Bekendmaking planm.e.r. bestemmingsplan Binnendijks Bedrijventerrein

Logo Urk

Het college van burgemeester en wethouders van Urk maakt op grond van artikel 7.9 Wet milieubeheer (Wm) bekend dat de gemeente Urk bezig is met de voorbereiding van een nieuw bestemmingsplan Binnendijks Bedrijventerrein. Het nieuwe bestemmingsplan zal voorzien in een planologisch-juridische regeling voor het Binnendijks Bedrijventerrein. Het nieuwe bestemmingsplan zal een kader vormen voor mogelijke Besluitm.e.r. (beoordelings)plichtige activiteiten.

 

In de Wm is in hoofdstuk 7 bepaald dat het bij bepaalde plannen en/of besluiten met mogelijke grote milieugevolgen verplicht is informatie te verzamelen over de als gevolg van de activiteit optredende milieugevolgen. In de bijlage bij het Besluit milieu-efffectrapportage (Besluit m.e.r.) is bepaald voor welke activiteiten een m.e.r.-procedure doorlopen moet worden en een onderzoek naar de milieueffecten moet worden uitgevoerd in de vorm van een milieueffectrapportage (m.e.r.) Dit is mede afhankelijk van de aard en omvang van de activiteit en het soort besluit. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen planm.e.r. en projectm.e.r..

 

Het bestemmingsplan Binnendijks Bedrijventerrein is planm.e.r. plichtig omdat het (mogelijk) binnen de navolgende categorieën valt:

  • 1.

    Het bestemmingsplan Binnendijks Bedrijventerrein maakt een industrieterrein van 75 hectare of meer mogelijk.

  • 2.

    De activiteiten van het Binnendijks Bedrijventerrein kunnen wellicht significante effecten hebben op een Natura 2000 gebied en om die reden is een passende beoordeling mogelijk noodzakelijk.

  • 3.

    Mogelijk wordt voor de benodigde ontgravingen en werkzaamheden voor het bouwrijp maken van het plangebied de drempelwaarde van 25 hectare voor het winnen van oppervlaktedelfstoffen uit de landbodem overschreven.

 

De milieueffecten zullen worden beschreven in een milieueffectrapport (MER). Het definitieve (ontwerp)milieueffectrapport zal gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan Binnendijks Bedrijventerrein ter visie worden gelegd. De Commissie voor de m.e.r. (Cie. m.e.r.) zal in deze periode haar bij wet verplichte toetsingsadvies uitbrengen.

Reikwijdte en detailniveau

Als voorbereiding op de milieueffectrapportage heeft de gemeente de “Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) Planm.e.r. bestemmingsplan Binnendijks Bedrijventerrein” (NRD) opgesteld. Dit document geeft een afbakening van de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen MER. In de NRD wordt ingegaan op zowel inhoudelijke als procesmatige aspecten van het MER. De NRD beschrijft wat het voornemen is welke alternatieven worden onderzocht. Ook geeft de NRD inzicht in de te onderzoeken milieueffecten en welke onderzoekscriteria worden gehanteerd. De NRD vormt het kader voor de verdere m.e.r.-procedure.

Inspraak en overleg

Door middel van deze kennisgeving wordt een ieder in de gelegenheid gesteld om binnen de inzagetermijn schriftelijk of mondeling een zienswijze omtrent het voornemen om een nieuw bestemmingsplan Binnendijks Bedrijventerrein voor te bereiden en omtrent de NRD naar voren te brengen. De betrokken adviseurs en bestuursorganen worden geraadpleegd. Rekening houdende met de NRD en de ingekomen reacties zal het MER daarna worden opgesteld. De Commissie voor de m.e.r. wordt in deze fase niet om advies gevraagd.

Ter inzage

De NRD ligt met ingang van 22 november 2019 gedurende de inspraakperiode van vier weken tijdens reguliere openingstijden voor een ieder ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis van Urk (Singel 9 te Urk). U kunt de NRD ook raadplegen via de website van de gemeente Urk (www.urk.nl).

Gedurende deze vier weken kunt u uw reactie op de NRD digitaal indienen. U kunt uw reactie ook schriftelijk geven door deze te sturen naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Urk, postbus 77, 8320 AB in Urk onder vermelding van: ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau Binnendijks Bedrijventerrein’. Wij verzoeken u om in uw reactie duidelijk aan te geven over welk hoofdstuk, welke paragraaf of welke bijlage uw opmerking gaat. Het is niet nodig uw reactie op meerdere wijzen in te dienen, enkel digitaal of schriftelijk is voldoende.

Voor verdere informatie over de procedure en de inhoud van de notitie kunt u contact opnemen met de gemeente Urk (gemeente@urk.nl of tel. 0527-689868).

Naar boven