Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 16 november 2019, nr. WJZ/19253912, tot wijziging van de Subsidieregeling instituten voor toegepast onderzoek in verband met het wijzigen van de subsidieplafonds voor de programmasubsidie Wageningen Research

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Subsidieregeling instituten voor toegepast onderzoek komt de rij in de tabel in bijlage 3, onderdeel 2, voor Wageningen Research als volgt te luiden:

Wageningen Research

Uitvoering wettelijke onderzoekstaak (WOT)

WOT Besmettelijke dierziekten als bedoeld in bijlage 1 van deze regeling

9.939.683

WOT Voedselveiligheid als bedoeld in bijlage 1 van deze regeling, beleid

15.414.665

WOT Voedselveiligheid als bedoeld in bijlage 1 van deze regeling, handhaving

16.500.00

WOT Economische informatievoorziening als bedoeld in bijlage 1 van deze regeling

7.695.807

WOT Natuur en milieu als bedoeld in bijlage 1 van deze regeling

8.768.231

WOT Visserijonderzoek als bedoeld in bijlage 1 van deze regeling

7.500.000

WOT Genetische bronnen als bedoeld in bijlage 1 van deze regeling

2.171.570

Onderzoeksthema’s als bedoeld in tabel 1.2 van deze bijlage, met uitzondering van de wettelijke onderzoekstaak, genoemd in bijlage 1 van deze regeling

Missiegedreven Kennis- en Innovatieprogramma's

62.265.501

Beleidsondersteunend onderzoek

20.000.000

Additionele subsidieverzoeken

15.000.000

Klimaatenveloppe

25.000.000

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 16 november 2019

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

1. Aanleiding en inhoud van de regeling

Deze wijzigingsregeling voorziet in de wijziging van de subsidieplafonds voor de jaarlijkse programmasubsidie voor Wageningen Research die verstrekt wordt op grond van de Subsidieregeling instituten voor toegepast onderzoek (hierna: Subsidieregeling TO2).

In de publicatie van het plafond voor 2020 op 18 juli 20191 was uitgegaan van een tariefstijging voor de uitvoering van de wettelijke onderzoekstaken (WOT). Naderhand is met Wageningen Research overeengekomen dat de tariefstijging op 0 procent zou worden gezet. Voor de specifieke materiële kosten per wettelijke onderzoekstaak is gerekend met een inflatiecorrectie van 1,6 procent. De subsidieplafonds worden hiermee in lijn gebracht. Bij de WOT Voedselveiligheid is de benaming aangepast naar aanleiding van de fusie van het NVWA-lab en het RIKILT tot Wageningen Food Safety Research. Bij de WOT Visserij-onderzoek is de verwachte EU-bijdrage verdisconteerd.

Het subsidieplafond voor de overige onderzoeksthema’s wordt gesplitst in vier thema’s met elk een eigen subsidieplafond. De vier thema’s zijn: Missiegedreven Kennis- en Innovatieprogramma's, Beleidsondersteunend onderzoek, Additionele subsidieverzoeken en Klimaatenveloppe.

De post Missiegedreven Kennis- en Innovatieprogramma’s kon in de publicatie van het plafond voor 2020 op 18 juli 2019 niet worden gespecificeerd, doordat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nog een besluit moest nemen over het budget dat in het Kennis- en Innovatieconvenant beschikbaar zou worden gesteld voor de Missiegedreven Kennis- en Innovatieprogramma’s. Inmiddels is dat budget vastgesteld. Doordat een besluit is genomen over de omvang van de Missiegedreven Kennis- en Innovatieprogramma’s, kon ook de omvang van de post Beleidsondersteunend Onderzoek worden vastgesteld. Beide posten worden nu bij de subsidieplafonds opgenomen.

Sinds de publicatie van de vorige subsidieplafonds zijn meer beschikkingen afgegeven die doorlopen in 2020. Dit vraagt om extra ruimte. Die wordt met het nieuwe subsidieplafond Additionele subsidieverzoeken gecreëerd.

Ten tijde van de publicatie van het plafond voor 2020 op 18 juli 2019 waren nog geen budgetten bekend voor het onderzoeksprogramma Klimaat van Wageningen Research voor 2020. Inmiddels kan ook deze post worden ingevuld en wordt hier een subsidieplafond voor opgesteld.

De posten onder Overige onderzoeksthema’s zijn, met uitzondering van de Missiegedreven Kennis- en Innovatieprogramma’s, ruimer dan de verplichtingen, om voldoende ruimte te hebben voor de dynamiek die kenmerkend is voor deze onderdelen.

2. Staatssteun

De wijziging brengt geen verandering in de staatssteunaspecten, verbonden aan de Subsidieregeling TO2. De wijziging heeft slechts betrekking op de publicatie van voormelde subsidieplafonds die binnen de eerdere staatssteunbeoordeling passen. Voor een nadere toelichting op de staatssteunaspecten wordt verwezen naar paragraaf I, onderdeel 6, van de toelichting van de Subsidieregeling TO2.

3. Regeldruk

De vaststelling van de subsidieplafonds leidt niet tot wijziging van informatieverplichtingen, en daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van de Subsidieregeling TO2.

4. Inwerkingtreding

De onderhavige regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met de datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van deze regeling gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Minister voor Medische Zorg van 18 juli 2019, nr. WJZ/19175438, tot wijziging van de Subsidieregeling instituten voor toegepast onderzoek in verband met de vaststelling van de subsidieplafonds voor instituutssubsidie, programmasubsidie en infrastructuursubsidie voor het boekjaar 2020 (Stcrt. 2019, 41745).

Naar boven