Kennisgeving voorbereiding en ter inzage legging voorontwerp-bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2020’ en bijbehorend voorontwerp-beeldkwaliteitsplan

Logo Hilversum

Kennisgeving

Op grond van artikel 1.3.1 lid 1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) maken burgemeester en  wethouders bekend dat zij een bestemmingsplan voorbereiden voor gronden gelegen in het centrum van Hilversum die globaal worden begrensd door het spoor langs de Noorderweg, de Kleine Spoorbomen, de Schoolstraat, de Koninginneweg, Stationsstraat en de Schapenkamp tot aan de kruising met de Prins Bernhardstraat. De bebouwing van Entrada, het UWV-gebouw en het stationsgebouw maken geen deel uit van het plangebied. Vanwege de verwachte herinrichting van de spoorwegovergang tussen Noorderweg en Schoolstraat/Koninginneweg (in Hilversum beter bekend als de 'Kleine Spoorbomen') zijn 2 kleine perceeltjes aan weerszijden van het spoor onderdeel van het plangebied gemaakt.

Bovengenoemd bestemmingsplan is in het stadium dat een voorontwerp ter inzage kan worden gelegd met de mogelijkheid voor iedereen om te reageren. Tevens worden diverse onafhankelijke instanties geïnformeerd en uitgenodigd advies uit te brengen over het voornemen.

 

Inspraak

Aansluitend bij bovenstaande kennisgeving maken burgemeester en wethouders op grond van de gemeentelijke inspraakverordening bekend dat het voorontwerp-bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2020’ en het hierbij bijbehorende voorontwerp-beeldkwaliteitsplan ter inzage worden gelegd.

 

Het plan

De gemeente wil van het stationsgebied een welkome, aantrekkelijke en groene entree van Hilversum maken, waar de reiziger zijn weg goed kan vinden en waar het aangenaam toeven is. Het huidige gebrek aan oriëntatie, de betonnen kille uitstraling, het gebrek aan structurele fietsparkeerplekken op korte afstand van het station en de bereikbaarheid en doorstroming voor gemotoriseerd verkeer rondom het station zijn al jaren een ergernis voor velen en dient te worden verbeterd. De gemeente wil dit gebied aanpakken. Daartoe is op 29 mei 2019 door de raad het stedenbouwkundig plan voor het Stationsgebied vastgesteld dat de basis vormt voor het te ontwikkelen bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2020’.

Het doel van het bestemmingsplan is het tot stand brengen van een actueel planologische regeling die voorwaarden schept voor de gewenste ruimtelijke (her)ontwikkeling van het plangebied. Het bestemmingsplan is toetsingskader voor omgevingsvergunningaanvragen.

De eerste stap richting bestemmingsplan is de ‘vertaling’ van het stedenbouwkundig plan in een voorontwerp-bestemmingsplan dat zich richt op de centrumzijde van het spoor. Het voorontwerp voorziet in een dergelijke actuele planologische regeling.

 

Het voorontwerp-beeldkwaliteitsplan

Tegelijkertijd met het opstellen van het voorontwerp-bestemmingsplan is ook het voorontwerp-beeldkwaliteitsplan opgesteld waarin stedenbouwkundige en architectonische uitgangspunten zijn opgenomen. Nieuwe bouwplannen moeten hieraan voldoen. Het beeldkwaliteitsplan is onderdeel van de bestemmingsplanstukken en zal uiteindelijk door de gemeenteraad worden vastgesteld als welstandsbeleid voor dit gebied. Het is dan toetsingskader voor de Welstandscommissie ingeval van omgevingsvergunningaanvragen.

 

Inzien

Op het stadskantoor

Het voorontwerp-bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2020’ met de bijbehorende bijlagen en het voorontwerp-beeldkwaliteitsplan liggen tot en met donderdag 2 januari 2020 ter visie in de Burgerleeskamer van het Stadskantoor, Oude Enghweg 23. Het Stadskantoor is iedere werkdag geopend tussen 08.30 – 17.00 uur en op donderdagavond tussen 17.00 – 19.30 uur. Tegen betaling van leges kan een kopie verkregen worden van de ter inzage gelegde stukken.

 

Digitaal

De documenten zijn ook in te zien in de digitale burgerleeskamer op de website van de gemeente Hilversum (www.hilversum.nl). Het bestemmingsplan kan daarnaast ook worden bekeken via http://0402.roview.net/ of op de website http://www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website kan het tabblad ‘Bestemmingsplannen’ worden gekozen, waarna het bestemmingsplan kan worden opgeroepen via het invullen van de locatie, de naam van het bestemmingsplan of het planid-nummer NL.IMRO.0402.11bp08stationplein-vo01.

 

Reageren

Gedurende de periode dat het voorontwerp-bestemmingsplan en het voorontwerp-beeldkwaliteitsplan ter inzage liggen (tot en met 2 januari 2020) kan iedereen schriftelijk of mondeling een inspraakreactie hierover naar voren brengen. Schriftelijke reacties dienen gericht te worden aan het College van B&W van Hilversum, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum. Alle reacties worden toegevoegd aan de ter visie liggende stukken en zijn daarmee openbaar. Reacties per mail kunnen gestuurd worden naar het adres stationsgebied@hilversum.nl. Dit adres kunt u ook gebruiken voor het inwinnen van informatie. Voor het mondeling geven van een reactie kunt u contact opnemen met de heer R. Sprik, bereikbaar via telefoonnummer 035 629 2586.

Hilversum, 21 november 2019

Burgemeester en wethouders gemeente Hilversum

Naar boven