Verkeersbesluit Korteweg voorrangsregeling

Logo Zwijndrecht

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwijndrecht neemt hierbij het volgende verkeersbesluit:

Het regelen van de voorrang in de Korteweg door het plaatsen van verkeersborden B4, B5 en B6 uit bijlage 1 van het RVV1990 bij de kruispunten met de Zonnestein en Eemstein. Verkeer op de Korteweg heeft hierbij voorrang op het verkeer vanuit de Zonnestein en de Eemstein.

Dit besluit in werking te laten treden op de dag dat de betreffende verkeersborden zijn geplaatst.

en overweegt daartoe het volgende.

 

Wettelijk kader

Dit verkeersbesluit is gebaseerd op de artikelen 15, lid 1, artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.

Het besluit wordt genomen in het streven naar het verzekeren van de veiligheid op de weg (artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994).

Mandaat

Burgemeester en wethouders hebben op 1 juli 2003 besloten de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten te mandateren aan de wethouder verkeer en vervoer.

Overleg

Er is overleg gevoerd met de Politie Eenheid Rotterdam District Zuid-Holland Zuid. De politie is akkoord met het verkeersbesluit.

De politie adviseert ons naast de borden om haaientanden te plaatsen om zo de voorrang duidelijk aan te geven. Wij nemen dit advies over en plaatsen de haaientanden.

Daarnaast geeft de politie aan dat aanvullende snelheid remmende maatregelen gewenst zijn. De weg is te sober ingericht om goed herkenbaar te zijn als zone 30. Het wijzigen van de voorrang leidt er toe dat verkeer op de Korteweg voorrang heeft op verkeer van de Zonnestein/Eemstein. Verkeer dat voorrang heeft niet meer af te remmen voor de zijstraten. Dit gedrag kan leiden tot het negeren van de maximum snelheid van 30 km/h. We nemen het politie advies over en gaan bij de eerstvolgende reconstructie met de naastgelegen buurtgemeente H.I. Ambacht in gesprek over snelheid remmende maatregelen.

Motivering

Op 28 mei 2019 is geconstateerd dat er een risico is met betrekking tot de voorrang op de kruispunten Korteweg/Eemstein en Korteweg/Zonnestein. Mede aanleiding hier voor zijn diverse meldingen. Hoewel de voorrang volgens de verkeersregels duidelijk is (verkeer van rechts heeft voorrang; er liggen geen uitritconstructies), zijn hier volgens bewoners toch diverse bijna ongevallen te betreuren. Meerdere bewoners vinden de huidige situatie ook niet duidelijk genoeg aangegeven. Een schouw leert dat de oorzaak van de bijna ongevallen het doorgaande karakter van de Korteweg is (breed, lang), dit in combinatie met twee kleuren bestrating bij de kruispunten. De Zonnestein/Eemstein lijken daar door op een ondergeschikte weg met de schijn van uitritten. Automobilisten op de Korteweg gaan er van uit dat zij voorrang hebben op het verkeer vanaf de Zonnestein/Eemstein, terwijl zij eigenlijk voorrang moeten verlenen in lijn met de verkeersregel 'verkeer van rechts heeft voorrang'. Verkeer op de Korteweg krijgt voorrang vanwege het doorgaand karakter van de weg in combinatie met matig zicht vanaf de zijstraten. Het bestaande bord E4 (Parkeergelegenheid) wekt onterecht de indruk dat verkeer vanaf Eemstein/Zonnestein voorrang moet verlenen. Het zicht op verkeer van de Korteweg richting de Eemstein/Zonnestein is beperkt vanwege de afvalcontainers, waardoor in de huidige situatie verkeer van rechts niet zichtbaar is. Er worden dus verkeerde beslissingen gemaakt met bijna ongevallen tot gevolg. Daarom gaan we de situatie duidelijker maken door middel van het regelen van de voorrang. Bovengenoemde voorrangsproblemen kunnen we daarmee voorkomen.

We hebben in het verleden al borden geplaatst 'let op: verkeer van rechts heeft voorrang', maar dit heeft volgens bewoners niet geleid tot het juiste gedrag;

De maatregel wordt ondersteund door de Vereniging van Eigenaren van het naastgelegen appartementencomplex.

Het duidelijk maken van een verkeerssituatie met als doel ongevallen te voorkomen vinden we belangrijker dan het voldoen aan de richtlijnen binnen een 30 km zone. De Korteweg/Eemstein/Zonnestein maken namelijk onderdeel uit van een zone 30 waarin het regelen van de voorrang niet gebruikelijk is. Eigenlijk zouden we geen voorrang moeten regelen, maar de huidige weginrichting leidt tot verwarring waar door aanpassingen geoorloofd zijn.

Bij een eventuele reconstructie in de toekomst onderzoeken wij hoe de weg handiger ingericht kan worden.

 

Aangezien verkeersdeelnemers altijd uit moeten kunnen gaan van de aanwezige bebording wordt de inwerkingtreding van het verkeersbesluit hieraan gekoppeld.

 

Zwijndrecht,

Namens het college van burgemeester en wethouders

Jos Huizinga

Wethouder verkeer en vervoer

Bezwaar bij burgemeester, b&w of raad.

 

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit bezwaar maken. U doet dat door een brief te sturen aan:

de burgemeester/het college van burgemeester en wethouders/de gemeenteraad van Zwijndrecht (afhankelijk van welk bestuursorgaan bevoegd is)

t.a.v. Commissie bezwaarschriften

Postbus 15

3330 AA Zwijndrecht.

 

Dit moet gebeuren binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit (de ingang van deze termijn is afhankelijk van de wijze van bekendmaking van het besluit, t.w. toezending, uitreiking, kennisgeving in een blad of op een andere geschikte wijze).

Uw brief moet tenminste bevatten:

• Uw naam en adres

• Een datum

• Een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt

• De reden(en) van uw bezwaar

• Uw handtekening.

 

Voorlopige voorziening

Als u bezwaar hebt gemaakt kunt u, indien – gelet op de betrokken belangen – onverwijlde spoed dat vereist, een voorlopige voorziening (= voorlopig oordeel van de rechter) aanvragen. U doet dat door een brief te sturen aan:

de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, Bestuursrecht

Postbus 50951

3007 BM Rotterdam

 

 

Uw brief moet tenminste bevatten:

• Uw naam en adres

• Een datum

• Een omschrijving van het besluit waartegen u een voorlopige voorziening aanvraagt

• De reden(en) waarom u een voorlopige voorziening nodig heeft

• Uw handtekening.

 

Aan een aanvraag om een voorlopige voorziening zijn wel kosten verbonden. Voor natuurlijke personen (individuen) is dat € 174,-- en voor rechtspersonen (bijvoorbeeld bedrijven) is dat € 345,--.

 

Vragen ?

Misschien heeft u nog een vraag over deze procedure. Neemt u dan gerust contact op met de behandelend ambtenaar van dit besluit.

Naar boven