Vastgesteld bestemmingsplan Strijp buiten de Ring 2019

Logo Eindhoven

De gemeenteraad van Eindhoven heeft op 5 november 2019 het bestemmingsplan Strijp buiten de Ring 2019 gewijzigd vastgesteld.

Het bestemmingsplan is opgesteld omdat het bestemmingsplan voor dit gebied moet worden geactualiseerd. In het ontwerpbestemmingsplan is nieuwe regelgeving en beleid verwerkt. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt.

Het plangebied betreft dat deel van het stadsdeel Strijp dat buiten de Ring ligt en bovendien tot het stedelijk gebied (overwegend woongebied) behoort, met uitzondering van de gebieden Drents Dorp, Strijp R en de bedrijven grenzend aan de percelen aan de Zeelsterstraat. Een klein gedeelte van de wijk Lievendaal is buiten het plangebied gelaten. Het buitengebied van Strijp en de bedrijventerreinen De Hurk en Zwaanstraat vallen eveneens buiten deze planherziening.

De wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan hebben betrekking op:

  • 1.

    Veiligheidszones vanuit externe veiligheid zijn opgenomen op de verbeelding en in de regels;.

  • 2.

    Recente cultuurhistorische onderzoeken zijn vertaald in de planregels;

  • 3.

    Aanvullend op de bouwregels is het mogelijk gemaakt voorzieningen voor het opwekken van duurzame energie te realiseren;

  • 4.

    De beleidsregel voor de diepte van de bouwvlakken binnen de bestemming Wonen is verwerkt op de verbeelding;

  • 5.

    Op de bedrijventerreinlocatie aan de Van Kanstraat / Blécourstraat en het bedrijf aan de Olympialaan 61a is ervoor gekozen om de categorieën bedrijven in te perken tot categorie 1 en 2 gelet op de ligging nabij woningen. Op drie locaties is al een bedrijf aanwezig in een hogere milieucategorie. Deze zijn positief bestemd;

  • 6.

    Ter plaatse van een aantal maatschappelijke bestemmingen waren hoge bouwhoogtes toegestaan. Deze hoogtes zijn vanuit stedenbouwkundig oogpunt in dit bestemmingsplan naar beneden bijgesteld. Er is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen op basis waarvan medewerking verleend kan worden aan de hogere hoogtes zoals in het oude bestemmingsplan waren opgenomen.;

  • 7.

    Samenvoegen van verschillende bestemmingen;

  • 8.

    voor het Evoluon is het gebruik als congrescentrum toegevoegd. Dit is gebaseerd op het bestaande gebruik. Het Evoluon is ‘als bestaand’ opgenomen in dit bestemmingsplan. Eventuele nieuwe ontwikkelingen zijn niet meegenomen.

Inzage

Het besluit van de gemeenteraad, het bestemmingsplan en de overige stukken liggen met ingang van donderdag 21 november 2019 tot en met donderdag 2 januari 2020 ter inzage. U kunt de stukken inzien bij het Inwonersplein (Stadskantoor), Stadhuisplein 10, Eindhoven. De openingstijden van het Inwonersplein zijn op maandag van 9.00 tot 19.00 uur en op dinsdag t/m vrijdag van 09.00-16.30 uur.

Daarnaast kunt u het bestemmingsplan bekijken op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. via de directe link: https://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.077280263-301

De bronbestanden kunt u vinden via: https://www.eindhoven.nl/ruimtelijkeplannen/plannen/NL.IMRO.0772. 80263/NL.IMRO.0772. 80263-0301

Beroep

Met ingang van vrijdag 22 november 2019 tot en met donderdag 2 januari 2020 kan beroep worden ingesteld tegen het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad. Beroep kan worden ingesteld door:

  • 1.

    een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan in te dienen;

  • 2.

    een belanghebbende die bezwaren heeft tegen de wijzigingen die door de gemeenteraad in het bestemmingsplan zijn aangebracht.

Een beroepschrift kunt u indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Voorlopige voorziening en inwerkingtreding

Een beroep heeft geen schorsende werking. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van 3 januari 2020. Om dit te voorkomen kan degene die een beroepschrift heeft ingediend, verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.

Dit kan bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

De voorzieningenrechter kan een voorlopige voorziening treffen wanneer sprake is van onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen. Als een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, wordt de inwerkingtreding van het vaststellingsbesluit uitgesteld totdat op het verzoek is beslist.

Eindhoven 5 november 2019

Naar boven