;

• het kenmerk van ons besluit

• waarom u het niet eens bent met ons besluit

• uw handtekening

 

U moet het bezwaarschrift hebben ingediend binnen zes weken na de dag van publicatie van dit besluit. U kunt ook bezwaar maken via ons formulier op www.deventer.nl/bezwaarschrift.

 

Deventer, 25 november 2019

 

namens burgemeester en wethouders van Deventer,

 

 

R. van Hout

Programmamanager team Ontwikkeling, Realisatie en Beheer

 

Naar boven