Verkeersbesluit instellen onverplicht fietspad tussen Voorstraat en Gerrit Bleekerstraat te Kollum

Logo Noardeast-Fryslân

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer is overleg gevoerd met de korpschef van Politie Noord Nederland.

Motivering

Aan de Gerrit Bleekerstraat 3 wordt de ‘Campus Kollum’ gerealiseerd waarin 2 middelbare scholen met in totaal circa 350 leerlingen, een openbare bibliotheek en het gemeenschapscentrum ‘De Colle’ zijn gehuisvest. De Campus heeft een centrale rol in Kollum waarbij een goede bereikbaarheid van groot belang is. Aan de noordkant is het terrein van de Campus goed ontsloten voor autoverkeer en fietsers. In zuidelijke richting ontbreekt een goede route voor de fiets.

Het fietsverkeer tussen Gerrit Bleekerstraat en Voorstraat wikkelt zich nu af via particulier (parkeer)terrein. Deze route is onvoldoende voor de verwachte aantallen fietsers van de Campus en is geen verkeerveilige oplossing in verband met achteruit rijdende auto’s.

Om voor een goede fietsroute te zorgen wordt het huidige voetpad gewijzigd in een onverplicht fietspad met een breedte van 3 – 3,5 m. De aanleg van een fietspad zorgt voor een goede fietsroute tussen de zuidelijke deel van Kollum en de Campus. Het past in het gemeentelijk verkeer en vervoerbeleid dat middels goede en directe infrastructuur het fietsgebruik wil stimuleren.

Ook voetgangers kunnen gebruik maken van het onverplicht fietspad zodat de voetgangersroute tussen Voorstraat en Gerrit Bleekerstraat bestaan blijft. Bromfietsers zijn ongewenst i.v.m. met het grote snelheidsverschil met fietsers en voetgangers. Zij kunnen gebruik maken van de rijbaan van en naar de Campus via de Voorstraat –Harddraversbaan –Gerrit Bleekerstraat.

Dit besluit dient de volgende doelen uit artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

• het verzekeren van de veiligheid op de weg;

• het beschermen van weggebruikers en passagiers;

• het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer.

 

 

Besluit

Wij besluiten op grond van bovenvermelde overwegingen tot:

• de realisatie van een onverplicht fietspad tussen de Voorstraat en de Gerrit Bleekerstraat door het aanbrengen van de borden G13 en G14;

• de borden aan te brengen volgens de bij dit besluit behorende tekening;

• het opheffen van het bestaande voetpad. De bebording wordt verwijderd.

 

Vastgesteld in de collegevergadering 12 november 2019

Burgemeester en wethouders van Noardeast-Fryslân,

 

H.J.C.M. Verbunt, MBA drs. H. H. Apotheker

Secretaris Burgemeester

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van publicatie van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienden bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noardeast-Fryslan, Postbus 13, 9290 AA Te Kollum. Een bezwaarschrift kan ook worden ingediend via de gemeentelijke website (www.noardeast-fryslan.nl).

Het bezwaarschrift bevat tenminste:

- uw naam, adres en telefoonnummer;

- de datum van het bezwaarschrift;

- een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

- de reden waarom u bezwaar maakt;

- uw (elektronische DigiD-) handtekening.

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit. Bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland, afdeling Bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen, kan een verzoek om voorlopige voorziening (waaronder schorsing) worden ingediend. Een voorlopige voorziening kan ook digitaal worden aangevraagd. Dat kan via de website http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.  

Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als het bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

Naar boven