Bekendmaking ontwerp-omgevingsvergunning “Windpark Agro-Wind Reusel” inclusief MER, het verzoek tot herbegrenzing Natuur Netwerk Brabant, de ontwerp-vergunning Waterwet en de ontwerp-ontheffing Wet natuurbescherming met toepassing van de gemeentelijke coördinatieregeling

Logo Reusel-De Mierden

Burgemeester en wethouders van de gemeente Reusel–De Mierden maken bekend dat de ontwerp omgevingsvergunning inclusief MER (NL.IMRO.1667.OVBwindpark0074-ON01), het verzoek tot herbegrenzing Natuur Netwerk Brabant, de ontwerp-vergunning Waterwet en de ontwerp-ontheffing Wet natuurbescherming voor Windpark Agro-Wind Reusel B.V. te Reusel ter inzage worden gelegd.

 

Projectomschrijving

De realisatie en exploitatie van 11 windturbines nabij de Postelsedijk, de Burgemeester Willekenslaan en De Strook in Reusel.

 

Coördinatieregeling

Door de gemeenteraad is op 29 januari 2019 besloten om voor de ontwikkeling van Windpark Agro-Wind Reusel B.V. gebruik te maken van de coördinatieregeling op grond van artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening. Het door de gemeenteraad genomen besluit maakt het mogelijk om (ontwerp)vergunningen van gemeente over overige bevoegde gezagen gecoördineerd voor te bereiden en tegelijkertijd te publiceren en ter inzage te leggen. Voor windpark Agro-Wind wordt de omgevingsvergunning, de vergunning Waterwet en de ontheffing Wet natuurbescherming gecoördineerd voorbereid en bekendgemaakt.

 

Let op: u kunt gedurende deze inzagetermijn een zienswijze indienen tegen alle ontwerpbesluiten. Er is geen aparte zienswijzemogelijkheid per besluit!

 

Door toepassing van de coördinatieregeling wordt eventueel beroep tegen (één van) bovenstaande vergunningen meteen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ingesteld en niet eerst bij de rechtbank.

 

Ontwerp-omgevingsvergunning

De ontwerp-omgevingsvergunning heeft betrekking op de bouw en het gebruik van een windturbinepark bestaande uit 11 windturbines, gedurende een periode van 25 jaar. Het windpark en de daarbij behorende voorzieningen worden gebouwd en aangelegd op meerdere kadastrale percelen.

 

De locaties voor de windturbines zijn gelegen op de kadastrale percelen gemeente Reusel sectie G nummers 228, 288, 335, 336, 392, 578, 615 en sectie B nummers 973, 993, 1693, 1743, 1694, 2080, 2197, 2198, 2200, 2202 en 2203

 

De aangevraagde activiteiten zijn in strijd met de bestemmingsplannen ”Buitengebied 2009” en “Buitengebied 2009, herziening fase 1A”. Omdat is aangetoond dat na uitvoering van de vergunning sprake is van een goede ruimtelijke ordening kan het project in afwijking van het bestemmingsplan worden vergund. Het ontwerpbesluit heeft betrekking op de volgende activiteiten:

- Bouwen;

- Milieu;

- gebruik van gronden/bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan.

Aan het ontwerpbesluit zijn voorschriften verbonden.

 

Milieueffectrapport

Voor het project is een milieueffectrapport opgesteld dat deel uitmaakt van de aanvraag. De commissie voor de milieueffectrapportage adviseert het bevoegd gezag over het milieueffectrapport in combinatie met de aanvraag, de ontwerp-omgevingsvergunning en de eventueel ingebrachte zienswijzen.

 

Verzoek tot herbegrenzing Natuur Netwerk Brabant (NNB)

Het Natuurnetwerk Brabant (NNB) is een samenhangend netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen belangrijke natuurgebieden. De nieuwe ontwikkelingen hebben tot gevolg dat een klein gedeelte van het NNB plaats maakt voor windenergie. Daar staat tegenover dat nieuwe natuur (NNB) wordt gerealiseerd. Het voorstel tot compensatie is opgenomen in bijlage 4 bij de ontwerp omgevingsvergunning. Op basis van de provinciale Interim-Omgevingsverordening Noord-Brabant kan de provincie de begrenzing van het NNB wijzigen op verzoek van de gemeente. De gemeente is voornemens om de provincie te vragen om het NNB in de Interim-Omgevingsverordening Noord-Brabant aan te passen op basis van artikel 3.21 en 6.2, kleinschalige aanpassingen. Na afloop van de inzagetermijn stuurt de gemeente de zienswijzen en het verzoek tot herbegrenzing van het NNB naar de provincie. Die betrekt de zienswijzen bij het besluit tot het herbegrenzen van het NNB.

 

Ontwerp-vergunning Waterwet

De ontwerp-vergunning Waterwet heeft betrekking op het afvoeren van hemelwater afkomstig van het verhard oppervlak van het te realiseren plan. Aan de ontwerp-vergunning zijn voorschriften verbonden.

 

Ontwerp-ontheffing Wet natuurbescherming

De ontwerp-ontheffing Wet natuurbescherming heeft betrekking op activiteiten die invloed hebben op beschermde diersoorten. Aan de ontwerp-ontheffing zijn voorschriften gevonden.

 

Vergunning Wet natuurbescherming

Bij de provincie is op 28 oktober 2019 een aanvraag vergunning Wet natuurbescherming ingediend. Deze vergunning maakt geen onderdeel uit van de coördinatieregeling. Tegen dit besluit staat te zijner tijd separaat de mogelijkheid open om een zienswijze in te dienen.

 

Zienswijzen

De stukken liggen van dinsdag 19 november 2019 tot en met maandag 30 december 2019 ter inzage.

U kunt de ontwerp-omgevingsvergunning inclusief MER en de kaart voor de herbegrenzing NNB inzien via internet: www.ruimtelijkeplannen.nl of www.reuseldemierden.nl. Het plan kent het identificatienummer: NL.IMRO.1667.OVBwindpark0074-ON01.

De ontwerp-vergunning Waterwet en de ontwerp-ontheffing Wet natuurbescherming zijn in te zien op www.reuseldemierden.nl. De watervergunning is ook in het waterschapshuis in Boxtel in te zien of digitaal op te vragen.Voor het inzien van de beschikking contact opnemen met het team Vergunningen, telefoonnummer:0411-618618.

Inzage van de stukken kan op afspraak (via e-mail: vergunningen@kempengemeenten.nlof telefoonnummer 0497-531300). Om stukken in te zien, moet u minimaal twee werkdagen van te voren een afspraak maken.

U kunt de stukken ook inzien in de centrale hal in het gemeentehuis van Reusel (zonder afspraak), Kerkplein 3 te Reusel. Het gemeentehuis is geopend van maandag, woensdag en donderdag van 09.00 uur tot 17:00 uur, op dinsdag van 09.00 uur tot 19.00 uur en op vrijdag van 09.00 uur tot 12.30 uur.

Iedereen kan tijdens de ter inzage periode schriftelijk of mondeling een zienswijze over het ontwerpplan kenbaar maken. Uw schriftelijke reactie moet u sturen naar het college van burgemeester en wethouders van Reusel–De Mierden, Postbus 11, 5540 AA, Reusel. In de zienswijze moet duidelijk worden aangegeven op welk(e) ontwerpbesluit(en) van het ontwerpplan deze betrekking heeft.

Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze of voor meer informatie kunt u contact opnemen met het de heer H. van Riet via telefoonnummer 0497-531414. Van de mondelinge zienswijze wordt een verslag gemaakt.

Er kan alleen beroep tegen het uiteindelijke definitieve besluit worden ingediend als de indiener ook een zienswijze heeft ingebracht tegen het ontwerpbesluit en hij belanghebbende is. Bij wijzigingen van het definitieve besluit ten opzichte van het ontwerpbesluit kan ook beroep worden ingediend door een belanghebbende indien geen zienswijze is ingediend.

 

Reusel, 14 november 2019

Naar boven